Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges manté la tradició del pessebre amb l’exposició de diorames i el concurs de pessebres

La 34a exposició de diorames, del Grup Pessebrista de Sitges, aplega 14 creacions fins al 7 de gener al Palau del Rei Moro i es complementa per segon any consecutiu amb un joc de pistes per posar en valor l’art del pessebre. Fins al 28 de desembre les persones interessades poden presentar-se al 33è concurs de pessebres a través del correu electrònicpessebressitges@gmail.com.  L’entitat se suma a la celebració dels 800 anys d’història del pessebrisme amb el diorama de Jordi Pañella als Museus de Sitges.

Sitges té una llarga tradició pessebrística des de fa més d’un segle i enguany també se suma a la commemoració dels 800 anys d’història del pessebrisme al món. El Grup Pessebrista de Sitges és hereu d’aquesta tradició i manté el costum d’organitzar des de l’any 1991 una exposició de diorames i un concurs de pessebres.  

Visitar l’exposició de Diorames, al Palau del Rei Moro, és una de les tradicions nadalenques més arrelades a la vila, que també contribueix a establir un lligam entre generacions. La mostra, organitzada també pel Grup Pessebrista de Sitges, va obrir portes el 16 de desembre i finalitzarà el 7 de gener. Per incentivar la visita a l’exposició s’organitza per segon any consecutiu un joc de pistes en el qual poden participar petits i grans ja que només han d’encertar els elements d’una llista que estan amagats als diorames, un a cadascun. La llista està en una butlleta, en la qual es poden anotar els diorames i les dades personals. Si es troben tots els elements, es pot dipositar la butlleta en una urna per participar en un sorteig.

El pessebristes de l’entitat que participen aquest any en l’exposició són: Josep Aleacar Casanovas amb ‘Adoració dels pastors’; Maria Amorós Marcet amb ‘Fugida a Egipte’; Sílvia Sentís Mirabent amb ‘Reis d'orient’; Arcadi Amorós Camps amb ‘Buscant posada’; Francesc Amorós Camps, amb ‘Naixement’; Miquel Marzal Ortiz amb ‘Adoració’; Llorenç Baqués Nicolás amb ‘El carter reial’; Pep Pascual amb ‘Adoració dels Reis d'orient’; Francesc Sales Climent amb ‘Naixement’;  Josep Ramon Parés Corretgé amb ‘Reis d'orient’; Lluís Salvadó Vilaró ‘Pessebre popular’ Antoni Martí amb ‘Anunciata’, Tomàs Lucas amb ‘El Tió’ i el tàndem Josep Aleacar i Antoni Ciré amb ‘Buscant posada’.  

 

L’exposició de diorames de pessebre, que forma part del projecte Passaport Edunauta, es podrà visitar al Palau del Rei Moro els dies feiners i els dissabtes de 18 a 20 h; els festius i els diumenges de 12 a 14 h i de 18 a 20.30 hores. 

 

Les fotografies de l'exposició de diorames es poden veure al fliker de l'Ajuntament de Sitges

 

Diorama de Jordi Pañella Virella als Museus de Sitges per celebrar dels 800 anys d’història del pessebrisme

Enguany el Grup Pessebrista de Sitges ha triat el diorama ‘Francesc i el pessebre’ creat per Jordi Pañella Virella (1928- 2015) i amb figures de Muns, per sumar-se a la commemoració dels 800 anys des que sant Francesc d’Assís, la nit de Nadal de 1223, va donar vida al primer pessebre, a la població italiana de Greccio. El Grup Pessebrista ha escollit un diorama de Sant Francesc per ser exhibit al Museu de Maricel durant l’horari d’obertura d’aquest equipament cultural.

 

33è concurs de pessebres

Les persones interessades a participar tant en la categoria popular com artística amb les seves creacions en el 33è concurs de pessebre poden enviar un e-mail fins aquest dijous, 28 de desembre, a: pessebressitges@gmail.com amb les dades personals i adjuntar-hi tres fotografies del pessebre, entre les quals en una imatge ha de sortir el/ la participant en color i en format JPEG.

