Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Comissió de Festa Major fa un balanç positiu de Sant Bartomeu

El president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Rafel Font, valora positivament el desenvolupament de Sant Bartomeu i les diferents iniciatives impulsades per equilibrar el pressupost.

El president de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla, Rafel Font, ha valorat positivament el desenvolupament de la festa. Segons el president “hi ha hagut coses que han funcionat bé però hem de fer una autocrítica per millorar els errors que hem pogut cometre”.

La part més positiva ha estat l'èxit de la iniciativa Castell de foc en Calma, que va aplegar més de 600 persones: “la gent va sortir molt satisfeta i ens ha demanat que ho repetim els propers anys”. En canvi la proposta Amic de la Festa no ha tingut la resposta esperada. Segons el president “encara és aviat per parlar de xifres però s'han venut més de la meitat dels 2.500 mocadors. Potser esperàvem que tingués més èxit, però entenem que es demanen diners per a moltes coses i, tot i així, des de la Comissió volem agrair el suport de tots els que han col·laborat d'una o altra forma”.

Pel que fa a l'autocrítica, segons Font, es basa principalment en la falta de seguretat en el tancat preventiu de la platja de La Fragata, que van superar centenars de persones, fet que va provocar que l'espectacle pirotècnic no comencés puntualment.

Sobre l'incident de la matinada de dijous, un cop havia finalitzat el ball del Passeig quan es va produir un altercat al mateix Passeig, on van intervenir Mossos d'Esquadra i Policia Local i que es va saldar amb dues detencions, el president ha explicat que “tot va ocórrer quan el ball ja havia acabat i denunciem aquestes actituds violentes que no podem mesurar perquè volem una festa cívica i respectuosa”. Font assegura que “la seguretat era idònia i que els diferents cossos policials van actuar correctament”.

Finalment, Rafel Font també ha reflexionat sobre l'entrada de gralles. Segons el president “la Comissió va intentar calmar els ànims, però realment és un debat que està sobre la taula i potser el camí s'està forjant naturalment i la solució podria passar per fer dues tocades, una al Cap de la Vila per als que vulguin gresca i una altra més solemne a la Plaça de l'Ajuntament. No ens cansarem de fer pedagogia però sembla que cada dia més i de forma natural la gent que vol silenci va a la plaça de l'Ajuntament”.

Repàs dels actes

L'Entrada de Grallers va fer entrar Sitges de ple en la celebració dels actes tradicionals de Festa Major. Puntualment a les 12.00 hores els grallers enfilaven carrer Sant Francesc amunt en direcció al Cap de la Vila, on els grups de gralles i sacs de gemecs oferien una actuació central abans de continuar el seu recorregut cap a la plaça de l'Ajuntament.

A partir d'aquest moment, els actes tradicionals i litúrgics van ocupar les següents 36 hores de festa. L'encesa dels 21 morterets a càrrec d'autoritats municipals i dels guanyadors del sorteig Amic de la Festa, es llençaven de forma simultània al repicar de les campanes i a l'inici de la sortida dels entremesos i els Balls Populars des de la plaça de l'Ajuntament. També al mateix temps, el Cap de la Vila s'omplia de balladors de sardanes que van seguir el ritme de les tradicionals peces La Processó de Sant Bartomeu, d'Antoni Català, i La Festa Major, d'Enric Morera.

Un moment emotiu que va finalitzar quan van fer entrada a la plaça els Gegants de la Vila que van acompanyar als sardanistes ballant les darreres notes de les sardanes. En aquest moment s'iniciava l'exhibició de lluïment dels balls i entremesos i es van poder veure el ball complert de la Moixiganga. A mida que acabaven les seves actuacions els balls es van repartir entre l'Hospital de Sant Joan Baptista i l'Hort de Can Falç, on els Balls de Diables i el Drac van pronunciar uns versos crítics amb els que van repassar l'actualitat municipal.

Per la tarda, el Cap de la Vila acollia l'actuació de la Colla Jove de Castellers de Sitges i, una hora més tard, des del carrer Artur Carbonell, començava la Processó Cívica de La Bandera, que va transcórrer amb normalitat i sense incidències.

