Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

La Xermada torna als quioscos i obre un web

La revista de cultura popular sitgetana torna als quioscos bianualment a un preu de 2€. La recuperació de La Xermada, es fa adaptant-la als nous temps i es presenta sota un format digital al web www.laxermada.com.

L'Ajuntament de Sitges ha recuperat la revista de cultura popular La Xermada i ha publicat el número 43, centrat en la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol i celebracions i tradicions sitgetanes entorn el Nadal. La Xermada, a més, estrena web (www.laxermada.com), on es podran llegir els diferents articles, així com els números antics.

La recuperació de La Xermada és un dels reptes que s'havia marcat la Regidoria de Cultura, amb l'objectiu de potenciar la cultura popular, reforçar la identitat local i difondre'n les tradicions. En els darrers quatre anys, La Xermada només va aparèixer un cop (el 2010) i l'objectiu de la Regidora de Cultura, Mireia Rossell, és que “d'ara endavant mantingui una periodicitat regular de dos cops l'any”. La revista manté la seva estructura i funcionament, amb un Consell de Redacció autònom, que defineix els continguts.

El número 43 de La Xermada dedica la portada a la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol, que l'any passat va complir 75 anys i que en el proper exercici serà objecte d'una actuació de millora estructural, gràcies a un pla de l'Ajuntament de Sitges i la Generalitat de Catalunya. Dos articles de Núria Amigó i Vinyet Panyella recorren la presència de la Biblioteca en la cultura i el patrimoni local.

Aquest número de La Xermada centra bona part dels seus articles en el Nadal. Xavier Miret revisa els primers arbres de Nadal que es van posar al Cap de la Vila, ara que s'ha recuperat aquesta tradició; Roland Sierra recorda la nevada del Nadal de 1962, amb motiu dels seus 50 anys; i Magí Fortuny i Manel Carbonell aborden les bondats del Tió i Reis, respectivament.

Altres temes tractats per la revista són l'antiga tradició de la matança del porc (explicat per Jofre Vilà), l'escena teatral sitgetana en el tombant dels segles XIX i XX (per Francesc Parra) i una entrevista amb Josep Soler, director de L'Eco de Sitges (per Jordi Castañeda). La Xermada també reprodueix unes rajoles de Lola Anglada en una finca del Vinyet (comentades per Jordi Milà), així com el discurs que va fer Blai Fontanals a la inauguració del local de l'Escola de Grallers. A la secció “Coses vistes i coses escrites”, Miquel Marzal i Josep Milán repassen un emblemàtic arbre del Passeig Marítim i un article de Pau Ferret i Raventós a L'Eco (1930).

La versió en paper de La Xermada es pot adquirir als quioscos a un preu  de 2 euros i també es pot llegir al web. En aquest mateix portal on-line es poden consultar els tres primers números de la revista i progressivament s'hi podran descarregar els posteriors fins completar-ne la col·lecció. La Xermada va ser creada per l'Ajuntament l'any 1996.