Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L'Arxiu Històric continua amb la digitalització del seu fons

Les tasques de digitalització afavoreixen la conservació, difusió i accessibilitat de la documentació.

L’Arxiu Històric Municipal continua amb les tasques de digitalització, iniciades el 2017, per oferir part del fons documental de forma digital. D’aquesta forma les persones usuàries de l’Arxiu podran consultar arxius, fotografies, objectes històrics, cartells i plànols, en qualsevol moment des de qualsevol lloc. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha destacat “la importància de modernitzar i millorar no només les possibilitats de consulta sinó també la conservació de l’important llegat que es troba a l’Arxiu Històric”.

Les tasques de digitalització han comportat el tancament de l’Arxiu que, fins al novembre, atén exclusivament amb cita prèvia, un dia a la setmana. Un cop completat l’inventari, es procedirà a implementar el programari GIAC, proporcionat per la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya (Generalitat de Catalunya) com a eina de control i unificació dels inventaris de l’Arxiu Històric Municipal, la parametrització de l’esmentat programa i la incorporació, entre altres aspectes, del Quadre de Classificació de fons municipals de la Generalitat de Catalunya, així com la càrrega de les descripcions d’acord amb les funcionalitats previstes en aquest programari.

El programa ha permès digitalitzar volums de llibres amb les actes municipals entre el 1642 i el 2005, així com els volums de padrons d’habitants de Sitges del 1824 al 1965. Prèviament a la digitalització dels volums, l’Arxiu Històric ha hagut de realitzar un índex per carrers. Aquest mes de setembre en concret, s’han digitalitzat els volums corresponents al registre civil municipal de naixements, matrimonis i defuncions entre el 1841 i el 1874, i els volums corresponents als padrons d’habitants de Sitges entre el 1906 i el 1965. Encara manquen per digitalitzar volums de padrons d’habitants de gran format dels segles XIX i XX per completar la digitalització de la sèrie, que continuarà els anys pròxims amb la digitalització d’altres sèries documentals de l’Arxiu Històric.

Tot i que el projecte de digitalització va començar el 2017, és voluntat municipal impulsar aquest projecte, que contempla també la revisió del reglament de l’Arxiu per incloure-hi les millores que permetin ajustar-se als canvis necessaris per oferir nou servei digital, així com la col·laboració amb l’Associació Digital de Sitges que, properament, es presentarà públicament i permetrà consultar online, no només el fons digitalitzat de l’Arxiu Històric Municipal, sinó també les publicacions locals d’associacions i fons procedents d’arxius privats.

La Regidoria de Cultura i l’Arxiu Històric han gestionat la participació al programa de digitalització de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona, qui sufraga el 50% del programa amb l’Ajuntament de Sitges.