Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Setmana de la Malvasia arrenca amb el tast inaugural

Imatge de la presentació de la Setmana de la Malvasia de Sitges ©Motbcn
Imatge de la presentació de la Setmana de la Malvasia de Sitges ©Motbcn
L’alcaldessa de Sitges i presidenta del patronat de la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista, Aurora Carbonell, inaugura oficialment la setena edició de la Setmana de la Malvasia, juntament amb Albert Oliver-Rodés, administrador de la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista.

La Setmana de la Malvasia –que se celebra entre el 10 i el 28 de novembre– ha donat el tret de sortida aquest dimecres amb un tast inaugural, que ha comptat amb una selecció d’onze vins de malvasia de Sitges de diferents elaboradors del Penedès i de Catalunya, que han mostrat el potencial enològic de la varietat. L’acte ha tingut lloc a l’Escola d’Hostaleria de l’institut Joan Ramon Benaprès a causa de la climatologia.

Sota l’eslògan de Malvasia de Sitges, la imprescindible, la setena edició de la Setmana de la Malvasia programa un ampli ventall d’activitats per a públics diversos, en el qual el vi més característic de Sitges se situa en el centre d’atenció. Tastos, fires, rutes, experiències gastronòmiques, formació, tallers infantils i accions promocionals configuren l’agenda d’actes. La Setmana de la Malvasia gravita entorn el km 0 d’aquest vi, a Sitges, però aquest any es projecta també en altres punts, com Barcelona o Vilafranca, amb la finalitat de contribuir a l’expansió i la projecció de la Malvasia de Sitges.

L’alcaldessa de Sitges i presidenta del Patronat de la mateixa fundació, Aurora Carbonell, ha destacat que “la COvid-19 ens porta a tornar als valors essencials, i a posar en valor allò que tenim més a prop, més pròxim. I a través d’aquest retorn a les nostres essències, a les nostres arrels, a la terra com a font de vida, posem de manifest, més que mai, la importància de reivindicar la Malvasia de Sitges, la nostra Malvasia.

Albert Oliver-Rodés, administrador de la Fundació de l’Hospital de Sant Joan Baptista, ha ressaltat que “és una satisfacció veure com la feina plegada entre una iniciativa privada i l’administració pública arriba a aconseguir una proposta engrescadora per a la ciutadania i que, a la vegada, vol aportar un valor innegable a sector tan importants per Sitges com ho és el Turisme, l’eix comercial o la Restauració”.

Durant el tast inaugural s’ha volgut mostrar la capacitat i potencial enològic i l’ampli ventall de vinificacions que la varietat sitgetana està mostrant en un mercat viu i dinàmic, on cada vegada hi ha més cellers elaboradors que es sumen a la llista de monovarietals de Malvasia de Sitges, arribant a la trentena de cellers en tot el territori català.

El sommelier, David Martinez, i la historiadora i coordinadora del CIM, Alba Gràcia, han dirigit el tast de malvasies que ha permès conèixer varietats del Celler 1+1 (Fontrubí), Torre del Veguer (Sant Pere de Ribes), Avenc del Garraf (Olesa de Bonesvalls), Oliver Viticultors (Subirats), Montpicolis (Vilobí del Penedès), Jané Ventura (El Vendrell), Vinyes Singulars (Pacs del Penedès), Mas Perdut (Santa Oliva), Arid Vins (Vilafranca del Penedès), Vallformosa (Vilobí del Penedès), Mas Oller (Torrent, Girona), i del Celler de l'Hospital (Sitges).

El sommelier, David Martínez, ha reiterat la importància de “la malvasia de Sitges com una varietat amb una personalitat molt potent i amb uns vins que expressen territori, sigui quina sigui la seva vinificació”. Finalment, la coordinadora del CIM, Alba Gràcia ha destacat els #imprescindibles d’aquest esdeveniment, essent la Fira Professional un dels grans reptes a consolidar: “Fa tan sols deu anys, podíem comptar amb els dits de la mà els cellers que tenien vins de Malvasia de Sitges. Avui la malvasia és més que el vi dolç, són més de cinquanta referències 100% malvasia; i dins de cada copa hi ha èpica, hi ha romanticisme, hi ha història de Sitges”. 

El vessant professional adquireix enguany un protagonisme rellevant, amb la celebració d’una fira que comptarà amb la participació de 25 elaboradors i productors (en els últims dies s’han sumat 2 cellers més dels que partien fa una setmana); acompanyats de 150 sommeliers, restauradors i prescriptors. Se celebrarà al ME Sitges Terramar el dia 15 de novembre. Altres actes programats també estan especialment adreçats als professionals, amb la finalitat de continuar obrint camí en el recorregut iniciat en els darrers anys, en què la Malvasia de Sitges ha estat adoptada com a vi propi en diferents circuits.

La Setmana de la Malvasia està organitzada pel Centre d’Interpretació de la Malvasia, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, la DO Penedès, el Gremi d’Hostaleria de Sitges, a més d’una trentena d’empreses i organismes que hi col·laboren en diferents formats.