Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Promoció econòmica

Joves participants al Programa Singulars restauren dos vaixells

L’alumnat del curs de manteniment de vaixells finalitzaran la primera part de formació al març i després realitzaran el curs de pesca artesanal. Aquesta formació, orientada a ensenyar un ofici i generar ocupació entre el jovent, és un programa del SOC però està gestionat pel servei d’Ocupació de la regidoria de Promoció Econòmica

Deu joves entre 16 i 29 anys en situació d’atur del programa Singulars del curs de manteniment de vaixells ja han fet realitat dos projectes. De moment, ja han rehabilitat al varador del Port Ginesta 2 vaixells, que estaven completament deteriorats, i ja estan preparats per poder navegar. Les sessions formatives, que són teòriques i pràctiques, van començar el 9 de desembre i des d’aleshores i fins al 19 de febrer han realitzat diferents feines com la reparació de l’embarcació. Les classes i les pràctiques es realitzen a un espai cedit pel Port Ginesta i són impartides per un docent contractat a través de l’Escola Nàutica Ginesta. Alhora també han comptat amb la guia de professionals de diferents àmbits: construcció de vaixells, empresa de pintures, comunicacions de radiocontrol i GPS. Els joves finalitzen aquest divendres la formació pràctica al Port Ginesta i faran dues classes teòriques més al Centre d’Iniciatives Econòmiques de Sitges (CIES) Nivell 10. A més els participants en aquest curs obtindran la llicència de navegació.  

Tant els alumnes com els col·laboradors al curs valoren l’experiència positivament i alguna empresa participants ja es proposa contractar dos joves un cop finalitzin la formació. La regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació, a través del Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10, promou aquest curs per donar resposta a una demanda d’aquest sector. El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, assegura que “aquest ofici és complex. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Sitges hem preparat i gestionat la realització d’aquesta formació ocupacional especialitzada per ensenyar aquesta feina i contribuir a que els joves tinguin un futur professional. La formació està enfocada al gent jove que està exclosa del mercat laboral. A través d’aquest curs donem l’oportunitat a aquest col·lectiu d’orientar-se professionalment i tenir la qualificació per poder dedicar-s’hi. En aquest curs ja hi ha joves que un cop finalitzin la seva formació començaran la seva etapa laboral en aquest ofici. A més, el curs els ofereix la base d’una professió que té sortida laboral i que hauran de continuar la seva formació i especialització per tenir un futur professional en la seva vida laboral”.

El curs de manteniment de vaixells, de 220 hores, també es complementa amb una altra part formativa de pesca artesanal, de 50 hores de formació i es realitzarà del 8 al 19 de març. Les classes es faran al Port d’Aiguadolç a la Llotja de Pesca Artesanal. Les classes seran impartides per docents de l’Escola Nàutico pesquera de l’Ametlla de Mar, centre oficial de la Generalitat juntament amb la col·laboració de pescadors de Sitges per fer les demostracions pràctiques.

Un cop els alumnes acabin la formació de la pesca artesanal i es decideixin a fer el pas per ser pescadors hauran de fer el curs de seguretat que té una duració de 70 hores lectives.

Durant el curs, que s’allarga fins al 31 de juliol d’aquest any, els alumnes també reben al CIES Nivell 10 orientació i assessorament per buscar feina i incorporar-se al mercat laboral o bé per a la reincorporació a la via acadèmica.

Aquest curs de manteniment de vaixells i de pesca artesanal s’afegeix a l’oferta de cursos professionalitzadors del Programa comarcal Garraf Singulars dedicats a l’horta i la vinya sostenible i al d’ajudant de cuina i forneria. Aquesta formació s’adreça a joves entre 16 i 29 anys. En total, al programa Singulars del 2020 hi participen 30 joves, 10 joves a cada curs. Totes les classes compten amb les mesures de prevenció anti-covid.

L’oferta formativa s’emmarca en el projecte comarcal Garraf Singular 2020, promoguda per l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament de Sitges, l’Associació Entrem-hi, ISEI (Pro-Activa Serveis Aquàtics, SL), i Jalluca, SL (ROCROI), amb el suport del Consell Comarcal del Garraf, en representació dels ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella. El projecte està subvencionat per Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i per fonts de la Conferencia Sectorial de Empleo y Asuntos Laborales.