Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Setmana de la Malvasia de Sitges programa més de 15 activitats per reivindicar el llegat humà de la Malvasia

La novena edició d’aquest esdeveniment se celebrarà del 9 al 19 de novembre. Entre les propostes de la programació destaca la presentació del nou conte ‘Petita història de la Malvasia de Sitges’, editat per l’Ajuntament de Sitges i il·lustrat per Pilarín Bayés, diumenge 12 de novembre, a les 12 hores al CIM. Durant l’esdeveniment hi haurà itineraris per a amants del vi, foodies, públic local, culturetesi professionals.

La Setmana de la Malvasia de Sitges ha presentat la programació d’activitats que del 9 al 19 de novembre posaran en valor el llegat humà de la varietat. Entre les més de 15 propostes destaquen tastos, maridatges, actes culturals, jornades professionals i pedagògiques, al voltant de la varietat de raïm autòctona de Sitges. El gruix de les experiències tenen com a punt neuràlgic el Centre d'Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), l'espai d'enoturisme del Celler de l’Hospital de Sitges. També s'han programat activitats a la  Sala Espai Penedès de Tastavins a Barcelona, i a la Taverna del Vinseum de Vilafranca del Penedès.

 

Itineraris per als diferents públics

Cada tipus de públic té un acte a mida en el marc de la Setmana de la Malvasia 2023. Els més petits i les seves famílies, poden assistir a  la presentació diumenge, 12 de novembre a les 12  h, del nou llibre ‘Petita història de la Malvasia de Sitges’, editat per l’Ajuntament de Sitges i il·lustrat per Pilarín Bayés. Els amants de la cultura també poden gaudir d'un tast de Malvasia i Art amb ADN Garraf, divendres, 10 de novembre, de 19 a 21 h; el taller de "Perfumats de Malvasia de Sitges", que combina perfums amb aromes de Malvasia, dissabte 11 de novembre, de 18 a 20 hores.  

Els amants del vi també poden gaudir de la Fira popular de Malvasia a La Malvaseria, diumenge 19 de novembre, d’ 11 a 20 h; un tast de Malvasies de Sitges de la DO Penedès; dijous, 16 de novembre, de 19 a 21 h a Barcelona; o un tast del Concurs Mundial de Bruxelles amb vins d'arreu del món, divendres, 17 de novembre a les 19 hores.

La gran trobada: mostra de vins a La Malvaseria

La Setmana de la Malvasia 2023 també ha programat dissabte, 18 de novembre, un concert de handpan amb tast de Malvasia a la capella modernista de l'Hospital de Sitges¡ a les 19 hores. Els professionals podran gaudir dilluns, 13 de novembre, d'una edició especial del tast de Malvasies, amb més de 50 referències, a la Fira Professional de vins de Malvasia de Sitges, de 16  a 20 hores. A més d'una jornada pedagògica on es parlarà d'enoturisme, canvi climàtic i Slow Food i Slow Wine, amb Malvasia de Sitges, divendres, 17 al matí, a la Biblioteca noucentista Santiago Rusiñol. 

Homenatge a un "llegat humà" 

La novena Setmana de la Malvasia està dedicada al "llegat humà" de la Malvasia de Sitges. "Volem fer un doble reconeixement", assegura Alba Gràcia, coordinadora del CIM. "Primer a la nostra gent gran: els nostres avis i àvies de la residència de l’Hospital, que no deixa de ser el paraigües principal del celler de l’Hospital, i del Centre d’Interpretació de la Malvasia. Tota l’activitat enoturística de la Setmana de la Malvasia, i totes les ampolles del celler de l’Hospital tenen un impacte directe a la nostra gent gran. També volem homenatjar el que significa el col·lectiu de la gent gran de Sitges que encara tenim viva la memòria de quan Sitges era un poble viticultor, i encara hi havia oficis com traginers, boters, celleristes... quan encara el turisme no era l’activitat principal de la nostra Vila. Per això volem fer aquest homenatge a totes les vides que ens han precedit i que expliquen que avui encara existeixi la Malvasia a Sitges".

Mercè Comes, Ambaixadora de la Setamana de la Malvasia 2023

L'actriu, productora teatral i membre de "La Cubana", Mercè Comes, ha rebut amb molta il·lusió ser l'Ambaixadora de la Malvasia 2023. "La Malvasia és la beguda típica, patrimoni de Sitges. Cada vegada que vas a un lloc i hi ha Malvasia, Sitges també hi és present", explica Mercè Comes. L’actriu assenyala que: "ves a saber si també aquesta beguda és la culpable que hi hagi tant d’esperit artístic a Sitges, i entre els sitgetans".

Sitges i la Malvasia 

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell destaca que "La Malvasia de Sitges ens atorga un valor afegit i una singularitat molt important com a poble" i afegeix que "és molt més que una varietat de raïm, o un producte de proximitat. Es tracta d’un llegat patrimonial que va posar Sitges al mapa segles enrere per situar-nos com un referent. Aquesta varietat de vi, present a la nostra vila des del segle XIV és un revulsiu i un actiu que permet projectar-nos al món exemplificant l’enoturisme, el turisme cultural i la unió de tradició amb modernitat. Per això, des de l’Ajuntament de Sitges el nostre compromís és reivindicar la Malvasia de Sitges, la nostra Malvasia, i divulgar-la, preservar-la. Volem, doncs, potenciar la Malvasia de Sitges, que ens va deixar en llegat Manuel Llopis i Bofill".

Una varietat autòctona de futur

L'enòleg del Celler de l'Hospital de Sitges, Albert de Sangenís-Lliví creu que "el futur que li espera a la varietat és molt prometedor". Sangenís considera que "el potencial és molt gran. Queda clar i demostra amb els vins que actualment estem elaborant. La qualitat és inqüestionable. Una varietat autòctona, i adaptada al canvi climàtic".

Totes les activitats es poden consultar a l'agenda de la Setmana de la Malvasia 2023.

Arxius Adjunts