Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Festa de la Poesia a Sitges arriba als seus 15 anys celebrant la paraula i els poetes

Pere Joan Martorell, Biel Mesquida, Xènia Dyakonova, Esteve Plantada, Corina Oproae, Àngels Marzo i Josep Piera seran els poetes homenatjats per la Festa. En l'edició de 2022, el Racó de la Calma, els jardins de la Societat Recreativa el Retiro i la Biblioteca Santiago Rusiñol seran, units als carrers de la vila, l'escenari de les diverses propostes artístiques i poètiques de la Festa, que enguany recupera la cercavila de rebuda del poetes. El programa d’actes comptarà amb l’actuació del músic Pantaleó, que interpretarà el concert personalitzat del Recital de cloenda, amb l'espectacle Captura d'ànimes, del grup de teatre La Tija i, entre d’altres, amb un recital ple de significats i dedicatòries, a càrrec dels joves poetes Núria Contreras, Max Codinach i Irene Gómez i del cantant Ramon Mirabet.

Els propers dies 8, 9 i 10 de juliol de 2022, la Festa de la Poesia a Sitges (http://www.festapoesiasitges.cat) celebrarà la seva 15a edició. El Centre d’Interpretació Malvasia de Sitges (CIM) ha acollit aquest dimecres la presentació d’aquesta genuïna proposta cultural i literària, ideada i dirigida pels poetes Cèlia Sànchez-Mústich i Joan Duran i Ferrer. L’homenatge col·lectiu, artesanal i rigorosament sitgetà recupera la totalitat i normalitat dels seus actes i es prepara per rebre els poetes amb un programa tramat amb passió multiplicada.

Pere Joan Martorell, Biel Mesquida, Àngels Marzo, Josep Piera, Esteve Plantada, Xènia Dyakonova (en llengua rusa i catalana) i Corina Oproae (en romanès, castellà i català), seran els poetes que, durant un cap de setmana sempre intens, conviuran amb les sitgetanes i els sitgetans. I ho faran per lliurar-se als jocs imprevisibles d’aquest esdeveniment únic, consolidat i de reconegut prestigi arreu dels Països Catalans.

La codirectora, Cèlia Sànchez-Mústich, explica que “la Festa de la Poesia a Sitges segueix fidel a un model únic i irrepetible: tant hi caben els actes públics creats especialment per homenatjar els poetes convidats, com també un seguit d'obsequis als poetes en forma de "plaers privats"”. El programa d’actes que festejarà els poetes comptarà amb l’actuació del músic Pantaleó, que interpretarà el concert personalitzat del Recital de cloenda, amb l'espectacle Captura d'ànimes —les ànimes capturades són, naturalment, les dels set poetes-, a càrrec del grup de teatre La Tija i, entre d’altres, amb un recital ple de significats i dedicatòries, a càrrec dels joves poetes Núria Contreras, Max Codinach i Irene Gómez, als quals sels sumarà la complicitat del cantant Ramon Mirabet.

Referint-se a la imatge que defineix la Festa d’enguany, Joan Duran, codirector de la Festa, explica que “amb aquesta boca oberta, volem pregonar que de nou som aquí per gaudir de la llengua en tots els seus sentits: la parla, l’escriptura, i també la rauxa i la trapelleria sitgetanes amb què volem embolcallar els set poetes convidats”. Per completar l’homenatge els poetes, la Festa tornarà a ocupar set aparadors del centre de Sitges amb obres artístiques basades en els seus poemes, una iniciativa que arriba a la seva 10a edició amb l’entusiasme intacte de Núria Corretgé i dels artistes dEl Taller. Al seu torn, la mostra 7 Llibres dArtista per a 7 poemes omplirà la Biblioteca Santiago Rusiñol d’obres artístiques nascudes dels versos dels autors convidats.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, Xavier Salmerón, remarca que “la poesia s’apodera dels carrers de la vila amb un dels esdeveniments culturals més especials dels calendari sitgetà” i que “enguany es recupera la cercavila de Rebuda dels poetes”. Serà precisament durant aquest acte, d’essència rusiñoliana i inspirat en la Festa de la Poesia de 1918, que els convidats seran festejats des dels balcons per artistes com Jordi Milan, director de La Cubana, i Mingo Ràfols.

