Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

L'espot de Sitges2024 i les últimes presències convidades protagonitzen l'últim avançament de la 57a edició

La Filmoteca de Catalunya ha albergat, un any més, la tradicional Roda de Premsa Institucional, en la qual Ángel Sala i Mònica Garcia i Massagué, al costat d'Aurora Carbonell, Alcaldessa de Sitges, i Edgar Garcia, Director del ICEC, han materialitzat la sintonia entre aquestes institucions, davant l'il·lusionant repte d'una nova edició del millor Festival de Cinema Fantàstic del món.

Després d'anunciar la setmana passada la incorporació de Canina (Nightbitch), Super/Man: The Christopher Reeve Story, V/H/S/Beyond, Hush i Ick, confirmem avui a Giancarlo Esposito i a Mar Targarona com els dos últims premiats d'aquesta edició, afegim tres sèries a la nostra graella i us presentem l'espot d'aquesta edició del Festival de la mà de CHINA.

 

Els darrers premiats

 

Encara hi ha dos premiats mes. D'una banda, l'actor Giancarlo Esposito, reconegut per la seva interpretació de Gus Fring a les mítiques Breaking Bad i Better Call Saul, serà guardonat enguany amb el premi Màquina del Temps. L'estatunidenc, una de les cares més rellevants de la televisió estatunidenca contemporània, ha col·laborat al llarg de la seva carrera amb cineastes monolítics com Spike Lee (Haz lo que debas), Bong Joon-ho (Okja), Jim Jarmusch (Night on Earth) o Francis Ford Coppola (Megalópolis). També ha tingut múltiples idil·lis amb el cinema de gènere, apareixent a pel·lícules com Abigail, la triología del Corredor del laberinto o la recent MaXXXine. Giancarlo Esposito vindrà a Sitges a recollir el seu guardó i aprofitarà per a presentar-nos la seva última pel·lícula, Please Don’t Feed The Children de Destry Allyn Spielberg.

 

Per l'altre, Sitges atorgarà el Premi Woman in Fan a Mar Targarona, figura essencial del cinema de gènere nacional de les últimes dècades. En la seva faceta de productora, la barcelonina ha portat a la gran pantalla títols com Los ojos de Julia, El cuerpo o El Orfanato, posant la primera pedra de filmografies capitals com la de J.A Baiona. Com a directora, Targarona ens va regalar El fotógrafo de Mauthausen, guanyadora de quatre premis Gaudí i nominada a quatre premis Goya. També ha dirigit els llargmetratges Dos i Secuestro, a més de la minisèrie Ull per Ull.

 

Sitges continua sent serièfila

 

Es continúa apostant per les sèries i afegim a la programació tres propostes per als amants del binge watching. James Ward Byrkit, director de Coherence, torna a la ciència-ficció amb Shatter Belt, una col·lecció d'històries sobre els inquietants ponts que uneixen la ment i la realitat de la qual podrem veure tres episodis a les nostres sales. Aterren també a Sitges dos episodis de la tercera temporada de The Head, la franquicia internacional de The Mediapro Studio — un arriscat experiment i cinc humans com a conillets d’índies— dirigida per Jorge Dorado i protagonitzada per John Lynch, Katharine O’Donnely i Clara Galle. Finalment, també produïda per The Mediapro Studio en col·laboració amb 3Cat, David Verdaguer i Ángela Cervantes buscaran a un assassí en sèrie pels carrers de Barcelona a El mal invisible, una creació de Lluís Arcarazo basada en fets reals ocorreguts durant el confinament.


Dos freaks es troben i...

 

Un any més, l'agència CHINA —part de LLYC— ha estat l'encarregada de desenvolupar la campanya de comunicació del SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, dedicada en aquesta ocasió a l'univers dels freaks i el seu paper primordial al cinema de gènere. Per a celebrar l'alteritat, CHINA ens presenta l'espot Larga vida a los bichos raros, una apassionant —i apassionada— peça que homenatja la figura del freak des de l'eufòria i el desvergonyiment, demostrant que el seu llegat sempre tindrà continuïtat a Sitges.


