Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Setmana de la Malvasia arrenca amb el somriure de l’actriu Mercè Comes, ambaixadora del 2023

Imatge de l'acte d'inauguració de la Setmana de la Malvasia. D'esquerra a dreta, Alba Gràcia, Coordinadora del CIM; Isaac Bielsa, regidor de l'Ajuntament de Sitges; Mireia Rossell i Jordi Sans, Patrona i administrador del Patronat FHSJBS; Mercè Comes, ambaixadora de la Setmana de la Malvasia; Brandon Jones, Regidor de Turisme de l'Ajuntament de Sitges; Carme Almirall, Regidora d'Hisenda i de Recursos Humans; Judit Miró, Patrona del Patronat FHSJBS; i Luis Miguel Garcia, regidor de l'Ajuntament de Sitges
Imatge de l'acte d'inauguració de la Setmana de la Malvasia. D'esquerra a dreta, Alba Gràcia, Coordinadora del CIM; Isaac Bielsa, regidor de l'Ajuntament de Sitges; Mireia Rossell i Jordi Sans, Patrona i administrador del Patronat FHSJBS; Mercè Comes, ambaixadora de la Setmana de la Malvasia; Brandon Jones, Regidor de Turisme de l'Ajuntament de Sitges; Carme Almirall, Regidora d'Hisenda i de Recursos Humans; Judit Miró, Patrona del Patronat FHSJBS; i Luis Miguel Garcia, regidor de l'Ajuntament de Sitges
Fins al 19 de novembre s’han programat més d’una quinzena d’activitats per reivindicar el llegat humà d’aquesta varietat.

La Setmana de la Malvasia de Sitges ja està en marxa. Des d'aquest dijous, fins el diumenge 19 de novembre s'han programat més d'una quinzena d'activitats. L'actriu, productora teatral i membre de La Cubana, Mercè Comes ha donat el tret de sortida a la Setmana. Comes és l'Ambaixadora de 2023, l'edició en què es reivindica el "llegat humà" d'aquesta varietat en homenatge a la gent gran. 

Cates, tastos, jornades professionals i activitats pedagògiques són algunes de les propostes de la programació, que es clourà diumenge vinent amb una fira popular de Malvasia que tindrà lloc durant tot el dia a la Malvasaria. Totes les activitats es poden consultar a l'agenda de la Setmana de la Malvasia 2023.

La Setmana de la Malvasia arriba a la novena edició gràcies a l’impuls de la Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, el seu celler de l’Hospital i el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges.

 

La Malvasia de Sitges i Mercè Comes

Mercè Comes ha reconegut que "abans de ser Ambaixadora de la Malvasia no en sabia gaire; només de beure-me-la". Somrient i satisfeta, l’actriu ha mantingut una conversa amb la periodista sitgetana Maria Junyent, on han degustat cinc vins de Malvasia. Comes ha explicat que va visitar recentment el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) de Sitges, amb 25 amigues. L'actriu reconeix que es va quedar "flipant" amb la història, la vinya urbana, la Fundació de Sant Joan Baptista, i la feina que fan per preservar la Malvasia, que desconeixia tot i viure a Sitges.

En un moment de la conversa, Comes també ha recordat el seu pas per la sèrie ‘Nissaga de poder’, rodada fa una anys al Penedès. "Hi va haver tants morts que, al final de la sèrie, ens vam fer una samarreta que hi posava 'Jo he sobreviscut a 'Nissaga'”. De les sèries Teresina S.A. i Plats Bruts ha reconegut que no esperava la repercussió que han tingut amb el pas dels anys. “Són sèries de culte”, ha dit.

 

Una de les entitats més estimades

Carme Almirall, regidora d'Hisenda i Contractació; d'Organització i Recursos Humans de l'Ajuntament de Sitges, ha clausurat l'acte amb paraules d'agraïment als més de 50 assistents a l'acte. "La Malvasia és una senyal d'identitat de Sitges" -ha assegurat Almirall- que es tradueix en el "benestar de la gent gran", que viu a la residència de la Fundació de l'Hospital Sant Joan Baptista de Sitges. "Ells són els nostres orígens", ha assegurat. Almirall també s’ha referit a la Fundació com una de les entitats més estimades de la vila.

