Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Cultura

Un Festival a l’alça

El Prado acollirà la doble cloenda del Festival aquest divendres a les 22.45, amb l’estrena de Pietà, de Kim ki-Duk. L’endemà, l’Auditori acollirà la sessió de cloenda final, serà dissabte a les 19.30 hores.

El Festival entra en la recta final amb la satisfacció d'estar obtenint unes dades positives en venda d'entrades, projecció, visita d'estrelles i organització d'activitats paral•leles al centre del poble. A l'equador del Festival -i a l'espera que el temps acompanyi aquest cap de setmana-, s'havien venut un 7% més d'entrades que en l'edició anterior, una dada que confirma la tendència a l'alça registrada des que es va anunciar la programació. Els ingressos per acreditacions (indústria i mitjans de comunicació) ha estat del 52%, i reforcen l'aposta del Festival per ampliar els seus recursos propis.

Diumenge culmina un Sitges 2012 que ha rebut figures com Elijah Wood, Neil Jordan, Eli Roth, Brandon Cronenberg, Dario Argento, Jennifer Lynch, Don Coscarelli, Dee Wallace o autors catalans i espanyols, com J. A. Bayona, Jaume Balagueró, José Coronado, Belén Rueda, Hugo Silva o Unax Ugalde, entre d'altres. Dissabte es coneixerà el palmarès d'aquesta edició, en la qual 36 films competeixen en la secció oficial. Més de 250 pel•lícules han configurat la programació d'aquesta convocatòria, que està omplint de projeccions els tres cinemes (Auditori, el Retiro i Prado), a més de les altres dues pantalles dels espais del Festival (L'Escorxador i Sala Tramuntana).

Zombie Walk. Divendres, l'atenció del Festival es concentra, a més de la seva programació, en la Sitges Jack Daniel's Zombie Walk. La desfilada i aparador de centenars de zombies arribats d'arreu faran de Sitges, un cop més, una trobada entre els “vius i els no-vius”. El punt de partida serà la plaça de l'Ajuntament a les 20 hores, on donaran el tret de sortida l'actor i director Santiago Segura i la cantant Olivido Gara, Alaska, a més d'altres artistes, alguns dels quals han posat veu a la versió castellana d'Hotel Transilvania, que s'emet el mateix divendres. Durant tot el divendres, entre les 12 i les 19 hores hi haurà sessió de maquillatge per a tots els participants en la Zombie Walk a la platja de Sant Sebastià, on hi ha instal·lats els estands del Festival.

Doble inauguració i doble cloenda. El Festival de Cinema ha volgut recuperar l'esperit d'anys enrere i reforçar la seva presència al poble. Coincidint amb els vint anys de la inauguració de l'Auditori –que va suposar traslladar el centre neuràlgic del certamen a l'hotel Melià per aprofitar les possibilitats que ofereix aquesta sala de 1.400 capacitats i les seves instal·lacions– la sessió d'inauguració de Sitges 2012 es va fer per partida doble: a més de l'Auditori, com és habitual, les autoritats i els actors convidats (Belén Rueda, José Coronado, Oriol Paulo…) es van traslladar posteriorment al Retiro, on es va efectuar una segona inauguració, en un magnífic i autèntic ambient festivaler.

La sessió de cloenda, en aquest cas, també tindrà partida doble i es farà al Casino Prado. Serà aquest divendres a les 22.45, amb l'estrena de Pietà, de Kim ki-Duk, guanyadora del Lleó d'Or a Venècia. En aquesta sessió es farà lliurament de pràcticament la meitat dels premis de Sitges 2012. L'Auditori acollirà la sessió de cloenda final, dissabte a les 19.30 hores.

Més actes paral·lels. L'edició d'enguany del Festival ha potenciat les activitats paral·leles al centre del poble, seguint la política implantada per l'Ajuntament. L'Ateneu de Sitges va acollir la presentació de la programació a càrrec del director del Festival, Àngel Sala; el bar El Cable presenta algunes sessions post-screenings amb directors que comenten pel·lícules projectades al Retiro; una vintena de restaurants del Gremi d'Hostaleria presenten la segona edició del Menú Fantàstic amb propostes suggerents i per tots els gustos i preus; el Port d'Aiguadolç va ser l'escenari de la festa d'inauguració, en la qual van participar diferents restaurants i els alumnes del mòdul d'hostaleria de l'IES Joan Ramon Benaprès; l'Espai Jove organitzarà demà dijous a les 17.00 hores un taller de maquillatge; el Festival va organitzar dimarts una campanya solidària per recollir diners i aliments per a Càrites Sitges; el compositor Claudio Simonetti (present a Sitges amb Dario Argento, del qual és autor de la banda sonora de Dracula 3d) va protagonitzar un espectacular concert al Ricky's el passat dilluns; a més de moltes altres iniciatives destinades a acostar el Festival al poble.

Sitges Family. Les sessions de cinema per als més petits (secció “Sitges Family”) tenen aquest divendres tres sessions: Hotel Transilvania (a l'auditori, a les 10.30 h i a les 16.45 hores) i Friends Naki on the Monster Island (al Retiro a les 10.30 hores). Una oportunitat per a que també els nens i nenes vagin al Festival.