Sitges s'exposa


Un any més, el Departament d'Activitats Paral·leles ens congratula amb l'organització de dues exposicions que ens ajuden a gaudir del cinema fantàstic més enllà de la pantalla. Primer, recuperem l'icònic espai de la sortida del Auditori Meliá. Enguany, aprofitem que el Festival ret homenatge a “Freaks”, la pel·lícula de culte de Tod Browning, i òbviament a la figura del “freak” al cinema i altres disciplines. En “ONE OF US!!! A FREAKS COMIC TRIBUTE”, el còmic s'apunta al tribut a tot allò estrany i diferent amb una col·lecció d'il·lustracions fantàstiques, protagonitzades per éssers excèntrics, i la increïble possibilitat de gaudir amb una selecció de pàgines de “Freaks”, vinyetes inspirades en el famós film, obra de Francisco Solano López i Jim Woodring, publicat a finals dels anys 90 per la Cúpula en la mítica revista “El Víbora”; i “La parada de lod freaks”, de Fabrice Colin i Joëlle Jolivet, àlbum de Aloha Editorial editat en 2020 al nostre mercat. Comissionada per Borja Crespo, aquesta exposició és l'acompanyament perfecte al nostre homenatge-freak.


Tothom que va trepitjar Sitges en 2009 recorda l'impacte de veure el cartell d'Amer, que destacava clarament entre la multitud de pòsters que decoraven les parets de les dependències del festival. Ningú sabia molt bé de què anava la pel·lícula, òpera prima dels belgues Hélène Cattet i Bruno Forzani, però hi havia quelcom magnètic a aquella il·lustració d'una noia nua amb la pell tenyida en colors irreals, caient al buit i a punt de ser atrapada per una mà amenaçadorament enfundada en un guant gialesco.


Quinze anys després d'aquell primer contacte amb el Festival, l'exposició “Los extraños colores de Vranckx”, a l'Estudi Vidal, amb textos i assessorament de Gerard Casau, tanca el cercle presentant una panoràmica per l'imaginari d'un artista que pot semblar una rara avis, però que no fa una altra cosa que recordar-nos quin és el veritable rol d'un cartell cinematogràfic: oferir un primer estímul que clava sls nostres ulls les textures i sabors d'aquella pel·lícula que encara no hem vist, però que comencem a imaginar (i a desitjar) en aquell precís instant.


Localitza les Activitats Paral·leles


L'activitat del Departament d'Activitats Paral·leles va molt més allà de l'organització de les exposicions oficials del Festival. Consegüentment, les àrees a les quals operen, també. A la King Kong Area podràs entrar a un espai on el cinema fantàstic és l'ànima de cada experiència. Aquí, les projeccions a l'aire lliure transporten als espectadors a mons imaginaris i universos llunyans. Envoltat de llocs de gastronomia temàtica i estands de marxandatge exclusiu, cada racó està dissenyat per als amants del gènere. La música i la dansa acompanyen a l'atmosfera màgica, mentre que els més petits gaudeixen d'activitats que desperten la seva imaginació. Un lloc on la fantasia cobra vida i cada visita és una aventura cinematogràfica inoblidable.


El Foodtastic és un racó gastronòmic diferent de l'aire lliure on diferents food trucks ofereixen una deliciosa varietat de sabors i experiències culinàries per a tots els gustos. La Meeting està pensada com un lloc de trobada d'oci dinàmic al Festival, on convergeixen música en viu, pòdcasts, presentacions i dansa, creant una experiència cultural única i diversa. La Fanshop és un recorregut únic dedicat a la venda de marxandatge de temàtica fantàstica i terror, ple d'objectes de col·lecció i records per als aficionats al gènere.


