Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges 2021: sota el signe de la bèstia

‘Titane’, de Julia Ducournau, i ‘The Trip’, de Tommy Wirkola, entre les últimes i més esperades confirmacions

Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya presenta a la seva 54a edició un line up convuls i en plena ebullició de noves propostes. Un total de 126 títols que es podran gaudir del 7 al 17 d’octubre, amb una mirada femenina protagonista en el gènere, i el plantejament d’un debat sobre la delimitació de continguts i noves formes del fantàstic. Falta un mes perquè tornin a omplir-se les butaques de l’Auditori, el Retiro, el Prado, Tramuntana i Escorxador. La 54a edició vindrà acompanyada dels udols de l’home llop i altres criatures de la nit, bèsties interiors i l’últim cinema sorgit de les entranyes del fantàstic.

Entre les darreres incorporacions a la 54a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya no podia faltar Titane, la Palma d’Or de Cannes 2021. La seva directora, Julia Ducournau, va visitar Sitges l’any 2016 amb Crudo, film que va ser reconegut amb tres premis del certamen. La seva nova i explosiva proposta parla del retrobament d’un pare amb el seu fill desaparegut deu anys enrere, després d’una sèrie de crims inexplicats. Està protagonitzada per Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Laïs Salameh i Bertrand Bonello.

El noruec Tommy Wirkola, autor de les pel·lícules de Zombis nazisHansel y Gretel: Cazadores de brujas Siete Hermanas, torna a Sitges amb The Trip. Una comèdia negra sobre Lars i Lisa (Noomi Rapace i Aksel Hennie), un matrimoni en crisi que decideix escapar un cap de setmana a una cabana al bosc i buscar una oportunitat per començar de zero. Tan aviat com l’altre sigui mort.

En el terreny de les sèries, La sangre helada, una producció de la BBC que es podrà veure a Movistar+ a l’octubre,estrenarà el seu primer episodi a Sitges. Interpretada per Colin Farrell i Jack O’Connell, és l’adaptació d’una novel·la del segle XIX sobre un metge en crisi que s’embarca en un balener on coincidirà amb un psycho-killer.

 

Sitges 2021: programació per seccions

Secció Oficial Fantàstic

El potent i extens eix central del Festival presentarà diferents bifurcacions temàtiques i focus d'expressió del gènere. Així, hi haurà noves formes i mitologies derivades d’allò popular i d'arrel folk (In the EarthThe MediumLuziferY todos arderán) o visions d’allò maternal com a malson (SonLambEl páramo) mentre la invocació del passat o del quotidià provocarà la descomposició del cercle familiar o íntim (ViolationShe WillInexorableComing Home in the DarkSilent NightNitramLa abuelaTresVisitante) fins a abstreure la nostra pròpia realitat sota el signe o significat de la pandèmia referida en directe o com a al·legoria (We Need to Do SomethingThe Feast). D'altra banda, en el recorregut d'aquesta Secció Oficial s’hi trobaran variacions sobre temàtiques clàssiques (la maldat infantil a The Innocents, la casa maleïda a The Deep House, l’angst adolescent a Seance, el canibalisme a Barbeque, la licantropia a Eight for Silver, el slasher mític a Halloween Kills o el giallo a Veneciafrenia).

També el fantàstic optarà per la representació quasi avantguardista (els mons onírics de Mona Lisa and the Blood MoonThe Blazing WorldMad GodPrisoners of the Ghostland o After Blue) fins i tot basant-se en el llenguatge d'una animació que serveix al futur (Belle) com interpreta en clau contemporània els horrors del passat (Where is Anna Frank?) o utilitzant els llenguatges de la representació contemporanis com a invocadors de l'horror (CensorDemonic). I no faltarà la reflexió en clau de fantàstic militant i fascinant sobre un passat revisitat des de l'imaginari (Freaks OutLast Night in Soho), o del futur des de la distòpia creativa (Tides) o realista (Limbo).

 

Noves Visions / Sitges Documenta

La programació de Noves Visions es dirigeix cap a una reflexió sobre les noves narratives i llenguatges del gènere des d'un minimalisme militant (Beyond the Infinite Two MinutesThe Scary of Sixty-FirstEl apego) a un barroquisme en clau de distòpia atemporal (Land of the Sons2551.01Gaia) sense oblidar variacions sobre mites clàssics (sobretot el vampirisme a Rose. A Love Story, Dead & BeautifulVampir, o la licantropia a Bloodthirsty). En tot això, discursos de gènere marcats per allò social (Medusa), la pandèmia (A nuvem rosa), el fanatisme religiós (Agnes) o una c erta invocació de l'absurd (MaydayStrawberry Mansion), incloent-hi la violència o l'horror suggerit (Sound of ViolenceThe Dawn).

