Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges celebra Sant Sebastià

L’Ermita recupera aquest cap de setmana els actes que els sitgetans celebraven històricament en honor al Sant.

Després de quatre anys de reformes i quan ha passat un any des que reprengués l'activitat religiosa, l'Ermita de Sant Sebastià recupera aquest cap de setmana les antigues celebracions en honor al màrtir i protector de les epidèmies. Actes litúrgics, una fira i l'Aplec en què hi participaran entitats, associacions i els balls populars de Sitges, són algunes de les propostes programades per l'administració de l'Ermita amb l'objectiu de renovar la devoció del poble a Sant Sebastià.

Els sitgetans van construir la capella dedicada a Sant Sebastià per a la protecció de les epidèmies d'aquell moment. El 1857 es va començar a erigir el temple actual sobre les runes de l'antic santuari. Quatre anys més tard, coincidint amb la Festa Major, el temple es va beneir i s'hi van organitzar un seguit d'actes per completar la celebració. Un dels més destacats va ser el trasllat de la imatge de Sant Sebastià, amb la participació dels balls populars, representants de les diferents associacions de la vila i la corporació municipal, des de la Parròquia fins a la nova Ermita. Era un 25 d'agost del 1861.

Aquest diumenge, 152 anys més tard, Sitges reviurà aquella jornada religiosa i festiva, reproduint algunes de les activitats que es van realitzar. A les dotze del migdia, se celebrarà l'Ofici Solemne en honor a Sant Sebastià Màrtir i, un cop finalitzi, davant l'Ermita, hi haurà l'Aplec de Sant Sebastià, on es presentarà el muntatge audiovisual Visions de l'Ermita de Sant Sebastià: un segle i mig de devoció sitgetana, dissenyat per Josep Mª Alegre. Durant tot el dia, es podran adquirir llantions, records i un opuscle commemoratiu sobre la vida del Sant i la història de la seva Ermita a Sitges. També s'ha programat una audició i ballada de sardanes a càrrec dels Amics de la Sardana i amb la cobla Contemporània.

A dos quarts de cinc de la tarda, amb el repic de les campanes de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla s'iniciarà la Processó en honor a Sant Sebastià. El cos de portants de Sant Bartomeu i Santa Tecla portarà el tabernacle amb la imatge del màrtir des del Baluard fins a l'Ermita, acompanyat pels balls populars, per les associacions parroquials, les entitats de la vila, les pubilles, el rector de la Parròquia, Mn. Josep Pausas, i la corporació municipal, tal com va succeir el 1861. Un cop finalitzi la Processó, a la plaça davant l'Ermita, es procedirà a l'acte de renovació de la devoció a Sant Sebastià a càrrec del Batlle de Sitges, Miquel Forns, i el Rector de la Parròquia, Mn. Josep Pausas. A continuació la imatge de Sant Sebastià entrarà a l'Ermita, on hi haurà Cant dels Goigs i una pregària de cloenda.

L'administració de l'Ermita de Sant Sebastià, ha explicat que “l'Ermita i la devoció dels sitgetans cap a Sant Sebastià són un llegat prou valuós que ens van deixar els nostres avantpassats. Aquest cap de setmana, tenim l'oportunitat de reviure una celebració, que servirà per renovar la devoció dels sitgetans cap al Sant màrtir. 

El Govern Municipal, seguint la línia marcada al Pla de Mandat, treballa per donar suport i recuperar les tradicions de la vila. El regidor de Tradicions i Festes, Magí Almirall, ha destacat “el valor d'aquesta celebració que ens servirà per commemorar una data històrica i renovar la protecció de Sant Sebastià a Sitges. Serà una jornada religiosa i festiva, en la que participaran els balls populars i, ben segur, que serà especial veure'ls al mes de gener”.


Programa d'actes

Dissabte 19 de gener

Mercat de productes artesans al voltant de l'Ermita.
Durant tot el cap de setmana.