El Miramar Centre Cultural és un petit auditori immersiu on famílies i nens gaudeixen de projeccions de cinema fantàstic, submergint-se en mons de fantasia i aventures inoblidables. El Palau del Rei Moro és un recinte creatiu on es realitzen tallers infantils sobre el fantàstic i el terror, inspirats en l'emocionant ambient del Festival de Cinema de Sitges. Finalment, el Estudi Vidal és un espai dedicat a exposicions que exploren i celebren el gènere fantàstic a través de l'art i objectes temàtics.


We Are Legend, la generació que canviarà el món

 

It’s Bloody Green s'expandeix i es converteix en We Are Legend, un campanya destinada a bolcar la nostra energia i influència a consolidar la sostenibilitat i la justícia com a pilars de la nostra societat i relació amb el planeta. El Festival de Sitges es compromet amb el medi ambient, basant la nostra estratègia en 3 àrees d'acció principals enfocades en el compromís ambiental, la transparència en la governança i la divulgació, i el compromís social i territorial.

 

Reduir la petjada de carboni, utilitzar materials reutilitzables, garantir l'equitat de gènere, fomentar el teixit local i promoure una mobilitat sostenible són algunes de les mesures que el festival durà a terme durant aquesta edició. Si vols, pots consultar-les totes detalladament aquí.

 

Horror Girls torna un any més

 

Després de l'èxit de la seva primera edició, Sitges torna a acollir Horror Girls, 2nd Meeting of European Female Filmmakers Specializing in the Fantastic Genre, una sèrie de taules rodones i trobades que posen de manifest com el talent d'autores es valora a cadascuna de les etapes de la cadena de valor del producte cinematogràfic. Dins d'aquest marc, podrem gaudir d'una trobada amb l'actriu Heather Langenkamp (Nancy Thompson a Pesadilla en Elm Street, Pesadilla en Elm Street 3: Los guerreros del sueño i La nueva pesadilla de Wes Craven), qui rebrà el Premi Màquina del Temps en aquesta edició del Festival, i d'una conversa entre Coralie Fargeat (directora de La sustancia i Revenge) i Carlota Pereda (directora de Cerdita i La ermita), dues de les veus més provocadores i fresques del terror contemporani.

 

Entre les diferents activitats, es proposen taules rodones sobre producció i Priscilla Smith, Manon Barat i Antonia Nava aprofundiran en el rol de les distribuïdores a l'hora d'introduir el talent femení al mercat; Nahikari Ipiña, Nuria Valls i Enrique López Lavigne reflexionaran sobre les labors de producció en clau femenina; i Lauren LaVera, Desirée de Fes, i Iván Fund posaran el focus en el caràcter heterogeni de les icones femenines al cinema de terror.

 

També  s'han organitzat una sèrie de converses entre parelles de realitzadors sobre les seves experiències en la direcció (Paco Plaza i Denisse Castro, Marysia Nikitiuk i Paul Urkijo, Veronika Franz & Severin Fiala) i una taula rodona sobre tres apassionants estudis enfocats en la figura de la dona creadora dins del fantàstic amb Mònica Garcia i Massagué, Heidi Honeycutt i Victoria McCollum, a la qual es presentarà ‘HORROR GIRLS: WomanInFan Europa’, un llibre oficial del Festival de Sitges que aborda el paper de les horror girls europees.

 

The Dream Makers: fent costat al nou talent

 

CUPRA, l'Automotive Partner, segueix amb la seva missió de donar suport a la pròxima generació de cineastes amb la iniciativa “The Dream Makers”, dues competicions destinades a impulsar el talent jove creatiu de la pròxima generació de cineastes.

 

El “Short Film Contest” és una competició destinada a joves d'entre 22 i 30 anys i amb temàtica oberta. El passat 18 de juliol, el jurat de la iniciativa format per J. A. Bayona, Daniel Brühl, Wayne Griffith, Aintza Serra i Ángel Sala va anunciar els 6 projectes finalistes (d'entre 241 candidatures) en un esdeveniment a casa SEAT. El guanyador s'anunciarà durant el Festival, i tindrà com a premi la producció i promoció del seu curtmetratge.