Xavier Salmerón destaca també que “la Festa de la Poesia després de 15 edicions s’ha consolidat entre uns dels esdeveniments literaris de referència del país”. La Festa de la Poesia a Sitges va néixer l'any 2007 amb la intenció de crear un nou concepte d’homenatge als poetes i a la paraula, absolutament vinculat a la idiosincràsia sitgetana i a les personalitats dels autors convidats. Durant aquests anys, la Festa ha homenatjat més d’un centenar de poetes, d’entre els quals Antònia Vicens, Màrius Sampere, Montserrat Abelló o Vincenç Altaió, els quals han estat acompanyats per artistes com Elena Gadel, Enric Majó, Carme Sansa o Gessamí Boada. La Festa està organitzada per l'Ajuntament de Sitges i compta amb la col·laboració del Consorci del Patrimoni de Sitges i de la Societat Recreativa El Retiro, entre d’altres. També rep la necessària complicitat del teixit associatiu de la vila, el suport de diverses empreses sitgetanes, i les aportacions de persones que, a títol individual, es converteixen en amigues mecenes de la Festa a través d’un projecte de mecenatge que compleix 10 anys.

 

PROGRAMA D’ACTES 15a Festa de la Poesia a Sitges (del 8 al 10 de juliol- 2022)

Divendres 8 de juliol

18 h  |  Rebuda dels poetes 

Recuperem la cercavila després de dos anys! Visca! Els poetes seran rebuts a la plaça d’Eduard Maristany (plaça de l’estació) per autoritats, pubilles, hereus i totes aquelles persones que us hi vulgueu aplegar. Tot seguit emprendrem la cercavila companyats de la Brass Band Buskant el To i ens aturarem sota dels balcons, des d’on ens saludaran els balconers veïns Carmen Muiña i Marc Macià, l’actor Mingo Ràfols i el director i cofundador de La Cubana, Jordi Milan. En arribar a la plaça de l’ajuntament, pluja de Llibres de la Festa, de la mà de Vinyet Panyella. També caldrà refrescar la gola, parar atenció al grup  de Dansa del Casino Prado i a nou nens i nenes que oferiran als poetes un regal d’allò més exclusiu i personal.

 

21 h  |  Sopar per als poetes, acompanyants i artistes al claustre del Palau de Maricel

 

22.30 h  |  Recital d’amistat poètica entre generacions

El Racó de la Calma tornarà a ser l’escenari on tres joves poetes dedicaran els seus versos als poetes convidats: Núria Contreras, Max Codinach i Irene Gómez. Enguany, amb la companyia i la passió d’un músic tan nostre com internacional, l’estimat Ramon Mirabet . També hi haurà persones de parla quítxua, portuguesa, ucraïnesa... que ens ajudaran a fer de l’acte una gran abraçada col·lectiva.

 

 

Dissabte 9 de juliol

11 h  |  Plaers triats

Per una necessària descompressió emocional, oferim als poetes un passeig en veler, gràcies al ja històric suport del Club Nàutic Sitges. O un massatge reconstituent de mans de la fisioterapeuta i artista de “Les veïnes” Anna Mataró, al Palau del Rei Moro.

 

13 h  |  Inauguració de la mostra 7 Llibres d’Artista per a 7 poemes

Basant-se en fragments de poemes dels nostres set poetes, un col·lectiu de creadors plàstics vinculats a la vila han realitzat, responent a la crida de l’artista Jaume Aldabó, set llibres d’artista que s’exposaran a la sala Lolita Mirabent de la biblioteca Santiago Rusiñol.

 

13.30 h  |  Foto de família i Apocadixie

Poetes, acompanyants, mecenes i voluntaris de la Festa ens aplegarem a la palmera de l’ajuntament, davant dels objectius dels fotògrafs. Tot seguit, amb la gresca musical d’Apocadixie enfilarem cap al Retiro, on els instruments deixaran de tocar perquè... el que toca és dinar.

 

14 h  |  Dinar dels poetes

Dinar als jardins d’El Retiro. I a la sobretaula, gralles, notes de cabaret, brindis que posaran a prova la resistència de les cadires i... alguna sorpresa més!

 

19 h  |  Captura d’Ànimes

“Brollador sarcopoètic”, amb aquest enigmàtic títol retrobem enguany l’espectacle més intimista i artesanal de la Festa, que torna al Racó de la Calma disposat a atrapar, com sempre, les ànimes dels set poetes convidats! Serà a través de les veus, els gestos, la música i l’humor dels integrants de la companyia sitgetana La Tija, amb en Josep Milan al capdavant.

