Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Promoció econòmica

L’Ajuntament de Sitges presenta “Malvasia de Mar”, un projecte d’envelliment de la Malvasia de Sitges

S’han submergit 500 ampolles de Blanc Subur 2021, el vi jove 100% Malvasia de Sitges, per estudiar el procés d’envelliment del vi en diferents condicions d’exposició a la llum, temperatura, pressió i altres factors. L’estudi comença aquest dilluns i continuarà a la tardor d’aquest any amb la primera extracció de sis ampolles i continuarà el 2023 amb dues extraccions més i, finalment, a l’estiu de l’any vinent amb la comercialització del vi.

La regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Sitges, amb la col·laboració del Celler de l’Hospital i el Port d’Aiguadolç, impulsa ‘Malvasia de Mar’, un projecte d’envelliment del vi de la Malvasia de Sitges al fons del mar. L’acte de presentació ha tingut lloc aquest dilluns al Port d’Aiguadolç. En total s’han submergit al mar 500 ampolles de Blanc Subur 2021, el vi jove 100% Malvasia de Sitges del Celler de l’Hospital. S’ha escollit aquest vi acabat d’embotellar a causa de la seva capacitat d’envelliment i alta acidesa varietal que presenta.

El regidor de Promoció Econòmica, Guillem Escolà, destaca que “des de l’Ajuntament vol ajudar i potenciar ‘Malvasia de Mar’, un projecte enogastronòmic que també vol esdevenir una línia estratègica per diversificar l’economia i potenciar l’Economia Blava a la vila. I en aquest context, volem vincular la Malvasia, que és un producte propi de la terra, amb el mar. Aquesta iniciativa representa noves oportunitats per a l’economia, el desenvolupament responsable i sostenible dels recursos del mar. Esperem que aquest producte nou sigui un èxit”.  

L’administradora de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, Mireia Rossell, assegura que per nosaltres és una satisfacció ser partícips d’aquesta iniciativa. Històricament  el Celler de l’Hospital ha passat per diferents etapes. Fa 30 anys enrere semblava que la producció de la Malvasia estava en perill a punt de desaparèixer, però ara està en molt bon estat gràcies a l’esforç de moltes persones com el personal de l’Hospital, les Monges Concepcionistes o el senyor Almirall, entre d’altres, s’ha aconseguit donar aquest impuls en els darrers anys a la Malvasia com a patrimoni immaterial. Una acció com la d’avui posa de relleu la importància d’un producte de molta qualitat”.

L’enòleg i director tècnic del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, Albert Sangenís –Llivi, ha remarcat que “avui tenim aquí un gàbia plena d’ampolles de Malvasia de Sitges –Blanc Subur 2021 de la vinya que porta el mateix nom del Port d’Aiguadolç, que està a només 300m de la parcel·la històrica de Malvasia de Sitges que Manel Llopis de Casades va donar en llegat a l’Hospital de Sitges l’any 1935. Així, les ampolles tornen a l’origen però amb una immersió al port per tal de poder comprovar l’evolució i com es comporta aquest vi en unes condicions submergides. Per poder-ho fer hem preparat 1.014 ampolles, de les quals 507 van en aquesta gàbia i les altres 507 s’han quedat al celler per fer una comparativa de l’evolució del mateix producte en condicions totalment diferents. I això ens donarà una imatge del que ens aporta la immersió submarina. La primera extracció serà cap a finals d’any, coincidint amb la Setmana de la Malvasia i veure com evoluciona l’experiència”.

Albert Sangenís-Llivi ha explicat que “per a nosaltres és una experiència nova. No tenim dades per contrastar i el que volem és comparar un mateix producte amb les dues criances diferents. Creiem que l’envelliment sota de l’aigua alenteix l’evolució dels diferents paràmetres que es valoren en el vi, però hem de comprovar-ho”.

Un camió grua ha extret la gàbia amb les ampolles tipus Borgonya del remolc. Seguidament s’ha efectuat la immersió de la gàbia amb una grua sota el pantalà 10, al final del dic de Llevant del Port d’Aiguadolç. El director-gerent del Port d’Aiguadolç, Xavier Cuyàs, afirma que estem molt contents perquè és la primera vegada que el Port d’Aiguadolç s’involucra en un projecte que inclou la immersió en ampolles en aquestes instal·lacions” i ha afegit que “els clients compren un vi que serà diferent”.

L’operativa ha permès fondejar la gàbia al fons del mar i un cop a dins els dos bussos nostres li han col·locat dos globus que s’han emplenat amb aire d’una tona i l’han traslladat al lloc exacte escollit per enclavar-les per deixar envellir les ampolles dins l’aigua del Port d’Aiguadolç. Aquest punt, que té una fondària entre el 4 i escaig metres, s’ha triat perquè no hi ha navegació d’embarcacions a que a dalt hi ha un pantalà ni implicacions d’hèlix que es belluguin fortament i puguin crear turbulències , i  la incidència del sol quedarà mitigada amb espai d’ombra. A més, un dron subaquàtic ha gravat tot el procés d’immersió de la gàbia amb les ampolles de vi”. 

