Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Un Carnaval a les pantalles i amb presència al carrer

Sitges viurà un Carnaval excepcional aquest 2021, amb un programa d’actes que es podrà seguir principalment a les xarxes socials, però que manté latent l’essència de la festa amb propostes expositives, de guarniment i consignes.

El Carnaval de Sitges es prepara per a una edició excepcional, marcada per les restriccions normatives per l’actual situació de pandèmia. La festa abandona els actes públics al carrer i es transforma per oferir una programació que manté en essència els principals actes de Carnaval, adaptats a la nova normalitat. El regidor de Tradicions i Festes, David Martínez, ha agraït la “feina de la Comissió, les entitats, els serveis municipals de l'Ajuntament de Sitges, i a totes les persones que faran possible que Sitges celebri, encara que diferent, el Carnaval”. No obstant i la voluntat per apropar la festa a la ciutadania, David Martínez, insisteix en què “ha d’imposar-se el sentit comú per gaudir del Carnaval de forma totalment segura”. La presidenta de la Comissió, Núria Escarp, ha constatat “les dificultats per arribar a disposar d’un programa sòlid davant la impossibilitat de realitzar actes en espais escènics segurs”. “El nostre objectiu sempre ha estat portar una mica d’alegria a les cases, en una època en la que la gent acusa cansament”, ha explicat la presidenta.

Aquest any, entitats, comerços i restaurants s’afegeixen a una celebració que recupera també l’enyorada Telefot i que proposa música no sexista per ballar a les cases temes inclusius i feministes.

El Carnaval de Sitges se celebra ininterrompudament des del 1976, en un format proper al que coneixem avui dia. No obstant això, el document més antic referent a la celebració és del segle XV, i es pot constatar que la vila del Garraf ha celebrat el Carnaval de forma ininterrompuda durant més de 100 anys, ja sigui al carrer, portes endins de les entitats o amagades sota un altre nom durant la Guerra Civil, quan va ser gairebé anecdòtic.

La Comissió de Carnaval és l’encarregada de l’organització de la festa, juntament amb la regidoria de Tradicions i Festes. La Comissió, presidida per Núria Escarp, està formada per set vocals, proposats per la pròpia presidenta, a més de tres representants de la Societat Recreativa El Retiro, dos del Casino Prado, i un del grup dels Independents.

 

PROGRAMACIÓ

Com es viurà el Carnaval al carrer

Guarniments i consignes

La Comissió de Carnaval vol mantenir la seguretat i el distanciament físic en les seves propostes, però també el sentit de l’humor. Així, el Cap de la Vila es decorarà durant de la setmana de Carnaval i, en motiu de la celebració i s’oferiran consignes diàries, a través de les xarxes socials oficials, que indicaran els complements que cal lluir durant la setmana de Carnaval. “Ens agradaria molt anar al mercat i que molta gent vestís un barret vermell, per exemple”, explica Núria Escarp.

El veïnat de Sitges també jugarà un paper fonamental, no només en el compliment de les consignes, sinó amb la seva participació en el 4t Concurs de Balcons, Façanes i Finestres de Carnaval. La comissió confia “en les sitgetanes i els sitgetans que ja han demostrat en altres ocasions, com Corpus o Festa Major, la seva destresa decorant l’exterior de les cases”.

 

Activitats expositives

Els primers actes del Carnaval de Sitges 2021 proposen per al divendres 5 de febrer dues activitats expositives. La primera, la mostra El Carnaval de Sitges: de Dijous Gras a Dimecres de Cendra, que convertirà la primera planta del Miramar – Centre Cultural en un espai immersiu en el que navegar per la setmana més esbojarrada del calendari sitgetà, a través dels actes, els personatges, les anècdotes i altres elements imprescindibles de la celebració.

L’altra proposta convida a passejar pels principals eixos comercials de la vila. Les colles que habitualment participen a les rues també estaran presents aquest Carnaval als aparadors dels comerços amb la mostra Ens vestim de Carnaval. Cada colla s’encarregarà de guarnir l’espai amb elements propis i serà el gran públic l’encarregat de determinar les guanyadores a través d’una plataforma digital. El premi per a les millors colles consistirà en un lot d’aliments que hauran de donar a alguna entitat local del tercer sector.

 

Propostes gastronòmiques 

Tornen aquest Carnaval les Cassoletes Carnavaleres. Amb el títol Desconstrucció del Xató, del 6 al 17 de febrer, 10 establiments serviran una degustació dels sabors de Carnaval a partir dels ingredients del xató, en una iniciativa realitzada per primera vegada l’any passat i que aquest 2021 es reprèn també com a mostra de suport al sector de la restauració. A un preu de 5 € (inclou cassoleta i beguda), el Carnaval es podrà tastar a diferents establiments que es donaran a conèixer els propers dies a un preu de 5 € (inclou cassoleta i beguda).

