Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges encara la recta final amb el premi Màquina del Temps a Neill Blomkamp

El Festival amplia l’aforament de sales fins al 100% a partir d’aquest divendres 15 d’octubre.

L’udol del llop comença a apagar-se, Sitges 2021 s’apropa a la seva fi. Però com lamentar-se no serveix de res, hem aprofitat per reunir en una mateixa jornada un munt de talents del fantàstic present per esprémer les últimes hores fins al final. Per endavant, un cap de setmana on encara ens esperen títols per descobrir com la premiere d’Y todos arderánLa abuela, de Paco Plaza, la unió a Prisoners of the Ghostland entre el realitzador japonés Sion Sono i un Nicolas Cage que va posar Sitges potes enlaire amb la seva visita al 2018, o el tancament de David Lowery amb El caballero verde

La trajectòria de Fabrice Du Welz ha estat molt unida a la història del Festival de Sitges. Des del seu debut amb la malaltissa Calvario a 2004, el director ha presentat gairebé totes les seves pel·lícules al marc del Festival, inclosa la seva darrera Inexorable, on un escriptor que busca la inspiració es muda amb la seva família a una antiga mansió que comença a ser assetjada per una jove fascinada amb la seva obra literària. Du Welz ha explicat aquest matí en roda de premsa respecte una reflexió que ha fet la crítica Desirée de Fez, present a la taula amb ell, sobre l’ús de la violència al seu cinema: “La violència no és un tema central per mi, si ho és l’amor i la im possibilitat d’estar en parella o sol. M’interessa com gestionem una impossibilitat que acaba generant aquesta violència.

Un altre dels protagonistes d’avui ha estat Neill Blomkamp, que ha rebut el premi Màquina del Temps previ a la projecció de la seva nova obra, Demonic, una pel·lícula que aborda el tema de les possessions demoníaques a través de la realitat virtual i les noves tecnologies, una de les principals inquietuds del seu cinema. Blomkamp ha explicat sobre el procés de creació de la cinta: “Va ser un camí estrany, diferent al que he fet fins ara, la pandèmia va aturar el meu treball i em vaig haver de reinventar. Demonic està completament financiada per mi i pel meu germà, rodada durant el confinament i aprofitant els recursos que tenia a l’abast per explorar els elements que m’interessen”.

A la tarda, a sala Tramuntana, s’ha presentat un avanç de Chucky, la nova sèrie creada i dirigida pel propi Don Mancini que es basa en la sèrie de pel·lícules homònima i és independent del reboot de 2019 dirigit per Lars Klevberg. A la projecció ha assistit l’actriu Fiona Dourif, qui no tan sols té un paper a la sèrie, sino que a més és la filla de Brad Dourif, actor que posa veu al sàdic ninot, per participar en una ronda de preguntes i respostes del públic assistent a la sessió. També avui s’han presentat altres títols destacats com la preestrena de Jacinto, de Javi Camino, director i guionista que ha treballat a nombrosos curts, videoclips i websèries. L’ equip de la pel·lícula, format pels actors Juanma Buiturón i Corinna Rautenberg, la productora Uxía Taboada Otero i el compositor Wenceslao Lamas, ha aterrat a Sitges per posar davant les càmeres i presentar la peculiar proposta davant del públic del Retiro.

En l’àmbit d’activitats paral·leles, avui s’han entregat els Premis Queer Kong a la zona Meeting de la King Kong Area amb la presència d’Aurora Carbonell, alcaldessa de l’Ajuntament de Sitges. Aquests premis, organitzats per Stop Sida en col·laboració amb el Festival, celebren per tercer any consecutiu el reconeixement a la diversitat LGTBIQ+ amb el guardó Queer Kong, que premia pel·lícules programades al certamen. El jurat format per Marc Sala, Miriam Martínez Hierro, Jordi Izquierdo Berbel, Eliza Martínez Parra i Miquel Claudì-López, han premiat la Medusa d’Anita Rocha da Silveira per la seva aportació a la salut sexual, al Titane de Julia Ducornau per visibilit at i integració, i la sèrie Chucky de Don Mancini, per la seva representació a la industria i per servir de metàfora del bullying al col·lectiu.

Seguint les indicacions del Procicat, a partir d’aquest divendres 15 d’octubre, el Festival amplia el seu aforament al 100%. Per aquesta raó s’ha afegit una sessió doble que tindrà lloc la nit del proper dissabte a les 00:45 a l’Auditori amb els títols Hunter Hunter + The Sadness, dues de les pel·lícules amb millor acollida per part del públic.