Repicada de campanes anunciant l'inici de l'any dedicat a l'Ermita de Sant Sebastià
A càrrec del grup de campaners de la Parròquia, a les 14.00 hores

Exposició de les banderes i estendards de les diferents entitats de la vila i de les associacions parroquials que participaran en la processó en honor a Sant Sebastià.
Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, al llarg del vespre i durant el diumenge al matí, en l'horari de les celebracions de la parròquia,

Diumenge 20 de gener: Festivitat de Sant Sebastià, Màrtir

Venda de llantions, records i d'un opuscle commemoratiu sobre la vida del Sant i la història de la seva ermita a Sitges.
Ermita de Sant Sebastià, de les 10.00 hores fins acabada la Processó
El temple restarà obert per a la veneració dels seus fidels.

Repic de la campana “Sebastiana” convidant tothom a l'Ofici.
Ermita de Sant Sebastià, a les 11.30 hores

Solemne Ofici en honor a Sant Sebastià màrtir
Ermita de Sant Sebastià, a les dotze del migdia,
Presidit pel rector de la Parròquia, Mn. Josep Pausas, amb l'assistència de les autoritats locals i les pubilles de les diferents entitats i barris de Sitges. La missa serà cantada pel poble i pel cor dels Amics de l'orgue. En acabar la celebració, cant dels Goigs del Sant i veneració de la seva imatge.

Festiu Aplec de Sant Sebastià
Ermita de Sant Sebastià, un cop acabi l'Ofici
Amb audició i ballada de sardanes a càrrec dels Amics de la Sardana de Sitges i de la cobla Contemporània. També s'inaugurarà el muntatge audiovisual Visions de l'Ermita de Sant Sebastià: un segle i mig de devoció sitgetana dissenyat per Josep Mª Alegre.

Subhasta pictòrica d'artistes sitgetans
Muralla de la Vall, a partir de la una del migdia
Organitzada per “Sitges Blau Art”, l'activitat es combinarà amb les actuacions musicals de El Hombre Trankilo, Justo Conde, Oscar Ferrer, SomaClub i Dj. BlackSubur. També es reproduirà l'Ermita, dibuixada a la sorra de la platja Sant Sebastià. La finalitat és recaptar fons per a l'Ermita i per a Càritas - Ajuda Fraterna.

Processó en honor a Sant Sebastià
Des del Baluard, a dos quarts de cinc de la tarda
Serà anunciada amb el repic de campanes de la Parròquia. Hi participaran els balls populars, els grallers de Sitges i l'Agrupació Musical Suburband del Retiro. El tabernacle amb la imatge de Sant Sebastià, dut pel cos de portants de Sant Bartomeu i Santa Tecla, serà acompanyat per les associacions parroquials, entitats de la vila, les pubilles de barris i entitats, l'administració de l'Ermita, el Rector de la Parròquia, Mn. Josep Pausas, i la corporació de l'Ajuntament. El recorregut serà el següent: Baluard, Ajuntament, Bosch, Davallada, Port de n'Alegre, Balmins i plaça de l'Ermita de Sant Sebastià.
En arribar el sant a la plaça, acte de renovació de la devoció a Sant Sebastià a càrrec del Batlle de Sitges, Miquel Forns, i el Rector de la Parròquia, Mn. Josep Pausas. A continuació, entrada de Sant Sebastià a la seva ermita, cant dels goigs i pregària de cloenda.

Del 21 al 29 de gener

Novena i cant dels Goigs al màrtir Sant Sebastià.
Ermita de Sant Sebastià, a les cinc de la tarda 

Diumenge 27 de gener

Audició de cants dedicats a la Mare de Déu
Ermita de Sant Sebastià, en acabar la Novena i els Goigs
A càrrec del Cor dels Amics de l'Orgue de Sitges.


Consultar el programa d'actes a www.sitges.cat.