Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Les exposicions de l’artista Stefano Dalle Vedove i del Sitges Reciclart 2020 obren portes

Les dues mostres formen part de la programació de La Pregonera. L’escultor Stefano Dalle Vedove, guanyador del XXIII Premi d’escultura Pere Jou, exhibeix una petita retrospectiva de la seva trajectòria artística de 15 anys a la planta baixa del Centre Cultural Miramar. El Sitges Reciclart 2020 reuneix 19 artistes d’arreu del món a Can Falç de Mar que presenten obres creades amb material reciclat. En parel·lel al passeig de la Ribera a l'altura de Can Falç de Mar, també s’exposa la mostra ‘Menys plàstic, més vida!’.

La programació d’exposicions d’art contemporani en equipaments municipals es renova aquest divendres amb tres propostes noves i per donar-les a conèixer s’ha realitzat una visita a les mostres amb la presència de l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i alguns dels creadors.

L’artista Stefano Dalle Vedove presenta la retrospectiva ‘Moments de trobada’ per reflectir el seus 15 anys de trajectòria al Centre Cultural Miramar de Sitges. El guanyador del XXIII Premi d’escultura Pere Jou exhibeix 15 obres amb un estil força expressionista que busca la connexió a través de sensacions i de connectar amb la part més irracional, més íntima i menys conceptual. Aquesta petita retrospectiva és la primera mostra individual que realitza el creador italià que resideix a Catalunya des de l’any 2007. Entre les peces destaca, sobretot, la talla de pedra  ‘Semilla de la vida’, obra amb la qual va obtenir el guardó.

El premi d’escultura Pere Jou, que té dotació econòmica, es complementa també amb l’oportunitat d’exposar al Centre Cultural Miramar de Sitges. L’escultor Stefano Dalle Vedove afirma que “agradezco esta oportunidad de exponer aquí. Es una propuesta muy buena para los artistas emergentes. Es una sala muy bonita frente al mar y tiene mucha visibilidad. Además este concurso ayuda a seguir creando”.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, remarca que a “Sitges no ens cansem de dir que tot i la pandèmia la cultura és segura i no s’atura”. A més, Aurora Carbonell destaca que l’Ajuntament de Sitges impulsa “els concursos de pintura Sanvisens i d’escultura Pere Jou per donar veu als artistes emergents i que tinguin una projecció a la vila i arreu”.

Stefano Dalle Vedove va començar a esculpir amb pedra a Itàlia, la seva terra natal. Quan l’any 2005 es va traslladar a Catalunya va començar a estudiar a Llotja on va aprendre a crear i a investigar amb altres materials i tècniques, i després d’adquirir tot aquest bagatge ha tornat a treballar amb pedra com exhibeix la sèrie de les estrelles de mar, que representen els éssers humans com a estrelles de l’univers. El marbre és un dels principals materials amb els quals treballa ja que l’artista reconeix que ha tornat als seus orígens i explica que “vengo de Italia, de Verona y en mi pueblo se trabja mucho la piedra, el mármol”.

L’artista reconeix que aquesta mostra li permet mirar enrere, tancar el cercle i ensenyar al públic peces que parlen de la recerca del retrobament amb ell mateix mitjançant formes i tècniques diferents. Segons l’artista,  “la idea és la matriz y después el material se acobla a la necesidad de la idea”. Durant el confinament l’escultor va crear 7 peces més petites.   

La mostra, organitzada per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, en el marc de La Pregonera, ha obert portes aquest divendres i es pot visitar fins al 10 de gener.

 

Festival Sitges Reciclart 2020  

El Sitges Reciclart, el festival de reciclatge i art, ha reformulat l’edició d’aquest any a causa de la pandèmia de la Covid-19 i només programa únicament una exposició col·lectiva d’art responsable a Can Falç de Mar. La mostra obre portes aquest divendres i permet contemplar una selecció d’obres de 18 creadors. Els artistes participants són:

Jana Álvarez, Orson Buch, Ladislas Chachignot, Iván Egea, Noni Font, Richard Keith Hoffman aka RichHARD, Ingravidesa Alliance, Ollivier Jacq, Jordi Llort i Figuerola, Cristina López Igea, Laia Mauri, Miquel Oller Canet, Josep M. Pastó Miró, Toni Riera Roma, Anna Roser, César Santos, Yoshihito Suzuki i Yolanda Uriarte. 

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, ha posat de manifest que “el Sitges Reiclcart és un esdeveniment que combina el reciclatge amb l’art, un tàndem en el qual hi creiem. No només perquè som una destinació turística sostenible i aquest n’és un exemple, sinó també, perquè considerem que és important la sostenibilitat i el reciclatge en tots els aspectes de la vida i també en l’art perquè es poden fer obres artístiques amb residus i material reciclat”.

La presidenta de l’associació Drap-Art i comissària de la mostra, Tanja Grass, assegura que “la cinquena edició del festival Sitges Reciclart es redueix a l’exposició sense activitats culturals. Normalment el certamen se celebra al juny i aquest any s’ha traslladat al novembre a causa de la pandèmia del coronavirus, però estem molt feliços de poder-lo fer”.  

La pandèmia és una de les temàtiques presents en aquesta mostra a través d’obra de l’estilista i dissenyadora de vestuari de teatre, cinema i televisió sitgetana, Cristina López Igea, que ha confeccionat un barret a partir de mascaretes quirúrgiques reciclades. L’artista multidisciplinar Jana Alvárez també ha tractat la mateixa temàtica per crear l’escultura de peix de plàstic “subjecta-llaunes” mitjançant mascaretes quirúrgiques, malles alimentàries, plàstics, cd’s i una copa trencada.

Més enllà de la pandèmia del coronavirus, la mostra també posa l’accent en altres temàtiques com el canvi climàtic, la visió apocalíptica del futur, la contaminació dels mars i oceans i també la violència de gènere.  Per a Tanja Grass, “cada vegada veiem més que el canvi climàtic és una realitat. Ara ja no hi ha dubtes i ja comencem a veure les seves conseqüències com la pandèmia del coronavirus o la sequera que fa augmentar les migracions”.

El Festival Reciclart 2020 està organitzat per l’Ajuntament de Sitges amb la col·laboració de Drap Art, Diputació de Barcelona i Centres d’Estudis del Mar (CEM).   

 

Exposició ‘Menys plàstic, més vida!’ del 27 de novembre al 20 de desembre a Can Falç de Mar  

En paral·lel a l’ l’exposició Sitges Reciclart 2020, també es pot visitar fins al 20 de desembre la mostra  ‘Menys plàstic, més vida!’ instal·ldas al passeig de la Ribera a l'altura de Can Falç de Mar. La mostra pretén sensibilitzar la població sobre l’impacte ambiental dels plàstics al medi marí per reduir-ne l’ús. Aquesta problemàtica ambiental generada per un consum generalitzat i inadequat dels plàstics s’ensenya a través de sis blocs temàtics: Plastic Paradise; Polseres d’aigua; Sopa de mar; Esports Nàutics; Un món de plàstic i Alternatives Sostenibles.  

L’exposició ‘Menys plàstic, més vida!’ és una producció de l’Agència Catalana de l’Aigua amb la col·laboració de la Diputació Barcelona. 

Galeria d'Imatges