Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Propostes culturals a la Setmana Catalunya – Amèrica

La primera Setmana Catalunya – Amèrica de Sitges oferirà concerts, exposicions i llibres, amb la intenció de posar en valor les relacions històriques entre Catalunya i Amèrica, del 22 de març al 6 d’abril.

El cicle compta amb sis concerts de compositors catalans i americans; dues exposicions; la presentació del llibre La saga dels catalans a Cuba; un acte de commemoració del 56è aniversari de l'anomenat Pacte de Sitges, l'acord polític històric de Colòmbia signat a la vila; unes rutes per l'arquitectura dels americanos i del modernisme; i una performance poètic-musical.

El cicle impulsat per Joventuts Musicals de Sitges vol mostrar als ciutadans de Sitges i als que visiten la vila el ric llegat cultural que les intenses relacions històriques entre els dos territoris, així com la inesborrable petjada en les manifestacions artístiques catalanes i del nou continent, coincidint amb la temporada de Setmana Santa. El cicle se celebrarà del 22 de març al 6 d'abril.

Els concerts proposen des d'agrupacions de música de cambra, com el reconegut Trio Arriaga, interpretant per exemple les Cuatro estaciones porteñas del compositor argentí Astor Piazzolla, fins al trio liderat per la soprano Núria Vilà, amb un repertori marcadament brasiler, passant per un duo de cançó catalana i colombiana, i un trio de música cubana. Es tracta d'unes propostes molt variades que faran un recorregut per diversos compositors americans vinculats a Catalunya i d'autors catalans amb uns grans llaços amb Amèrica llatina.

Pel que fa a les exposicions, la primera d'elles, organitzada pel Cercle Artístic, compta amb el pintor colombià afincat a Catalunya Duvan López com a convidat especial i proposa conèixer els diferents paisatges que conformen la geografia dels territoris a través de la pintura i l'escultura, i amb una projecció sobre la muralla de La Vall, que es podrà veure el dia d'inaguració.

La segona exposició, en aquest cas fotogràfica, ofereix una visió de Bogotà que fa un recorregut de les manifestacions culturals més urbanes a les grans institucions del sector d'aquest país sud-americà.

Gràcies a la col·laboració de Casa Amèrica de Catalunya es presentarà el llibre La saga dels catalans a Cuba, a càrrec del director d'aqusta entitat, que explicarà les relacions comercials que es varen establir amb Cuba a principis del segle XX, especialment per comerciants sitgetans.

L'acte del 56è aniversari del Pacte de Sitges consistirà en una conferència on es posarà en valor la importància d'aquest pacte entre els liberals i conservadors colombians que va tenir lloc a Sitges el 1957 i que va canviar la història política d'aquell país.

Les rutes per l'arquitectura dels americanos i modernista, a càrrec d'AGIS, oferirà la possibilitat de fer una ruta per les cases d'aquests estils que es troben a Sitges i acabar amb un dels concerts al Saló d'Or del Palau Maricel.

Per últim, Sons poètics transatlàntics, coordinada pel poeta Joan Duran, és una proposta que barreja poesia, música i dança, i que comptarà amb la presència de tres poetes americans i del també poeta sitgetà August Bover.

Desde Joventuts Musicals, organitzadors del cicle, manifesten la "especial ilusió per oferir aquest projecte a la vila, comptar amb la col·laboració de moltes associacions i personalitats, i esperar que sigui de l'interés de tots els sitgetans i sitgetanes".

La Setmana Catalunya – Amèrica és una iniciativa de Joventuts Musicals, amb la col·laboració de molts agents culturals i socials de Sitges com el Cercle Artístic, Casa Amèrica de Catalunya, AGIS, Consorci del Patrimoni de Sitges i el Casino Prado Suburense.Més informació:

> Web de Joventuts Musicals de Sitges