Establiments participants:

13Llunes ‘So de disbauxa’

Casa Hidalgo ‘Hort i mar’

Cañateca ‘’Tomate” la brandada’

Casa Tecla  ‘Contigo a pan y cebolla’

Can tina ‘Cassoleta amb samfaina i cruixent de botifarra’

El Noi d’Alcoi ‘Bacallà a l’Empordanesa’

Federal Café ‘Torrada de bacallà amb alvocat i romesco de chipotle’

La Barata ‘Amb dos cigrons’

La Oca  ‘Fardo i ploma’

La Pícara  ‘Cha Cha Cha, que bo el bacallà!’

La Formatgeria de Sitges ‘Braves bravíssimes’

L'Artemisa ‘Cassoleta de bacallà i la seva fanfàrria’

Restaurant Onaji   ‘Naruto’

Vento ‘Cassoleta de bacallà arromescat’

 

El Carnaval a les xarxes socials

Telefot i altres propostes virtuals

El Carnaval de Sitges del 1986 neix Telefot, una iniciativa televisiva privada que emetia únicament durant el Carnaval. Els recordats informatius, carregats de sàtira i humor, i les rues del Carnaval es van poder seguir a les cases a través de Telefot fins al 1999.

Aquest any, la Comissió ha recuperat l’emissora, actualitzant-la amb nous presentadors i adaptant el contingut al temps actual, però mantenint l’esperit irònic i simpàtic. La nova Telefot servirà per fer arribar una àmplia programació arreu a través de les xarxes socials de la Comissió de Carnaval, amb propostes que serviran per recordar els principals actes de la festa en un any convencional.

La Societat Recreativa El Retiro s’afegeix a les propostes virtuals amb debats, directes i reportatges que ha realitzat en col·laboració amb el canal de Youtube de VinyetMedia, i l’Agrupació de Balls Populars de Sitges engrandeix el programa online amb xerrades i personatges carnavalers.

 

Un Carnaval lliure de música sexista

Sigui a fora o a casa, el Carnaval de Sitges incideix en una festa lliure de masclisme i de LGTBIFÒBIA. La regidoria de Drets Socials i Igualtat ha endegat la campanya La Disbauxa ens fa iguals, amb la que convida a participar en la creació de la #PlaylistNoSexista del Carnaval. Tothom qui ho desitgi pot afegir les cançons més carnavaleres i ballables en la playlist col·laborativa de l’Ajuntament de Sitges a Youtube.

Es tracta d’una iniciativa pensada per a que les sitgetanes i els sitgetans puguin celebrar el Carnaval a casa amb una llista de reproducció inclusiva i feminista. La presidenta de la Comissió, Núria Escarp, inaugurarà la playlist en l’acte de presentació del Carnaval. 

L’argumentari és compartit amb la Comissió de Carnaval, que instal·larà ambientació musical als carrers amb cançons escollides sota un criteri inclusiu per Ràdio Sitges.

 

EL CARTELL

Vicenç Morando Tarrés és el director de Ràdio Maricel i, com a periodista i espectador, sempre ha seguit el Carnaval. Malgrat que no ha participat activament de cap colla ni ha estat a primera fila de cap entitat, sí que té una relació professional i personal molt vinculada a la festa. A més de la informació periodística de Ràdio Maricel, també va ser càmera a peu de rua, durant 20 carnavals seguits, entre 1992 i 2011. L’Eco de Sitges també ha recollit, durant molts anys, les seves impressions d’aquesta festa.  

El cartell que Vicenç Morando Tarrés ha creat per al Carnaval de Sitges 2021 és un bodegó que reuneix diferents elements, fàcilment identificables amb la celebració. Centren la composició les corones de Sa Majestat Carnestoltes, presidida per l’escut de Sitges, i la tiara de la Reina del Carnaval. Al voltant, elements gastronòmics com l’all i la nyora, indispensables en l’elaboració del xató; confeti i un telèfon i una tauleta tàctil que anuncien un Carnaval que es viurà, principalment, al voltant de les pantalles. Vicenç Morando explica que “és un cartell lluminós, amb elements fàcilment identificables i referències a TeleFot, que segons explica la comissió, tornarà aquest any”. Per l’autor del cartell, “és un Carnaval diferent i el cartell havia de ser diferent, reflectint el moment amb una mascareta i gel hidroalcohòlic”.

 

Vicenç Morando Tarrés, un creador mediàtic

Vicenç Morando Tarrés és llicenciat en Història de l’Art i treballa de coordinador de Ràdio Maricel des de 1988. Com a creador artístic, les xarxes socials han estat sovint l’escenari de diferents treballs seus.

L’any 2017 va participar del cicle Binomis, amb una exposició al Miramar - Centre Cultural, on va recollir més de 100 fotografies del seu perfil d’Instagram, realitzades únicament amb el seu telèfon mòbil.