Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges recorda el periode de la República amb la mostra “14 d’abril, els anhels d’un poble”

La mostra, dividida en diferents plafons temàtics, es pot visitar fins al 3 de març a la planta baixa de l’Edifici Miramar.
El 14 d'abril de 1931, després de les eleccions municipals, el president entrant Francesc Macià proclamà la República Federada Catalana des del balcó de l'edifici de la Generalitat a la pl. Sant Jaume, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la Segona República espanyola.

Amb la intenció de recuperar la memòria de la República com a referent democràtic, davant altres memòries més recents com la Franquista o la de la Transició, l'exposició "14 d'abril, els anhels del poble" ofereix material gràfic i audiovisual sobre els canvis polítics que van fer possible la República, així com una repàs als exiliats, la cartelleria o la guerra civil.

La mostra s'organitza en disset unitats temàtiques formades per plafons amb textos, imatges i un audiovisual que presenta l'explicació d'una persona experta en el tema. Els visitants poden trobar diferent material relacionat amb la memòria de la república, la República catalana dins l'estat federal espanyol, la Segona república Espanyola, les forces reaccionàries, el 18 de juliol del 36, com seríem sense la guerra civil i la memòria com a dret civil.

L'objectiu de l'exposició és reivindicar la memòria de la Catalunya republicana i de la Segona República, la bondat del projecte, la seva modernitat i la seva viabilitat si se li hagués permès la possibilitat de perdurar. 

Aquesta exposició s'emmarca en la celebració del 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana i de la Segona República Espanyola el 14 d'abril de 1931, així com la rememoració del 75è aniversari de la rebel·lió militar el 18 de juliol de 1936.

La mostra es pot visitar fins al 3 de març a la planta baixa de l'Edifici Miramar.

L'exposició, que és itinerant, està organitzada per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i l'Ajuntament de Sitges, i col·laboren el Parlament de Catalunya, l'oficina del Memorial Democràtic i el Museu Memorial de l'Exili.