Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges ret homenatge a les artistes compromeses amb la República

L’exposició ‘Artistes compromeses amb la República’, que és una exposició commemorativa del 91è. aniversari de la proclamació de la Segona República, es pot visitar al Museu Maricel des d’avui dijous, 14 d’abril fins al 18 de setembre.

Sitges reivindica les artistes compromeses amb la República a través d’una exposició, que es pot visitar al Museu Maricel des d’aquest dijous, 14 d’abril, i fins al 18 de setembre. La inauguració de la mostra, que ha tingut lloc aquest dimecres, ha posat de manifest la coincidència amb el 91è aniversari de la Proclamació de la Segona República, i també, la importància de fer visible el paper de les dones artistes sovint oblidades o encara no merescudament reivindicades pel que fa a la seva vàlua artística.

L’exposició presenta 102 obres de catorze artistes: Lola Anglada,  Carme Millà,  Maria Ferrés,  Francisca Bartolozzi,  Manuela Ballester,  Juana Francisca Rubio,  Maruja Mallo, Remedios Varo,  Elisa Piqueras, Mariona Lluch, Anna Aguilera,  Alma Tàpia, Mari Batlle i Montserrat Barta.

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, assegura que “és important tenir una exposició commemorativa que defensa els valors democràtics de la Segona República en un moment on es va viure aquesta expectativa de llibertat, igualtat i fraternitat que era tot el que defensava la República”. A més, Aurora Carbonell ha destacat que “siguin 14 dones i artistes que, com bé sabem, malauradament en el món de l’art han estat sempre molt amagades, oblidades i en tenim molta desconeixença. Per tant, cal també posa en valor que els Museus de Sitges reivindiquin el llegat de 14 dones i artistes, entre les quals Lola Anglada, que és un exemple claríssim: una dona catalanista, reivindicativa i feminista que és necessari que ocupi el lloc que es mereix en la història de l’art”.

La cap de Conservació del Consorci del Patrimoni Sitges, Anna Llanes, ha reiterat que l’exposició “té una gran singularitat ja que que totes són dones artistes i la seva obra s’ha compromès amb els valors republicans”.

Moltes de les obres seleccionades per participar en aquesta exposició són inèdites i mai han estat exposades al públic i d’altres és la primera vegada que es presenten a Catalunya. La majoria de les creacions artístiques provenen de fons de museus i biblioteques catalans i de l’estat espanyol, així com també de col·leccionistes privats. 

El cocomissari de la mostra, Julián Díaz de Otazu, explica que pretén donar llum i fer visibles «moltes artistes que, des del primer moment, van prendre partit a favor de la República (1931-1939)., legalment i legítimament establerta, i de la revolució. En realitat, es posaren al servei de la Generalitat de Catalunya per participar en l’ensenyament, les exposicions, la cultura, la protecció del patrimoni artístic, etc. Elles, a l’igual que els seus companys, jugaren un gran paper en la comunicació d’informació i en la transmissió ideològica (amb els seus dibuixos i fotomuntatges en diferents revistes del moment). De moltes de les artistes es coneix ben poca cos; la doble condició de totes elles, com a dones, i el seu compromís vers els ideals i valors republicans, va fer que fossin doblement silenciades, censurades i oblidades. Queda molt camí per recórrer”.

Aquesta exposició és el resultat de molts anys de treball i recerca dels seus comissaris, la historiadora de l’art Núria Rius Vernet, que va traspassar el novembre passat, i Julián Díaz de Otazu. Durant l’acte d’inauguració de la mostra, Elina Norandi ha fet una visita guiada a les autoritats i als mitjans de comunicació.

‘Artistes compromeses amb la República’ està produïda pels Museus de Sitges i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

ARTISTES COMPROMESES AMB LA REPÚBLICA

  • Del 14 d’abril al 18 de setembre de 2022

         Museu de Maricel

         Carrer de Fonollar

     

  • Horaris:

         Del 14 d’abril al 30 de juny: de dimarts a diumenge de 10 a 19 h

         De l’1 de juliol al 18 de setembre: de dimarts a diumenge de 10 a 20 h  

Galeria d'Imatges