Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació i Transparència

L’Ajuntament de Sitges fa un reconeixement a les persones voluntàries de l’estudi d’hepatitis C

Membres de l’Associació Colors Sitges Link i professionals de la salut reben un reconeixement del consistori per la seva tasca altruista en benefici de l’avenç de la medicina i de la millora del benestar de la societat.

L’Ajuntament ha organitzat aquest dimecres un acte institucional de reconeixement per a les persones voluntàries que van participar a l’estudi científic d’Hepatitis C, fet a Sitges al 2022. L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Salut Pública i Participació, Elisabeth Pérez; la Doctora del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf i responsable de l’estudi científic sobre el virus de l’Hepatitis C, Sonia Albertos; i Prado G Velázquez, vicepresidenta de l’associació Sitges Colors Link.

Aquesta ha estat una investigació que, segons les responsables científiques de l’estudi, representa un pas endavant i un model innovador per al cribratge de l’Hepatitis C “amb una metodologia eficient i acceptada per la població en general”.

La regidora de Participació i Salut Pública, Elisabeth Pérez, ha agraït “la gran tasca de les persones voluntàries, membres de Colors Sitges Link i professionals sanitaris”. Elisabeth Pérez també ha remarcat “la necessitat que tenim com a col·lectivitat de posar en valor la figura de la persona voluntària, ja que tota actuació altruista contribueix a construir un sentiment de pertinença”. La regidora ha subratllat que “l’estudi representa un punt d’inflexió per a la medicina. A més, la metodologia consolida un model de col·laboració interinstitucional molt útil per atendre la salut en clau comunitària. En aquesta iniciativa ha participat des de l’administració local a la sanitària-assistencial fins a la de la Generalitat. Un model que es pot replicar a municipis per arribar a molta població de forma eficient i eficaç”.

Durant l’acte, s’ha projectat el vídeo de la campanya relacionada amb el Voluntariat que ha donat el tret de sortida aquesta setmana sota el lema “Voluntaritza’t” amb la finalitat de promoure el voluntariat.

 

Resultats de l’Estudi d’Hepatits C

L’Ajuntament de Sitges va presentar el 25 de gener passat els resultats de l’estudi científic sobre el virus de l’Hepatitis C que va liderar la doctora Sonia Albertos, del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf. La investigació va incloure la realització de tres “cribratges” gratuïts, confidencials, i massius a la vila durant el 2022 (Bears Wekend -30 d’abril; Pride Sitges- 10 11 i 12 de juny, i Bears Week -9, 10 i 11 setembre), que van comptar amb la participació de 1.249 persones. Els resultats de l’estudi sobre el virus de l’Hepatitis C han posat de manifest que la investigació no demostra que el col·lectiu homes que tenen sexe amb homes sigui una població en risc. A més, també va concloure que no es va trobar cap pacient amb Hepatitis C activa i, per tant, que transmetés aquesta malaltia.

Aquesta malaltia no presenta símptomes i, per això, aquest tipus de “cribratge” innovador (a través del test de saliva) permetrà diagnosticar el pacient i també prevenir nous contagis ja que s’aconsegueix “cribar” molta gent en poc temps i tenir els resultats després d’uns 20 minuts, molt més ràpid que a través del mètode tradicionals, analítiques de sang que comporten esperar hores o dies per obtenir els resultats. Alhora, el test en saliva permetrà utilitzar aquesta metodologia amb altres grups d’alt risc com són persones addictes a les drogues o persones sense llar.

La regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges va impulsar aquest estudi, que ha comptat amb els departaments de Digestiu i Medicina interna de l’Hospital Sant Camil i amb el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les HV (PCAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el servei d’Hepatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link, i Creu Roja.

 

Test d’Hepatitis C durant tot l’any a la seu de Colors Sitges Link

L’Associació LGTBIQ+ Colors Sitges Link ofereix la possibilitat de realitzar tests d’hepatitis C durant tot l’any amb cita prèvia al whatsapp 649 91 20 44 o al correu electrònic vih@colorssitgeslink.org.

Arxius Adjunts

Galeria d'Imatges