El concurs s’adreça a tothom i hi poden prendre part les persones residents al municipi de Sitges. Un jurat qualificat valorarà totes les creacions i concedirà els premis als pessebres, que respectin la tradició pessebrística. L’acte de lliurament de premis serà el diumenge, 14 de gener de 2024, a les 12 del migdia a l’espai Cultura Pere Stämpfli, seu del Grup d’Estudis Sitgetans (GES).

La primera persona classificada de cada categoria obtindrà un premi específic i la resta de participants podran triar entre els diferents obsequis exposats, tenint en compte l’ordre de la classificació de cadascuna de les categories. A més, tots els participants al concurs rebran el corresponent diploma de pessebrista.

Les bases del Concurs de Pessebres Grup Pessebrista de Sitges es poden consultar al bloc del Grup Pessebrista de Sitges: https://pessebristesdesitges.wordpress.com/el-concurs/bases/

 

Més activitats pessebristes a Sitges

Per complementar les activitats, el Grup Pessebrista de Sitges ha tornat a muntar el pessebre monumental amb les figures, obra de Manuel Muns, al vestíbul de Miramar-Centre Cultural. Aquest pessebre es pot visitar fins al 7 de gener.

L'entitat també ha instal·lat a les vitrines de l'entrada de la Biblioteca Santiago Rusiñol la mostra ‘Els reis del pessebre’ amb figures de diferents mides, estils procedència i autors que representen Melcior, Gaspar i Baltasar. L'exposició, que també ensenya llibres de Nadal, es podrà visitar fins al 5 de gener durant l’horari d’obertura de la biblioteca.

 

Diorama del Grup Pessebrista de Sitges a la XIX Biennal del Pessebre a Catalunya

A Sitges, com a diferents poblacions de Catalunya, el pessebrisme està molt arrelat no només com a tradició popular sinó també com a manifestació cultural i artística. Aquest 2023 amb motiu de la XIX Biennal del Pessebre a Catalunya es manté l’objectiu de reivindicar aquest art i divulgar el panorama creatiu i artístic del pessebrisme català amb la participació de les entitats de la Federació Catalana de Pessebristes. 

En el marc d’aquesta Biennal, s’exhibeix una exposició de 36 diorames, aportats per un total de 28 entitats pessebristes federades de Catalunya, entre les quals hi ha el Grup Pessebrista de Sitges. La mostra es pot veure al Reial Cercle Artístic (carrer dels Arcs, 5 de Barcelona fins al 14 de gener.

 

CALENDARI D’ACTIVITATS DEL GRUP PESSEBRISTA DE SITGES- NADAL 2023

 

 • 34a Exposició de diorames de pessebre

          Dates: 16 de desembre al 7 de gener

          Lloc: Palau del Rei Moro (Carrer d’en Bosc, 10-12) 

          Activitat gratuïta

          Horari:

                    *feiners i dissabtes: de 18 a 20 h

                    *festius i diumenges: de 12 a 14 h i de 18 a 20.30 h

                                                        

 • Pessebre monumental muntat pel Grup Pessebrista de Sitges al Miramar-Centre Cultural
 • Del 16 desembre al 7 de gener
 • Miramar-Centre Cultural (planta baixa)
 • En horari d’obertura del Miramar-Centre Cultural
 • Activitat gratuïta

 

 • Exposició ‘Els reis del Pessebre’
  • Dates: del 13 de desembre al 5 de gener
  • Biblioteca Santiago Rusiñol
  • Mostra de figures de diferents mides, estils, procedència i autors, que representen els Reis d’Orient.
  • Horari: es pot visitar durant l’horari d’obertura de la Biblioteca
  • Activitat gratuïta

 

 • Lliurament dels premis del 33è Concurs de pessebres
 • Data: 14 de gener
 • Horari: 12 h
 • Lloc: Espai Cultural Pere Stämpfli, seu del Grup d’Estudis Sitgetans (GES)
 • Adreça: C/ d’en Bosch, 9
 • Activitat gratuïta

   

Galeria d'Imatges