 

Memòria líquida de Sitges

“Sitges no s’explica sense el llegat humà, ni la Malvasia", ha sentenciat Alba Gràcia, Coordinadora del CIM. "La gent gran és la memòria líquida de quan Sitges vivia del vi, la viticultura i l’exportació", ha assegurat Gràcia. "Ens hi agafem (en aquesta nova edició) per reivindicar-nos com érem abans que Sitges fos una vila turística internacional". L'elaboració de vins monovarietals de Malvasia de Sitges ja ha passat a superar la cinquantena.

 

Conversa amb cinc Malvasies de Sitges

Els convidats han degustat Malvasia de Mar, un vi blanc jove del Celler de l'Hospital, que envellit prop d'un any al port d'Aiguadolç. Un esforç per reivindicar el vincle entre la vinya de Malvasia i l'economia blava del mar. Durant l'acte s'ha posat de manifest la versatilitat de la Malvasia de Sitges, que va molt més enllà de la gran fama en vins dolços. S'han tastat cinc malvasies diferents: "Maricel" del celler Torre del Veguer; "De Llevant" del celler U més U; Malvasia del celler Jané Ventura; i els vins del celler de l'Hospital de Sitges "Llegat Llopis" 2018, i la famosa "Malvasia dolça".

 

Un compromís social i patrimonial

L'Ajuntament de Sitges creu fermament amb la promoció de la Malvasia com a marca Sitges. En primer lloc des d'un punt de vista de l'enoturisme cultural. La creació del CIM a Sitges el 2019 va permetre disposar d'una opció alternativa, desestacionalitzada, sostenible i amb Responsabilitat Social Corporativa. La feina del CIM és promoure la cultura, el turisme, i la promoció econòmica des de totes les oportunitats que proporciona el raïm i el vi Malvasia de Sitges. 

 

El celler de l'Hospital de Sitges: retorn social a cada ampolla 

L'acte d’inauguració de la Setmana ha tingut lloc aquest dijous al Centre d'Interpretació de la Malvasia (CIM) de Sitges, l'espai enoturístic i de divulgació del Celler de l'Hospital de Sitges. L'ànima de la Setmana de la Malvasia és la Fundació de l'Hospital de Sitges, una de les institucions més antigues d'Europa, d'origen medieval, participada per l'Ajuntament de Sitges. La Fundació de l'Hospital de Sitges gestiona una residència per a la gent gran. Precisament aquest col·lectiu han estat els protagonistes dels cartells d'aquesta edició.   

 

La Malvasia, varietat autòctona i arrelada a Sitges

La Malvasia és el raïm autòcton i tradicional de Sitges, arribat d'ultramar a mans d'un soldat almogàver, que deia que tenia "propietats curatives", segons la llegenda. Després de segles de fer vins que s'exportaven arreu del món el seu consum i les plantacions van anar a menys, fins al punt que va estar a punt de desaparèixer. El llegat del diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i de Casades, que va cedir l'any 1935 les últimes vinyes de Malvasia a la Fundació del Celler de l'Hospital van assegurar la seva continuïtat. Amb l'adquisició de les vinyes, i altres béns l'Hospital es comprometia a elaborar vins de Malvasia que donaria cada any als seus descendents. 

 

Una varietat de futur

La Malvasia de Sitges és avui és una varietat reconeguda i admirada, malgrat que és escassa. Prop de 30 cellers del Penedès n'elaboren. La gran majoria del Massís del Garraf, una zona amb terra i paisatge propi que li atorga singularitat. La personalitat de la Malvasia s'arrodoneix amb el caràcter de Sitges, vila marinera i turística, seu de la Setmana de la Malvasia 2023.     

 

Un centre dins del complex modernista de l'Hospital 

El CIM es troba dins del complex de l'Hospital de Sitges, concretament al Corral de la Vila. Un espai històric, patrimonial i arquitectònic del segle XVIII, amb una de les poques vinyes urbanes que queden a Catalunya. El CIM és el centre neuràlgic de la Setmana de la Malvasia de Sitges, on tindran lloc la majoria dels esdeveniments.

 

Més informació de la Setmana de la Malvasia a:

 

Galeria d'Imatges