Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Les obres dels artistes sitgetans Artur Duch Puig i Edgar Duch Miret dialoguen al Miramar-Centre Cultural

Pare i fill exhibeixen pintura abstracta i cal·ligrafia volumètrica respectivament en una mostra que es pot visitar fins al 25 de setembre.

Les obres dels artistes sitgetans Artur Duch Puig i Edgar Duch Miret dialoguen al Miramar-Centre Cultural en el marc de l’exposició ‘Silenci’ fins al 25 de setembre. La mostra és  el resultat del retrobament creatiu i espiritual de pare i fill al taller d’Artur Duch, compartint un espai de treball artístic i de pensament.

Durant el confinament a causa de la pandèmia de la Covid-19, Edgar Duch Miret va deixar Barcelona i va tornar a Sitges, on va néixer i créixer. El retorn també va suposar una tornada al taller del seu pare, el pintor Artur Duch Puig. D’aquest retorn a les arrels sorgeix ara una mostra conjunta dels dos artistes que també és un diàleg entre pare i fill i entre dues maneres de crear. Edgar Duch està centrat en la cal·ligrafia volumètrica i Artur Duch en la pintura abstracta.

El silenci entre converses mentre creaven i produïen es tradueix en una selecció d’obres, algunes de les quals van ser pensades expressament per a aquesta mostra. L’exposició s’inicia amb una introducció i una peça conjunta que després dóna pas a un espai diferenciat de cada sala per tal de generar les atmosferes i els ambients propis de cada un dels estils d’obra. La sala del mig, però, és un espai compartit amb obres dels dos artistes.

En total Artur Duch exposa 22 olis sobre tela de diferents mides, i prop d’una vintena d’obres sobre paper dels anys 2018- 2022, mentre que Edgar Duch exhibeix una trentena de creacions artístiques entre teles, obres digitals, un mural-quadre que surt de la tela i pinta també la paret, i un parell de serigrafies, entre d’altres, realitzades els anys 2020-2022 . També complementa la seva proposta amb un vídeo en el qual es pot veure el procés artístic i creatiu. 

L’alcaldessa Aurora Carbonell ha posat en valor “la importància de tenir dos artistes sitgetans de 2 generacions diferents en una mostra única i singular al Miramar-Centre Cultural que posa de manifest que Sitges és vila d’artistes” i ha afegit que “ara podem veure el talent i l’encreuament de camins artístics a través d’una cultural que amplia l’oferta cultural del nostre municipi”.     

El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, destaca que “seguim reivindicant el talent local, i aquesta exposició és una mostra més, aquest cop amb un binomi ben peculiar: pare i fill, fill i pare”. La mostra coincideix amb el 50è aniversari de la primera exposició del reconegut pintor sitgetà i també és la primera exposició a Sitges del seu fill Edgar Duch Miret. El regidor de Cultura ha remarcat, però, que “aquesta serà de ben segur la primera de moltes vegades que Edgar Duch tindrà ocasió d’exposar a Sitges, ja que el seu art sorprèn i atrapa a la vegada”.

 

L’artista Artur Duch reconeix que “exposar amb el meu fill és molt especial i també el fet d’haver treballat junts durant el confinament. I ara al veure l’exposició ens hem emocionat molt”. Per a l’artista Edgar Duch, “aquesta exposició és fruit d’un període que vam viure junts el meu pare i jo a casa,  en un moment en què no teníem cap altra opció que estar a casa i vam fer el que més ens agrada: pintar i crear” i afegeix que “em feia molta il·lusió exposar a casa, on he nascut, he crescut i he viscut”.

L’exposició ‘Silenci’ es pot visitar fins al 25 de setembre a la primera planta del Miramar-Centre Cultural.

Artur i Edgar Duch

Amb més de cinc dècades de trajectòria artística, Artur Duch Puig (1951) mostra una selecció de la seva obra més recent en la qual mostra l’evolució i l’experimentació cap a la pintura abstracta. Va estudiar Belles Arts a Barcelona l’any 1971. Ha desenvolupat la seva carrera artística entorn de la pintura, l’escultura i el gravat. Després de nombroses exposicions internacionals, Artur Duch ha encarrilat una trajectòria de més de 50 anys d’ofici, creació i exposicions arreu de la Península Ibèrica i Europa.

L’artista Edgar Duch Miret (1997) és dissenyador gràfic i artista. Es va graduar en disseny gràfic a Barcelona i ara es dedica a la docència en l’àmbit artístic. L’any 2018 va començar a experimentar amb els volums i la cal·ligrafia medieval i fruit d’un estudi artístic i personal el va portar al seu projecte personal: la Cal·ligrafia Volumètrica. Edgar Duh afirma que vol “portar la cal·ligrafia medieval cap a un vessant més artístic, més creatiu, amb una mirada cap al futur i no tant cap al passat”. Utilitza principalment escriptures com la Gòtica, la Itàlica o la Carolina barrejades sovint en les seves obres per generar efectes estètics diversos i creatius. Abans del confinament Edgar Duch es definia com a muralista perquè la majoria de la seva obra era creada a partir de murs, però el confinament va canviar el tipus de suport que utilitza i va començar a pintar quadres sobre teles. Actualment, treballa amb pintures i parets, digitals, gravat, entre altres tècniques. L’artista assegura que “m’ho passo molt bé. I crec que es pot veure reflectit a través dels quadres de l’exposició”.

Galeria d'Imatges