Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Festes

Festa Major

 

Introducció a la Festa Major de Sitges

La Festa Major de Sitges, declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, és la festa més arrelada que celebren els sitgetans en honor a Sant Bartomeu, el 24 d'agost, i en honor a Santa Tecla, el 23 de setembre.

La Festa Major és la festa més estimada pels sitgetans de moltes generacions i amb motiu de la seva continuïtat en el temps de molts dels seus actes i l'esperit d'arrelament a la cultura d'un poble ha estat declarada d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. El 24 d’agost els sitgetans celebren la Festa Major en honor a Sant Bartomeu, i el dia 23 de setembre ho fan en honor a Santa Tecla, compatrons de la vila i de la Parròquia de Sitges des de l’edat mitjana.

 

  • Festa Major en honor a Sant Bartomeu / 24 d'agost
  • Festa Major en honor a Santa Tecla / 23 de setembre

 

Sobre la Festa de Sant Bartomeu

La Festa de Sant Bartomeu comença amb el pregó i acaba amb la darrera ballada de sardanes a la platja Sant Sebastià. Els dos dies principals són el 23 i 24 d'agost. Els actes més tradicionals i rellevants són:

El Pregó ens convida a la festa. El lliurament de la Bandera de Sant Bartomeu se li fa al president o presidenta de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla per part de l'estament eclesiàstic.

La Vigília de Sant Bartomeu és el 23 d'agost. A les 12 del migdia hi ha l'entrada de gralles (carrer sant Francesc, Cap de la Vila, Carrer Major i plaça de l'ajuntament). A les 2 del migdia, repiquen les campanes, es disparen 21 morterets i al Cap de la Vila es ballen les dues sardanes més representatives de la vila, La Processó de Sant Bartomeu del mestre Antoni Català i La Festa Major d'Enric Morera.

A ¼ de 3 els balls, gegants i entremesos surten de la plaça de l'Ajuntament i baixen carrer Major avall fins al Cap de la Vila on fan una passada i la Moixiganga fa el ball sencer.

A la tarda i abans de la sortida de la processó cívica o de la bandera, la colla jove dels castellers de Sitges fa una exhibició al Cap de la Vila.

La Processó de la Bandera surt del domicili de la persona que ostenta la presidència de la Comissió de Festa Major i Santa Tecla i es dirigeix a casa del pendonista de l'any, on es recull el Sant i es va cap a la parròquia on el senyor rector els rep. El tabernacle amb el sant es col·loca a l'altar a punt de presidir l'ofici de l'endemà.

El Castell de Foc és a les 11 de la nit i es dispara a Baix a Mar i tot seguit s'inicia la revetlla de festa major amb una ballada de sardanes i música de ball. A continuació els balls fan la Baixada de les escales de la Punta.

Sant Bartomeu és el 24 d'agost. La Matinal, surt a les 6 del matí. A part dels balls i entremesos, en aquesta cercavila surten uns breaks carregats de flors que s'ofereixen a les sitgetanes.

A l'entrada d'ofici, les autoritats civils, el jutge de pau, la comissió de Festa Major , el pendonista i els cordonistes i el pregoner o la pregonera, surten de la casa de la vila i acompanyats per la banda s'adrecen a la parròquia on són rebuts pel senyor rector i tot seguit es concelebra el solemne ofici de sant Bartomeu.

A la sortida d'ofici, un cop acabat l'ofici i de venerar la relíquia del sant patró i cantar els goigs de Sant Bartomeu, les autoritats retornen a l'ajuntament per presidir l'espectacular sortida d'ofici, en la qual tots els balls i entremesos fan passada des del Baluard fins a la plaça de l'Ajuntament, mentre la cobla interpreta la sardana La Festa Major i la banda toca músiques del seu repertori.

Els pastorets, cercolets, moixiganga i la colla jove de castellers de Sitges fan el seu ball muntat davant l'ajuntament, mentre els altres balls fan la seva passada.

En acabar, la Colla Jove de Castellers de Sitges fa una actuació.

La processó religiosa, surt a la tarda, de l'església parroquial, presidida per les autoritats civils i eclesiàstiques i el pendonista acompanyat dels cordonistes. En retornar a la parròquia tots els balls reben el sant, ballant conjuntament i les colles foc fan una encesa. En acabar la processó a la plaça de l'ajuntament els gegants, l'àliga i el drac s'acomiaden amb una bona ballada.

 

Més informació:

> Web oficial de la Festa Major de Sitges / www.sitgesfestamajor.cat