Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Sitges, Vila del Llibre es trasllada al Mercat Vell i als seus voltants per a la seva tercera edició

En el marc d’aquest certamen literari es programaran una vintena d’activitats del 3 al 5 de novembre al Mercat Vell, el Palau del Rei Moro, la plaça de l'Ajuntament i l’Espai Cultural Pere Stämpfli (seu del GES). El mercat d’editorials independents, amb una vintena d’expositors, s’ubicarà al Mercat Vell. També com a novetat, la cultura portuguesa serà la convidada d’honor de la 3a edició d’aquest festival.

La tercera edició de Sitges, Vila del Llibre se celebrarà del 3 al 5 de novembre al Mercat Vell i als seus voltants. El festival presenta novetats com el canvi de dates, d’ubicació i de model. El mercat d’editorials independents, eix neuràlgic del festival, s’instal·larà al Mercat Vell, on també es desenvoluparan les activitats principals. L’Espai Cultural Pere Stämpfli, el Palau del Rei Moro i la Plaça de l’Ajuntament, també seran altres escenaris on s’organitzaran més propostes culturals incloses dins el certamen. La programació compta amb una vintena d’activitats per a tots els públics com  conferències, debats, espectacles musicals i activitats familiars com tallers i contacontes, entre d’altres. 

Sitges, Vila del Llibre també ha canviat el seu model i després de dos anys dedicats a l’evolució del municipi durant el segle XX, enguany enceta un nou cicle dedicat al diàleg entre la cultura catalana i una cultura estrangera. Aquest 2023 la cultura portuguesa inaugura la sèrie amb taules dedicades a les grans figures de les seves lletres i a la relació que manté Catalunya amb Portugal. 

Si les dues primeres edicions es van celebrar a la primavera al passeig Marítim a l’alçada de Terramar i com a avantsala de la Diada de Sant Jordi, enguany s’ha canviat al nucli antic i a la tardor per destestacionalitzar el turisme i dinamitzar la vila en temporada baixa.

Sitges, Vila del Llibre és un esdeveniment literari que forma part de la Xarxa de Viles del Llibre que impulsa VilaDelLlibre.CAT i compta amb el suport de l’Ajuntament de Sitges.

 

Cultura portuguesa i cultura catalana

Com a novetat, el certamen tindrà enguany un caire internacional i es dedicarà a Portugal com a cultura convidada. Aquesta trobada entre dues potències literàries del sud d‘Europa crearan un pont cultural. Per promoure el coneixement de la literatura portuguesa el comissari del festival, Sebastià Bennasar, ha organitzat un programa ple de debats i diàlegs entre les dues cultures, amb presència de traductors, professors, autors i ponents que han fet de pont entre un costat i l’altre de la península Ibèrica. Tindran un lloc destacat al festival figures referents ineludibles de les lletres portugueses del segle XX, com Fernando Pessoa, José Saramago i António Lobo Antunes i també es reivindicarà  Eduarda Dionísio, una dona compromesa amb la cultura (i, especialment, amb l’educació i la llengua),i es donaran a conèixer escriptors poc coneguts com la poeta Florbela Espanca, de qui s’acaben de publicar dues traduccions dels seus poemes al català. Alhora el certamen també comptarà també amb la presència del professor Gabriel Magalhães, que farà la conferència inaugural, i de l’escriptora i il·lustradora Joana Estrela, autora entre d’altres de la novel·la gràfica Pardaleta referència reivindicativa de l’amor LGTBIQ+ i Premi Llibreter 2023 de literatura estrangera.

 

Activitats per a tots els públics

Tot i la presència destacada de la cultura portuguesa, la Vila del Llibre serà com sempre un festival pensat per a tots els públics. En aquest sentit, a més de les activitats amb accent portuguès, hi haurà presència d’actes infantils i familiars, amb contacontes, activitats musicals i tallers que es realitzaran a la plaça de l’Ajuntament i al Centre Cultural Pere Stämpfli, seu del GES. 

També s’organitzaran taules del llibre per tractar la por al rebuig i de l'acceptació social, a partir de les novel·les de Manuel Gris i Cristina Pino; el debat sobre el fenomen dels Boys’ Love i el seu salt del manga a la literatura catalana, amb Ladymangahep i Josep Rodríguez; una xerrada al voltant dels moviments d’emancipació de la dona arreu del món, amb l’activista Yasmina Cánovas i l’excantant de Lax’n’Busto Pemi Fortuny; o un espectacle de rapsòdia i música al voltant de la poesia de Federico García Lorca, amb la poeta Glòria Díez i el guitarrista José Antonio Ramírez Pedraza.

 

Sitges, present i protagonistaSitges, Vila del Llibre compta també amb la col·laboració d’entitats i empreses sitgetanes, que col·laboren amb el festival, com l’Agrupació de Balls Populars de Sitges ja que el Palau del Rei Moro serà escenari de part de les activitats del festival; el Grup d’Estudis Sitgetans que convertirà la seva seu, l’Espai Cultural Pere Stämpfli, en seu de les activitats infantils; el Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM); la Fundació Stämpfli, que oferirà visites guiades durant tot el cap de setmana, i l’Hotel Estela, que també deixarà veure i contextualitzarà la seva col·lecció d’art contemporani amb visites comentades dissabte i diumenge.

 

Sobre la Vila del Llibre

La Xarxa de Viles del Llibre (www.viladelllibre.cat) és un moviment de turisme cultural que té com a objectiu difondre la cultura a través de la literatura i els oficis del llibre. Impulsat per VilaDelLlibre.CAT, la Xarxa neix per convertir-se en motor social i econòmic, i al mateix temps, generar un impacte positiu en el territori i en la vida dels ciutadans. És una iniciativa que té el llibre com a motor per transformar i redescobrir un territori, enriquint el seu entorn a través d’una proposta cultural creativa i de qualitat. La Xarxa de Viles del Llibre de Catalunya vol ser referent en un model d’economia circular que fomenta la sostenibilitat i que promou l’accessibilitat cultural més enllà de les grans ciutats.

Arxius Adjunts