Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació ciutadana

Davant la crisi, solitaris o solidaris? XII Jornades Solidàries

Sota el lema Davant la crisi, solitaris o solidaris?, les XII Jornades Solidàries, presentades ahir a l’Espai Jove, aglutinen activitats que conviden a la reflexió per trobar respostes i alternatives ciutadanes davant l’actual conjuntura econòmica.

La regidora de Cultura, Mireia Rossell, i la presidenta de Sitges Solidari, Lita Imaz van presentar ahir a l'Espai Jove el cicle de tardor de les XII Jornades Solidàries. Com a novetat principal aquest any, destaca la recuperació de La Fragata per a la Fira d'Entitats, aquest dissabte, de les quatre a les nou de la nit.

La Fira d'Entitats arriba, com és habitual, el cap de setmana després del Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya, per apropar al gran públic el treball de les diferents entitats i organitzacions solidàries. També es podran adquirir productes de comerç just i participar en les nombroses activitats programades per a la jornada. Els visitants podran informar-se i entrar a formar part del Banc de Temps, una forma d'intercanvi on el temps es converteix en la moneda de canvi; s'instal•larà un punt de bescanvi d'objectes on cada persona podrà deixar-ne un i agafar-ne un altre; es presentaran les entitats participants, i hi haurà la sessió de contes Una cosa per l'altre, a càrrec de Catherine Favret, on els més petits intercanviaran contes solidaris. Una de les propostes tradicionals incloses en la Fira d'Entitats és la xocolatada de Comerç Just, en què hi col·labora el Grup Matas Arnalot i el Forn Enrich. Els organitzadors cobraran un preu simbòlic per les tasses de xocolata i els beneficis es destinaran a una entitat solidària. Aquesta edició la periodista Rita Marzoa llegirà el manifest de les Jornades Solidàries, a les set de la tarda, també a La Fragata.

Aquesta edició participaran a la Fira d'Entitats: Sitges Solidari, Setem, Intermón- Oxfam, Amics de Kamba Béo Neré, Fundació Educació Solidària, Banc de Temps, Ateneu Popular de Sitges, Fundació Gestió i Visió, Oiko Crèdit (Banca Ètica) i Ocularis.
 
El cicle de tardor de les Jornades Solidàries proposa també altres activitats com la xerrada – col•loqui Economia crítica – economia social i solidària, que tindrà lloc el 16 de novembre a l'Ateneu Popular de Sitges.

La darrera de les propostes és el Cinefòrum, que es farà al Casal Municipal de la Gent Gran, l'1 de desembre, a dos quarts de set del vespre, i on es projectarà la pel·lícula Inside Job de Charles Ferguson.

La presidenta de Sitges Solidari, Lita Imaz, va explicar que “el lema surt d'un lapsus lingue, entre solitaris i solidaris, i es va escollir la crisi perquè està en boca de tots. L'objectiu, però, no és parlar només de la crisi en sí mateixa sinó buscar respostes ciutadanes a l'actual situació i donar a conèixer alternatives com el treball en xarxa o plantejar noves formes d'economia més sostenibles”. La regidora de Cultura, Mireia Rossell, es va referir a les Jornades com “la trobada anual de referència que convida a participar en espais de reflexió. Aquest any, les Jornades tractaran la crisi des d'un punt de vista constructiu, basat en unes relacions més igualitàries, humanes i respectuoses”.

També ahir es van presentar les Jornades Solidàries a mestres i responsables dels centres educatius sitgetans per iniciar les activitats formatives del cicle de tardor per als alumnes de secundària i batxillerat. També es va iniciar el treball dels alumnes de primària amb contes i altres activitats d'on sortiran els dibuixos del concurs del cicle de primavera en què hi participen més de 1.200 alumnes de Sitges.