Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges 2019, la potència del fantàstic més avantguardista i heterogeni

Sam Neill, Patrick Wilson, Aaron Paul, Maribel Verdú, Nikolaj Coster-Waldau, Asia Argento o Pupi Avati, entre els convidats destacats de la 52a edició. A més d’una Secció Oficial que contempla les últimes tendències del fantàstic, aquest any destaquen les propostes de Noves Visions, Òrbita, Anima’t i Seven Chances i l'alt nivell en la secció de curtmetratges. A una setmana del tret de sortida, Sitges ja té el peu a l'embragatge per arrencar amb tota la força una edició disposada a guanyar les primeres posicions en tots els camins del gènere fantàstic: pel·lícules, sèries, realitat virtual, indústria i activitats paral·leles, acompanyades per la presència de les figures més destacades de l'any, que faran d'engranatge perfecte per completar una de les programacions més completes, àmplies i emocionants dels últims temps.

Els paisatges post-apocalítpics de grocs i ocres, de pols i òxid de la saga i fenomen Mad Max, arribat de les antípodes australianes, impregnaran durant onze dies la vila mediterrània de Sitges. I la millor manera de demostrar-ho serà a la gala d'inauguració on l'actor australià Patrick Wilson recollirà un Premi Màquina del Temps, aprofitant la seva visita per presentar la pel·lícula inaugural, En la hierba alta (In The Tall Grass), juntament amb el seu director Vincenzo Natali. De les antípodes, en aquest cas neozelandeses, vindrà Sam Neill a recollir el Gran Premi Honorífic que li entregarà aquest any el Festival per la seva trajectòria el dia de la cloenda amb la pel·lícula The Vigil, el sorprenent debut en el llargmetratge de Keith Thomas.

Entre el 3 i el 13 d’octubre, Sitges desplegarà el millor cinema de gènere del moment, en una edició on destaca la potència de les òperes primes, la gran presència de realitzadores, una selecció d'animació de les més destacades i àmplies del moment i un repunt de l'alt nivell de la secció de curts. Una Secció Oficial amb noms com Robert Eggers, Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillet, Richard Stanley, Jonas Alexander Arnby, Fabrice Du Welz, Gaspar Noé o Aaron Morhead i Justin Benson, també la selecció de curts reflecteix la seva importància i vigència com a format imprescindible del gènere, amb grans noms que hi aposten com Yorgos Lanthimos amb Nimic, o la primera incursió en la direcció de Chloe Sevigny amb White Echo. El Festival tampoc s'oblida d'un cinema fantàstic reconegut i amb vocació d'autor que es podrà descobrir a Òrbita, la secció dedicada a recollir les últimes tendències del thriller, Noves Visions amb la seva aposta per la innovació i l’experimentació de llenguatges cinematogràfics, i el replantejament de la secció Seven Chances, ara que arriba al quart de segle, cap a la recuperació de pel·lícules de repertori fantàstiques, oblidades, maltractades o senzillament perdudes en el temps. A més d’una secció Brigadoon on el cinema italià, l’exploitation italiana de ciència ficció i el documental es converteixen en els protagonistes d’una edició que atorgarà el seu premi Nosferatu al director Pupi Avati.

El Festival continuarà mantenint les seves cinc pantalles on es projectaran la majoria de les pel·lícules integrades en les seves seccions oficials: Auditori Meliá Sitges, Retiro, Prado, Brigadoon i la Sala Tramuntana. Però també podran veure’s algunes d’elles en altres de les sales del certamen, amb entrada gratuïta a l’Hort de Can Falç o el Centre Cultural Miramar, on es viuran les experiències de realitat virtual més punteres.

