Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Mamoru Hosoda, Carlos Saura i Belén Rueda, Grans Premis Honorífics de Sitges 2021

El Festival anuncia la llista completa de premiats de la seva 54a edició.

Els directors Mamoru Hosoda i Carlos Saura, i l’actriu Belén Rueda, rebran el Gran Premi Honorífic de la 54a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Els premis Màquina del Temps seran per al director Neill Blomkamp, l’actriu Alice Krige i el guionista Nick Antosca, mentre que el compositor de bandes sonores Roque Baños serà reconegut amb la Maria Honorífica i l’actor Emilio Gutiérrez Caba rebrà el Premi Nosferatu d’enguany. Per la seva part, Lucile Hadzihalilovic rebrà el Premi Career que atorga la Méliès International Festivals Federation (MIFF).

GRAN PREMI HONORÍFIC SITGES 2021

Consolidat com un dels màxims renovadors del cinema d’animació, el director japonès Mamoru Hosoda va iniciar la seva carrera a la productora Toei Animation, on va aprendre l’ofici d’animador. De 2005 a 2011, gràcies al seu treball a l’estudi Madhouse, estrena obres trencadores i visionàries com La noia que saltava a través del temps (2006) i Summer Wars (2009). El 2011 crea la seva pròpia companyia, Studio Chizu, i dona forma a les seves obres més arriscades i personals, Els nens llop (2012), El niño y la bestia (2015), Mirai, la meva germana petita (2018) i la recent Belle (2021).

Belén Rueda ha esdevingut una de les reines del crit més cèlebres del cinema fantàstic espanyol, després d’una primera etapa de la seva carrera de gran èxit lligada a la televisió. La seva interpretació a L’orfenat (2007) li va valer la nominació a millor actriu als Goya, una categoria que va acabar guanyant al festival Fantasporto. Anys més tard, va repetir en altres títols de gènere molt estimats com el neogiallo Els ulls de la Júlia (2010), thrillers com El cuerpo (2012) i Perfectos desconocidos (2017), i fins i tot la ciència-ficció a Órbita 9 (2017).

Director, guionista i fotògraf en actiu des de 1956, Carlos Saura es revela internacionalment amb La Caza (1966), una demolidora i valenta al·legoria de l’Espanya franquista que obté el premi al millor director al festival de Berlín. Després van venir clàssics indiscutibles del cinema espanyol com Ana y los lobos (1973), Cría Cuervos (1976), Mamá cumple 100 años (1979) i Deprisa Deprisa (1981), pel·lícules amb una personalitat aclaparadora, insubornable i lliurepensadora. Les seves col·laboracions amb Vitorio Storaro, Tango (1998) o Goya en Burdeos (1999), estan plenes d’imatges d’inspiració fantastique. Al Festival hi presentarà el curtmetratge Goya 3 de mayo (2021).

PREMI MÀQUINA DEL TEMPS SITGES 2021

Format en el camp de l’animació 3D, els efectes visuals i la publicitat, Neill Blomkamp fa el seu gran salt al cinema amb Distrito 9 (2009), una pel·lícula de ciència-ficció situada al seu Johannesburg natal que va obtenir quatre nominacions als Oscar, entre elles a millor pel·lícula i millor guió adaptat. Després de seguir en el gènere amb les distopies Elysium (2013) i Chappie (2015), el 2017 crea Oats Studios, una productora independent especialitzada en curtmetratges experimentals de fantàstic i terror. A Sitges 2021 hi presentarà el seu últim film, Demonic (2021).

El 1981, el mateix any del seu descobriment amb Carros de focAlice Krige es converteix en un rostre habitual del cinema fantàstic i de terror en coprotagonitzar Historia macabra, una de les millors històries de fantasmes dels vuitanta. Als anys posteriors i després de formar part de la prestigiosa Royal Shakespeare Company, repeteix al gènere amb Sonámbulos (1992), dona vida a la reina Borg a Star Trek: Primer contacto (1996) i brilla fent de bruixa Holda a Gretel & Hansel. Un oscuro cuento de hadas (2020). Serà la protagonista del pròxim reboot de La matanza de Texas i a Sitges 2021 hi presentarà She Will.

Nick Antosca inicia la seva carrera com a escriptor de novel·les de terror, i després d'aconseguir el Premi Shirley Jackson el 2009 per Pícnic a la luz de la luna, es converteix en guionista de sèries de televisió com Teen Wolf i Hannibal. L’any 2016 fa el salt com a showrunner a Channel Zero, una minisèrie de quatre temporades en la qual va redefinir l'imaginari visual de l'horror modern partint de famosos creepypastas. Aquest 2021 ha debutat a Netflix amb Nuevo sabor de cereza, una de les grans sensacions televisives de l'any, i presenta a Sitges una pel·lícula produïda per Guillermo del Toro, Antlers: Criatura oscura, i la sèrie Chucky.

PREMI MARIA HONORÍFICA SITGES 2021

Roque Baños, graduat Summa Cum Laude al Berklee College of Music de Boston en les especialitats de composició per a música de pel·lícules i interpretació de jazz, és un dels compositors de bandes sonores més premiats i respectats de la seva generació. Porta en actiu des de 1997, ha guanyat tres Premis Goya i té una filiació especial pel fantàstic i el terror. És el músic fetitxe de figures del gènere com Álex de la Iglesia i Fede Álvarez. També ha treballat amb Jaume Balagueró, Alejandro Amenábar, Terry Gilliam i Spike Lee.

PREMI NOSFERATU SITGES 2021

La secció Brigadoon atorgarà el Premi Nosferatu a Emilio Gutiérrez Caba. Nascut a Valladolid en una família d’actors, obté el seu primer èxit el 1963 en protagonitzar una adaptació teatral de Peter Pan. La seva primera incursió en el terror és llegendària: la història d’amor d’ultratomba amb Dyanik Zurakowska a La llamada (1965). Entre 1966 i 1967 apareix en tres icòniques Historias para no dormir de Chicho Ibáñez Serrador: El cuervoLa sonrisa i La espera. Posteriorment, el seu idil·li amb el gènere continua en films de culte com Estigma (1980), Viaje al más allá (1980) i Memorias del ángel caído (1997). El 2001 rep el Goya al millor actor secundari per La comunidad. Segueix en actiu després de més de sis dècades en la professió.

PREMI CAREER MÉLIÈS 2021

Lucile Hadzihalilovic rebrà a Sitges 2021 el Premi Career, lliurat per la Méliès International Festivals Federation (MIFF). Després de graduar-se a l’Institut Des Hautes Études Cinématographiques de París, inicia la seva trajectòria al cinema com a directora, escriptora, muntadora i actriu en llargmetratges i curts. El 2004 debuta amb la seva primera pel·lícula, Innocence, premiada a Sant Sebastià i un dels films fantastique més suggeridors de l’època. El seu segon treball, Evolution (2015), va ser l’encarregat de clausurar la secció Noves Visions a Sitges, un film que la confirmava com una de les veus més fascinants i personals del fantàstic europeu. Enguany presentarà Earwig al certamen.

Galeria d'Imatges