Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Participació ciutadana

Sitges es bolca amb Sant Sebastià

Èxit de públic i de participació en els actes programats en la celebració que servia per renovar la devoció feta a Sant Sebastià 152 anys enrere.

L'Ermita de Sant Sebastià es vestia de gala aquest cap de setmana. Tot a punt i mil•limetrat per a la festivitat que recuperava les antigues celebracions en honor al Sant màrtir i protector de les epidèmies.

Sant Sebastià va celebrar la seva festivitat recolzat per centenars de sitgetans i sitgetanes. La jornada de diumenge despertava amb el repic de la campana Sebastiana convidant tothom a l'Ofici Solemne, que començava a les dotze del migdia. Mossèn Josep Pausas va presidir la cerimònia, en la que hi van ser presents l'Alcalde de Sitges i els regidors de l'Ajuntament,  i les pubilles de les diferents entitats i barris de Sitges. L'Ermita de Sant Sebastià es va quedar petita per al que era l'acte litúrgic central de tot el programa d'actes.

Un cop finalitzat l'Ofici, al voltant del temple religiós, es va celebrar una audició i ballada de sardanes a càrrec del Amics de la Sardana de Sitges, acompanyats per la cobla Contemporània. Durant l'acte es va presentar el muntatge de Josep Mª Alegre, Visions de l'Ermita de Sant Sebastià: un segle i mig de devoció sitgetana. L'audiovisual repassava des de les imatges més antigues de l'Ermita fins a les més actuals i deixava constància tan del llegat com de la bellesa del temple. Una altra de les propostes paral•leles va ser la subhasta pictòrica d'obres d'artistes sitgetans que, organitzada per Sitges Blau Art, servia per recaptar fons que es destinaran tant a l'Ermita com a Càritas Ajuda Fraterna.

A la tarda, la Processó va omplir de públic tot el recorregut que començava al Baluard fins a l'Ermita. Una llum excepcional, procedent d'una de magnífica posta de sol, va servir per culminar una Processó en què hi van participar tots els balls populars, els grallers de Sitges, l'Agrupació Musical Suburband del Retiro i 33 entitats i associacions sitgetanes amb les seves corresponents banderes i estendards.

En acabar la Processó, davant l'Ermita, es va procedir a l'acte de renovació de la devoció a Sant Sebastià després de 152 anys. El Batlle de Sitges, Miquel Forns, i el Rector de la Parròquia, Mn. Josep Pausas, van ser els encarregats de la renovació. L'entrada de la imatge de Sant Sebastià a l'Ermita, el Cant dels Goigs i una pregària van servir per posar el punt i final a una jornada festiva històrica amb la que es renovava la devoció a Sant Sebastià.

Els sitgetans van construir la capella dedicada a Sant Sebastià per a la protecció de la pesta i altres epidèmies d'aquell moment. El 1857 es va començar a erigir el temple actual sobre les runes de l'antic santuari. Quatre anys més tard, coincidint amb la Festa Major, el temple es va beneir i s'hi van organitzar un seguit d'actes per completar la celebració, un 25 d'agost de 1861. Tot i que la situació actual és ben diferent a la dels avantpassats sitgetans, l'Alcalde, Miquel Forns, va explicar que “més enllà de les creences religioses, el que necessitem són homes i dones compromesos. La societat del segle XXI sofreix moltes pestes en forma de sofriment humà. Necessitem homes i dones que siguin bons instruments per combatre-les. Des de la societat civil, des de les organitzacions de treballadors i empresarials, des de les institucions públiques”.

La festivitat ha inclòs també altres propostes com el mercat de productes artesanals al voltant de l'Ermita. També es van poder visitar, dissabte al vespre i diumenge al matí, l'exposició de les banderes i estendards de les diferents entitats de la vila i de les associacions parroquials que participaven a la Processó. Fins al 29 de gener a l'Ermita es continuarà celebrant la novena i el Cant dels Goigs diàriament, a les cinc de la tarda. El proper diumenge 27 de gener, el programa de Sant Sebastià celebrarà una audició de cants dedicats a la Mare de Déu, a càrrec del Cor dels Amics de l'Orgue de Sitges, un cop acabi la Novena i els Goigs.

> Veure la galeria d'imatges.