Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L'Ajuntament rebrà una ajuda de prop de 500 mil euros per a la rehabilitació de l'edifici del Patronat

L’Ajuntament assumirà la part restant fins assolir els prop de 900 mil euros del cost de les obres. El projecte contempla la rehabilitació i adequació del Patronat com a espai cultural al voltant del llibre.

L'Ajuntament de Sitges rebrà una ajuda de 458.052,60 € del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana de la línia per a la rehabilitació d'edificis públics en el marc del pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L’ajuda s’emmarca dins dels fons ‘Next Generation’ i està focalitzada a fomentar la rehabilitació integral del parc públic edificat de les Entitats Locals, responent a criteris de sostenibilitat, inclusió i qualitat estètica, sense perdre de vista el principal objectiu de l’estalvi energètic mitjà per sobre del 30%.

El projecte de rehabilitació i adequació del Patronat com a espai cultural té un cost de 900.000 euros. L'ajut del ministeri cobrirà una part del cost i la resta l'assumirà el propi ajuntament amb fons propis o amb altres vies de finançament encara per concretar.

L’avantprojecte del Patronat es va fer públic a la primavera del 2021 durant les jornades de participació "T'hi sumes?", com un espai cultural al voltant del llibre. El projecte que està en fase de redacció executiva contempla una llibreria pública a la planta baixa amb un jardí exterior de 270m² i a la primera planta (a l'antiga capella) una sala polivalent per a la realització de diverses activitats culturals, com presentacions de llibres, tallers d’escriptura, concerts en acústic o conferencies.

L’edifici està catalogat i s’ha volgut fer un projecte cultural únic, adaptant-lo als nous usos i permetent una connexió entre el carrer de les Parellades i el pati interior.

Més enllà de l’adequació de l’espai amb l’habilitació dels jardí com a espai públic, banys o ascensor, la proposta inclou la reparació de patologies de l’edifici, la instal·lació de plaques solars i altres elements que millorin l’eficiència energètica.

En una segona fase el projecte preveu un possible hotel d’entitats, en un local annex independent del Patronat. 

Precisament, el Ministeri ha valorat la idoneïtat del projecte amb l’objectiu de recuperar un edifici patrimonial amb criteris d’eficiència energètica i dotar-li d’uns usos públics que serveixin per generar interacció de forma permanent amb la ciutadania i que permeti també la dinamització econòmica del seu entorn.

 

Un espai per a la memòria col·lectiva sitgetana

L’anomenat Patronat, situat al centre de Sitges, havia estat l’antiga capella de les Mares Mercedàries Concepcionistes el 1900, fins que el 1919 es convertí en el Patronat d’Acció Catòlica i acollí l’escola infantil, d’adults i una de les seus socials, artístiques i culturals més importants de Sitges, durant les dècades següents.

L’Ajuntament de Sitges va comprar l’edifici a la Generalitat de Catalunya el 2018 per recuperar aquest espai vinculat a la història social i artística local i retornar a la vila el seu ús com a equipament cultural.