Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Promoció econòmica

El sector turístic acull amb normalitat els primers dies d’aplicació de la nova taxa turística

El nou impost ha entrat en funcionament aquest mes de novembre. L’impost sobre l’estança a establiments turístics grava entre 0’50 i 2’50 euros les pernoctacions per persona i dia amb un màxim de set dies.

La nova taxa turística ha entrat en funcionament aquest mes de novembre. L'impost sobre l'estança a establiments turístics grava entre 0'50 i 2'50 euros les pernoctacions per persona i dia amb un màxim de set dies. Sitges preveu una recaptació de més de 100.000 € tenint en compte les previsions d'ocupació de les més de 7.000 places que conformen l'oferta al municipi, entre hotels, càmpings i apartaments turístics. La previsió d'ingressos es basa en l'estimació si el retorn dels ingressos de Generalitat és del 30%, tal com s'ha previst inicialment.

Pel regidor de Turisme, Ferran Ignasi Llombart, “l'arribada d'aquesta taxa és positiva, sobretot perquè entenem que és un primer pas per intentar compensar l'esforç de serveis que ha d'assumir un municipi turístic respecte d'altres que no ho són”. Llombart afegeix que “si el retorn es destina a la promoció del municipi, qualsevol partida econòmica que puguem destinar a promocionar Sitges per captar turisme, serà beneficiosa”.

Segons el President del Gremi d'Hostaleria, Joan Anton Matas, “aquesta nova taxa turística pot restar competitivitat als allotjaments catalans enfront l'oferta de fora de Catalunya, que no han d'aplicar aquest import”. Matas també insisteix en que després de l'esforç d'implementació que la taxa representa pel sector turístic del municipi, “el retorn que hi hagi d'aquest impost es destini íntegrament a la promoció turística”.

Amb aquesta nova figura tributària, la Generalitat preveu recaptar uns 50 milions d'euros anuals, que es destinaran a nodrir el fons de foment del turisme, creat per finançar polítiques de promoció, preservació i desenvolupament de les infraestructures i les activitats turístiques a Catalunya.

L'entrada en funcionament de la nova taxa ha coincidit amb el pont de Tots Sants quan l'ocupació mitjana hotelera ha estat del 60%, una xifra similar a l'ocupació de l'any passat, segons dades del Gremi d'Hostaleria de Sitges. El pont no ha tingut reserves d'última hora ja que les previsions meteorològiques no eren gaire favorables, per tant, l'ocupació ha estat l'esperada segons les reserves prèvies.

Pel que fa a la reacció dels turistes davant d'aquesta nova taxa, el client estranger assumeix amb molta més normalitat aquest impost pel fet que moltes destinacions turístiques internacionals com els Estats Units, França, Itàlia, Alemanya, Àustria, Bèlgica, els Països Baixos, la República Txeca, Hongria, Suïssa, Croàcia, Eslovènia, el Marroc, Egipte, el Japó o Tunísia ja l'apliquen.


Sobre la taxa

  • Amb aquesta figura tributària Catalunya s'equipara a bona part de les principals destinacions turístiques d'arreu del món
  • Els recursos obtinguts es dedicaran al foment del turisme a Catalunya
  • No hauran de pagar el tribut els menors de fins a 16 anys i les estades subvencionades per programes socials
  • En el cas dels creuers, només pagaran l'impost aquells que estiguin més de 12 hores a port.
  • Un 91% dels establiments turístics catalans corresponen a la franja baixa de l'impost: 0,50 euros (0,75 a Barcelona)
  • Per evitar la doble imposició de l'IVA al qual obliga la legislació espanyola, el Govern ha acordat incloure'l en el preu final de l'impost que haurà de fer efectiu el turista
     

Tipus d'establiment BCN ciutat Resta Catalunya Excempcions 
Hotel 5* GL 2,50€ 2,50€ 0-16 anys

Estades subvencionades
per programes
socials
Hotel 4* i 4 sup1,25€ 1,00€  
Resta d'establiments i equipaments 0,75€ 0,50€  

(Preus amb IVA inclòs)