Activitats paral·leles durant el Festival

Presentacions de llibres, festivals i edicions en DVD i Blu-ray, trobades i sessions de signatures tindran lloc a la ja habitual Carpa FNAC. Més d'una trentena de presentacions de les novetats en còmic, manga, novel·les i pel·lícules editades, amb el fantàstic com a comú denominador, entre elles el propi llibre oficial de Sitges 2019, Apocalypse Domani. La década dorada de la exploitation italiana de ciencia ficción. (1977-1990),coordinat per Ángel Sala i publicat per l'editorial Hermenaute; i altres títols com La casa de los horrores de Tobe Hooper, Cuando las carátulas tenían sentimientos, Supernovas. Una historia feminista de la ciencia ficción audiovisual, Giallo: Crimen, sexualidad y estilo en el cine de género italiano o Terror en serie: De "Alfred Hitchcock Presenta” a “St ranger Things”.

En aquest mateix espai s'entregarà el Premi Queer Kong dins el I Reconeixement a la diversitat, diumenge, 4 d'octubre. Aquest guardó vol premiar les pel·lícules i professionals amb aportacions a la diversitat i presència de la comunitat LGTB+ participants al Festival.  El jurat està format per professionals de l'àmbit de la comunicació, la indústria audiovisual, el periodisme i un representant de l'ONG Stop Sida, organitzador del premi en col·laboració amb el Festival.

Un altre espai de trobada més familiar i apte per als més petits serà el Fantàstic Kidsque aquest any canvia la seva ubicació de l'Hort de Can Falç, on s'hi seguirà programant el Cinema a la Fresca, pel Centre Cultural Miramar. Per segon any consecutiu, gràcies a la col·laboració del Festival amb l’Obra Social La Caixa, en aquest espai es podran realitzar activitats relacionades amb el món del cinema perquè els més petits comencin a familiaritzar-se amb el llenguatge i el món audiovisual, com un taller gratuït per aprendre a realitzar un senzill curtmetratge fantàstic, una xerrada a càrrec de l'organització del Concurs Participa Méliès per presentar la seva 8a Edició i donar les claus de l'èxit per guanyar-lo, o la projecció oberta i en loop dels millors curts de l'edici&oac ute; passada del concurs.

La música també tindrà el seu espai aquest any. L'últim cap de setmana del Festival, divendres 11 d'octubre, a les 22h, la Carpa Noray de l'Hotel Meliá es convertirà per unes hores en l'escenari més fantàstic del món, amb les actuacions exclusives de Hermann Kopp i Nightcrawler. Un concert exclusiu amb aforament limitat per als amants de les atmosferes inquietants i captivadores de les bandes sonores del cinema de terror.

Gràcies a la col·laboració del Festival amb Planet Horror, l'única plataforma de cinema de terror a Espanya, produïda per AMC Networks i Redrum, aquest any la Sitges Zombie Walk, dissabte 5 d'octubre, tindrà un convidat d'honor per donar el tret de sortida a la trobada de zombis més internacional del món: Charles Band. Un dels productors més prolífics de la Serie B de Hollywood durant els anys 80 i 90, que aprofitarà la seva visita per per rebre un premi Màquina del Temps, presentar una restrospectiva de la seva filmografia a Brigadoon i participar en una trobada amb els seus seguidors a Sitges Encounters.   

Exposicions

Del 3 al 13 d’octubre a la sortida de l’Auditori Meliá Sitges i en honor al leit motiv de la 52a edició, tots els assistents al Festival podran veure l'exposició Mad Max World – An Apocalyptic Comic Tribute. Coordinada pel cineasta, escriptor i expert en còmic Borja Crespo, reuneix il·lustracions de gran format realitzades per dibuixants de còmic, il·lustradors, dissenyadors i cineastes. Tots ells reten homenatge a un dels principals temes del Festival de Sitges, la saga Mad Max i altres mostres de cinema post-apocalíptic, exploitation italianes, distopies estranyes, trash cinema, móns perduts, salvatges d'autopista, nous bàrbars, guerrers de la carretera… Paisatges d'un futur desconcertant que pot estar molt a la vora, on reina la llei del més fort i tot és possible.

I a l'edifici del Centre Cultural Miramar on aquest any, a més de l'espai VR 360, també s'hi sumarà totes les activitats familiars de Fantàstic Kids, durant tot el Festival s'hi podrà veure l'original Exposició Escoles, amb dibuixos realitzats pels nens de les escoles de Sitges amb temàtiques centrades en el Festival.