Sitges Documenta posarà de nou en qüestió la pròpia naturalesa de la no ficció i la relacionarà amb el fantàstic des de la recensió acadèmica i valorativa (The Found Footage PhenomenonPennywise: The Story of ItDjango vs. DjangoWoodlands Dark and Days Bewitched: A History of Folk Horror), la invocació fantasmàtica del propi cinema (The Taking) o la seva implantació en el popular (Alien on Stage) a més d'utilitzar claus pròpies de la ciència-ficció per a analitzar la realitat (A Glitch in the MatrixUsers).

 

Panorama Fantàstic / Midnight X-treme

Les dues seccions més pròpiament fandom del Festival tindran una representació àmplia del fantàstic, no només de consum sinó també reflexiu amb el present (BarbariansThe Boy Behind the Door), invocant territoris genèrics des de perspectives decididament noves (Llanto malditoWitch HuntSuperhostCaveatKnockingHellbender) o més clàssiques (Le CalendrierThe PowerRealidad virtualLet The Wrong InThe Exorcism of God). L’aposta per un excés amb intel·ligència (The Sadness, < em>Hunter Hunter, Wyrmwood: Apocalypse) i també per la ciència-ficció (Broadcast Signal IntrusionWarning). Propostes decididament pulp i indies des d'un jove cinema espanyol (La pasajeraJacinto) o una presència important del cinema asiàtic (The Great Yokai War. GuardiansLast of the Wolves 2Hand Rolled CigaretteThe Samejima Incident).

 

Anima’t

Una selecció de llargmetratges que invoquen i innoven clàssics s’afegeixen a la secció. Hi seran presents l'esperit del heavy metal o Ralph Bakshi a The Spine of the Night, la diversitat geogràfica (Esluna: The Crown of BabylonBob Cuspe: Nós Nâo Gostamos de GenteWelcome to Siegheilkirchen), la ciència-ficció més hard (Absolute Denial), sense oblidar la presència essencial de l'anime (Pompo the CinephilePoupelle of Chimney TownThe Deer King) i la recuperació d’una peça japonesa conclosa per fi, la delirant Junk Head.

 

Sitges Classics / Seven Chances

A Sitges Classics, la retrospectiva “La bèstia interior”, que il·lustra el leitmotiv del Festival, comptarà amb recuperacions com l'argentina Nazareno Cruz y el lobo o La bête, obra mestra de Borowzyck, així com clàssics del cinema fantàstic espanyol tan dispars com El bosque del lobo, de Pedro Olea, o El retorno del hombre lobo, de Jacinto Molina, incloent clàssics com The Howling, de Joe Dante, i la decisiva An American Werewolf in London, de John Landis.

També es podrà veure el necessari rescat d'una de les grans obres mestres del cinema espanyol, El extraño viaje, aportació de Sitges al centenari de Fernando Fernán Gómez, un home de cinema total del qual encara ha de descobrir-se la seva vocació imaginària. I no podia faltar l’homenatge al quart de segle d‘El dia de la bestia, en una còpia restaurada en 4K.

La reivindicació del cinema de gènere produït a Catalunya serà dins “Catalunya Imaginària”, amb la projecció de la magistral La dama del alba, de Rovira Beleta, i l'enigmàtica La banyera, de Jesús Garay.

Seven Chances recuperarà clàssics com On the Silver Globe, la majestuosa epopeia de ciència-ficció de Zulawski, o Multiple Maniacs, del sempre estimulant John Waters, mentre rescatarà obres gairebé perdudes com El aullido del diablo, de Paul Naschy, The Amusement Park de George A. Romero o A Praga de Mojica Marins, sense oblidar un homenatge al recentment desaparegut actor japonès Sonny Chiba amb l'estranya i desconcertant Wolf Guy.

 

Brigadoon

La secció celebra el seu 35è aniversari i programa diverses estrenes, com les catalanes Volpina, de Pere Koniec, sobre un estiu de desamor i bruixeria, i El hijo del hombre perseguido por un OVNI, de Juan Carlos Olaria, seqüela del film homònim i dirigit per ell mateix  l’any 1976. El film de terror i sectes satàniques Bienvenidos al infierno, de la cineasta argentina Jimena Monteoliva, també es podrà veure a Brigadoon.

En l’apartat documental, s’hi afegeixen El sonido del terror, de Luis Esquinas Chanes, un estudi centrat en la feina del so en el cinema fantàstic; Blood in the Streets: The Quinqui Film Phenomenon, de Kier-La Janisse i Don Adams, una visió internacional del cinema quinqui, i Las confisiones de un hombre lobo, d’Ivan Cardoso, premiere mundial del docu-entrevista a Paul Naschy enregistrada al Brasil l’any 2005.

Formaran part de la retrospectiva “La bèstia interior” els films Romasanta, la caza de la bestia (Paco Plaza, 2004) i La bestia y la espada mágica (Jacinto Molina, 1983).

 

Consulta el line up complet