 

L'acte a casa SEAT també va servir per a revelar els detalls de la segona competició: el “Film Studies Contest”, que ofereix a cineastes d'entre 17 i 21 anys l'oportunitat de guanyar una beca completa per a realitzar estudis de cinema en la ESCAC. Durant el Festival s'anunciaran els últims detalls per a participar a aquesta competició i el guanyador serà anunciat per la ESCAC al desembre de 2024.

 

Sitges col·labora amb Repsol com a patrocinador multienergia per a reduir la petjada de carboni del festival

Sitges incorpora aquesta edició a Repsol com partner multienergia amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni del festival. La companyia evitarà l'emissió de més de 13 tones de CO₂ a l'atmosfera gràcies al subministrament de més de 5.000 litres de combustible 100% renovable, que alimentaran els grups electrògens que donaran energia tant a diferents zones del festival com a la flota de vehicles de producció del festival i a una carpa de circ on assistents i convidats podran viure una experiència recreativa única. A més, la companyia posa a la disposició del festival un punt de recàrrega amb electricitat 100% renovable per als vehicles oficials de la mostra i també recollirà l'oli de cuina usat en el food truck Lrd Moles by Guia Repsol per a produir combustible renovable, fomentant l'economia circular.

Per a continuar contribuint a l'objectiu de reduir les emissions del festival, Repsol subministrarà també energia solar per a il·luminar diferents espais, com l'escenari de la King Kong area, el photocall Mirador o una zona chill out on els assistents podran recarregar el seu mòbil de manera gratuïta. A més, els usuaris de Waylet tindran la possibilitat d'adquirir qualsevol entrada, abonament o activitat del festival a través de l'app de Repsol i també podran realitzar els seus pagaments tant en taquilla com en els estands de marxandatge i en el food truck Les Moles by Guia Repsol.

 

20a edició del Jurat Carnet Jove

 

El Jurat Carnet Jove, organitzat pel Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de la Joventut, arriba enguany a la seva 20a edició, havent donat l’oportunitat a un total de 100 joves, al llarg d’aquests 20 anys, de formar part del jurat oficial del festival capdavanter del gènere fantàstic. El Jurat d’aquesta edició, que té la missió d’atorgar el Premi Jurat Carnet Jove a la millor pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic i el Premi Sitges Documenta a la millor producció documental, com és habitual ha estat seleccionat a través d’una convocatòria de mèrits, i està integrat per les següents persones: Marina Figueras Manzanares, qui exerceix de presidenta, Ángela Sánchez Orti, Arnau Querol Titó, Borja López Fernández i Ignacio Garriga Bravo. L’objectiu d’aquesta col·laboració és el de professionalitzar la crítica cinematogràfica, donant l’oportunitat a cinc persones joves interessades en aquest camp, o en l’àmbit del cinema en general, de formar part d’un jurat oficial d’aquest Festival, aportant la seva mirada professional jove al certamen.

 

Doble presència de la Fundació SGAE al Festival de Sitges

 

La Fundació SGAE repeteix presència al Festival de Sitges. Enguany col·labora i és part activa a Horror Girls, promovent el talent femení en el cinema fantàstic en els diàlegs ‘In my skin’ el dia 4 d'octubre. L'entitat consolida el seu compromís amb la igualtat de gènere en la indústria cinematogràfica.

L'endemà, i a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, la Fundació SGAE donarà a conèixer els finalistes dels Premis SGAE Nova Autoria 2024 que formen part del palmarès oficial del certamen. El director i guionista Jaume Balagueró; la directora, guionista i actriu Aina Clotet, i el compositor de cinema i televisió Francesc Gener, integren el jurat que decideix els guanyadors al millor direcció, guió i música original de treballs audiovisuals presentats per alumnat de les universitats i escoles de cinema de Catalunya.