Aquest projecte inclou cinc fases i permetrà estudiar el procés d’envelliment del vi en diferents condicions d’exposició a la llum, temperatura, pressió i altres factors. La primera de les fases és la immersió que s’ha realitzat aquest dilluns, 27 de juny, i després es realitzarà la primera extracció al novembre del 2022, amb la qual es farà la comparació amb altres ampolles que utilitzen el sistema tradicional d’envelliment del vi fora del mar.  

Al febrer del 2023 tindrà lloc la segona extracció i es tornarà a comparar. Finalment a la primavera del 2023 es farà la tercera extracció, mentre que a l’estiu del mateix any ja es preveu comercialitzar les ampolles. Es podran adquirir a través d’un pack dues ampolles juntes amb els dos sistemes de criança diferents.

 

 

 • Cronograma d’extraccions

 

 1. Immersió - juny 2022
 2. Primera extracció i comparativa – novembre 2022 (acte dins de la VIII Setmana de la Malvasia de Sitges)
 3. Segona extracció i comparativa – febrer 2023
 4. Tercera extracció (i definitiva pendent d’evolució) – primavera 2023
 5. Comercialització – estiu 2023

Cada extracció serà de 6 ampolles per tal de fer una anàlisi comparativa amb Blanc Subur 2021 que no hagi estat submergit, i que per tant, presenta una evolució en ampolla en condicions normals. L’estudi es basa en una analítica abans i després de la immersió dels paràmetres:

 • PH
 • Alcohol
 • Acidesa
 • Sulfurós Lliure
 • Acidesa volàtil

L’estudi es complementa amb uns tastos organolèptics, per analitzar què aporta aquesta evolució sota el mar a la boca del consumidor. Aquest estudi organolèptic es realitzarà amb dos sommeliers professionals i per l’equip tècnic de l’Hospital.

 

Els paràmetres que cal analitzar són: 

 • Vista
 • Aroma
 • Comportament en boca

 

La Malvasia de Sitges és una varietal de raïm que presenta a peu de vinya una alta acidesa, per tant, un PH baix en comparació d’altres varietats tradicionals catalanes. L’evolució dels vins de malvasia és molt versàtil i es pot efectuar dins dels diferents recipients que presenten actualment el món enològic: àmfora, ou de ciment, botes de diferents fustes i, sobretot, en ampolla.

 

L’edició limitada d’aquest projecte (de Blanc Subur 2021 envellit sota del mar i fora del mar) es posarà a l’abast del públic general i els beneficis de la venda d’aquestes ampolles es destinaran a les línies d’acció i ajudes de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges per millorar la qualitat de vida dels avis i les àvies de la residència, així com per a altres grups de risc d’exclusió social. Actualment més de trenta cellers tenen vins de Malvasia de Sitges i són agents actius de les accions que lidera el Celler de l’Hospital.

 

Casos d’èxit d’envelliment de vins o cava sota l’aigua

Aquesta mena d’envelliments sota l’aigua (ja sigui dolça com en el fons marí), ja han tingut casos d’èxit al territori.

 

 • Maryamm
 • primer cava madurat totalment sota el mar Mediterrani (Sitges)
 • Celler Porcellànic
  • Envelliment de les ampolles en aigua dolça a la seva cava
 • Oliveda Campmany
 • Agrupació de 7 cellers

 

Totes aquestes experiències prèvies semblen apuntar que l’envelliment sota de l’aigua alenteix l’evolució dels diferents paràmetres que es valoren en el vi, tant al laboratori com al paladar del client final.

 

Malvasia de Sitges

El Celler de l’Hospital va preservar la varietat de raïm Malvasia de Sitges, gràcies al llegat que al 1935 el diplomàtic Manuel Llopis de Casades va donar a l’Hospital de Sitges. Des d’aleshores que l’Hospital conrea, elabora i comercialitza vins de malvasia. I des del 2019, a través de la plataforma de difusió i investigació del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), que té la voluntat de generar accions divulgatives i de revalorar aquest producte de la terra, comptant amb agents actius del sector d’elaboració i de la distribució.

Actualment, gràcies a les 3 hectàrees de Malvasia de Sitges que es preserven dins del casc urbà de Sitges (de les poques vinyes urbanes de Catalunya), aquest celler treu al mercat unes 15.000 ampolles l’any de cinc referències diferents: Blanc Subur (jove), Llegat Llopis (criança en fusta), mistela dolça, perfil sec i Monembasia (escumós). Totes elles 100% Malvasia de Sitges.

La Malvasia de Sitges és una varietat de raïm que al segle XIV i gràcies al transport marítim de l’edat mitjana es va exportar i va viure la seva època d’or amb els viatges d’ultramar cap al centre i sud-Amèrica de mitjans del segle XVIII fins al XIX.

Les zones del Mediterrani que tenen malvasia aromàtica són: Lipari, Banyalbufar, Còrsega, Dubrovacka, Monembasia, entre d’altres. L’única parcel·la històrica d’aquest passat socioeconòmic és la parcel·la d’Aiguadolç que manté el Celler de l’Hospital.

Galeria d'Imatges