Un cop més el Castell de Foc va ser l'acte més multitudinari i va omplir de persones el Passeig de la Ribera i les platges del centre. L'espectacle pirotècnic va mantenir alguns dels ítems habituals com l'encesa de l'església de la Punta o els coets que esclaten dins del mar. Isidre Panyella es va encarregar del disseny artístic del Castell que era a càrrec de Pirotècnia Igual. Aquest any, per primera vegada, va tenir lloc el Castell de Foc en Calma, que permetia veure l'espectacle a l'alçada del restaurant Pic- Nic, en una cadira mentre es degustava una copa de cava. Més de 600 persones van participar en la iniciativa impulsada per la Comissió de Festa Major i que tenia un preu d'entrada de 5€.

Minuts més tard, els balls i entremesos iniciaven la baixada per les escales de la Punta. Un dels aspectes més destacats es que per primer cop al carrer es va poder veure com totes les colles de foc utilitzaven simultàniament el nou sortidor Sitges, que es va presentar juntament amb el programa i el cartell oficial, a meitats de mes. Mentre tot això succeïa a les escales de la Punta, el Passeig de la Ribera oferia la vessant més lúdica de la festa amb la revetlles a càrrec de Taxman i de la Cobla Sitgetana.

Amb el despuntar del dia, a les sis del matí s'iniciava, des del baluard Miquel Utrillo, l'alegre i festiva matinal, amb la tradicional i participativa passada de faixes. Per primera vegada en la història les regidores de l'Ajuntament van repartir flors a les senyores, en una acció que fins ara es reservava només al homes. 

Sant Bartomeu va continuar amb el solemne ofici concelebrat en honor del patró de Sitges. El Bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo va presidir l'acte religiós i el Drac de Sitges va fer l'ofrena. Acte seguit, la Plaça de l'Ajuntament acollia la sortida d'Ofici i l'exhibició castellera a càrrec de la Colla Jove de Castellers de Sitges.

El Casino Prado Suburense i la Societat Recreativa El Retiro aprofitaven les hores lliures després de l'Ofici per celebrar els vermuts-concerts i, a dos quarts de vuit del vespre, començava la Processó de Sant Bartomeu. Aquest any, el pendonista de la Festa era Trino Carbonell, qui es va acompanyar per Albert Carbonell i Manel Cortés com a cordonistes. Tot va finalitzar amb l'entrada del Sant a la Parròquia i amb l'encesa de les bèsties i la posterior ballada final dels Gegants, davant l'Ajuntament.

La jornada es va tancar al Passeig de la Ribera amb el Gran Ball de Festa Major amb les actuacions de les orquestres La banda del drac i Buhos.

Durant el cap de setmana també s'han celebrat actes com la commemoració del Centenari de l'Edifici de l'Hospital de Sant Joan Baptista i el Vermut de Sant Lli, durant el matí de dissabte, i amb el Ball de Sant Lli amb l'orquestra Blanes a La Fragata i el Concert Jove, al Passeig de la Ribera. Finalment, diumenge a la tarda hi va haver una exhibició castellera de Festa Major amb les colles Minyons de Terrassa, Castellers de les Roquetes i la Colla Jove de Castellers de Sitges. També es va celebrar un ball per a la Gent Gran, a l'Hort de Can Falç, i la revetlla sardanista de cloenda amb la Cobla Sitgetana. El darrer acte del programa oficial va tenir lloc a la platja Sant Sebastià.


Festa Major a les xarxes socials

El web municipal www.sitges.cat ha incrementat exponencialment el nombre de visites que rep habitualment. Durant els quatre dies forts de la Festa Major el portal municipal ha rebut més de 16.000 visites, que cercaven principalment les notícies relacionades amb la celebració i les més de 350 fotografies que s'han penjat en galeries d'imatges dividides en tots i cadascun dels actes del programa oficial.

Paral·lelament, l'Ajuntament ha impulsat aquesta Festa Major l'aplicació mòbil Instagram, sota el hashtag #fmsitges12. En total, s'han publicat més de 750 instantànies gràcies a la participació dels sitgetans que fan ús d'aquesta aplicació. L'etiqueta encara funciona i, per tant, les persones que disposin de fotografies de la festa i encara vulguin publicar-les encara hi són a temps de fer-ho.