 

20.30 h | Sopar per a poetes, acompanyants i artistes al pati del Palau del Rei Moro, acollits per l’Agrupació de Balls Populars.

 

22.30 h  |  Recital de Cloenda

Tornem als jardins d’El Retiro per escoltar, ara sí, els poemes dels set poetes convidats en el moment àlgid de la seva immersió en la Festa. En Biel, la Xènia, en Josep, l’Àngels, l’Esteve, la Corina i en Pere Joan seran acompanyats per Pantaleó, un compositor genuí que des de fa més d’una dècada recorre escenaris amb els seus treballs discogràfics, col·laborant també amb altres músics. Aquest cop, però, s’enfronta generosament al repte d’interpretar un repertori atzarós i eclèctic: les cançons predilectes dels poetes convidats.

 

 

Diumenge I0 de juliol

11 h  |  Visita als aparadors poètics

Rere els seus aparadors, set botigues del centre de Sitges mostraran, durant tot el cap de setmana, set obres plàstiques realitzades pels artistes d’El Taller de la Núria Corretgé i pensades a partir d’un poema de cada un dels set poetes. Iniciarem el recorregut a can Gassó, al Cap de la Vila. I el músic peruà Gaddafi Núñez oferirà un tast musical a cada aparador.

 

12.30 h  |  Poetes a casa

Ja és tradició que ens acomiadem dels poetes, un cop acabat el recorregut de les set botigues, a redós d’una casa particular de Sitges i de la mà dels seus amfitrions. Aquest any, la casa particular serà una casa-taller, la de l’escultor sitgetà Pere Jou (Prat de la Riba, 15), i faran d’amfitrions els seus nets Lluís Jou i el poeta David Jou.

Un adeu amb vermut, entre obres d’art i grans abraçades!

 

*Tots els actes són d’entrada lliure excepte el Dinar dels Poetes al Retiro, per al qual s’ha d’adquirir el tiquet a la secretaria de l’entitat, al preu de 25 € i de 20 € per als socis del Retiro (fins al dijous 7 de juliol).

Tel. 93 894 01 37  |  Mail: elretirositges@gmail.com

 

 

Els 7 Aparadors Poètics de la festa

Aquestes són les botigues que exposaran en els seus aparadors una obra plàstica basada en els poemes dels set poetes, una iniciativa d’El Taller de Núria Corretgé que enguany arriba al seu desè aniversari!

 

Gassó fotògraf (Cap de la Vila, 7): obra de Joan Escofet sobre un poema de Biel Mesquida.

India mon amour (Sant Gaudenci, 26): obra de Montse Marcet i Miguel Mateo sobre un poema de Xènia Dyakonova.

Pastisseria Massó (Parellades, 2): obra dels nens i nenes d’El Taller, sobre un poema d’Esteve Plantada.

Calçats Pañella (Angel Vidal, 4): obra de Montse Marcet i Miguel Mateo sobre un poema d’Àngels Marzo.

Merceria Requena (Àngel Vidal, 40): obra d’Àngel Lorenzo sobre un poema de Josep Piera.

Il·Lusió Òptica (Major, 26): obra d’Elvira Rodríguez sobre
un poema de Pere Joan Martorell.

Havgaard Disseny Nòrdic (Major, 47): obra d’Albert Llobet sobre un poema de Corina Oproae.

 

MOSTRA 7 Llibres d’Artista per a 7 poemes

La Biblioteca Santiago Rusiñol acollirà la mostra de set llibres d’artista creats a partir de la lectura i la interpretació de fragments de poemes dels poetes convidats. La inauguració tindrà lloc el 9 de juliol, i la mostra romandrà oberta al públic fins al 25 de juliol. Els artistes participants són:

 

Albert Llobet Ascaso, sobre uns versos d’Àngels Marzo.

Jaume Aldabó, sobre uns versos de Xènia Dyakonova.

Marga Miret, sobre uns versos de Biel Mesquida.

Júlia Sánchez Monteis, sobre uns versos de Corina Oproae.

Montse Marcet Soler, sobre uns versos de Pere Joan Martorell.

Àngels González, sobre uns versos de Josep Piera.

Dolors Lujan, sobre uns versos d’Esteve Plantada.

 

Arxius Adjunts

Galeria d'Imatges