Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Promoció econòmica

L’alumnat del curs d’Horta i Vinya sostenible comença les pràctiques a empreses del Garraf i el Penedès

Els participants al programa Garraf Singular podran aplicar els coneixements adquirits a la feina laboral després de rebre la formació especialitzada al Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM).

Els deu joves, participants al curs d’Horta i vinya sostenible, comencen aquesta setmana i la vinent les pràctiques a diferents empreses de la comarca del Garraf i de l’Alt Penedès per aplicar els coneixements després de finalitzar la formació específica a les instal·lacions i a les vinyes del Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM). La masia de Can Girona (amb el projecte Sències), la Masia La Serra (seu dels vins Vega de Ribes), Clos de Guarans (un petit celler de l’Alt Penedès, situat a Santa Margarida i Els Monjos, que ha recuperat la malvasia vermella de Sitges) i al Centre d’Interpretació de la Malvasia (CIM) són alguns dels llocs on els joves faran la part pràctica de la seva formació.

La formació específica va finalitzar el 14 d’abril però ara continuen les pràctiques de la formació per preparar-se cap al món laboral. Per veure els treballs realitzats pels joves el 13 d’abril, el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Guillem Escolà, acompanyat del director gerent de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista, Raimon Martínez, van fer una visita mentre feien una classe. Per a Guillem Escolà, “són molt interessants aquestes formacions perquè hi ha una demanda de feina en aquests sectors. A més, és difícil poder aprendre aquests oficis o feines, i així ajudem a orientar el futur en la seva vida laboral”. 

Des de mitjans del mes de desembre del 2020 fins al 15 d’abril passat aquests joves, d’entre 16 i 29 anys que estan a l’atur, han realitzat aquesta formació inclosa al Programa Garraf Singular, impulsat per la Regidoria de Promoció Econòmica i Ocupació. El curs específic i gratuït, de 300 hores lectives, forma professionals sobre el procés de l’elaboració, distribució i comercialització del vi. 

La formació específica inclou coneixements sobre la vinya i l’agricultura de proximitat. A través dels treballs en explotacions vitivinícoles de les comarques del Garraf i l’Alt Penedès han pogut veure i provar el treball agrari i la gestió en l’enoturisme com a recurs de l’agricultura de proximitat i el desenvolupament turístic.

L’alumnat ha rebut formació de diferents sectors com el primari amb la poda i treballs de la vinya, la producció d’adob orgànic i fer així el procés dins l’Economia circular aprofitant els recursos. És a dir, han pogut reciclar restes d’aliments per tornar al circuit de producció mitjançant el compostatge. També s’han format en els sistemes de distribució i organització del mercat, la venda i promoció dels productes amb valor afegit com es difon al Centre d’Interpretació de la Malvasia.

Els joves han començat a reutilitzar l’hort de l’Hospital per plantar diferents espècies d’hortalisses. Per afavorir la diversificació d’espècies l’alumnat ha plantat també 330 unitats de plantes aromàtiques i altres espècies del Garraf al jardí i a l’Hort de l’Hospital. Les espècies autòctones han estat aportades per l’entitat Biodiversitat Sitges.

A més han plantat llavors ecològiques en un hivernacle, que també han construït ells mateixos. Totes les actuacions fetes a l’Hospital Sant Joan Baptista s‘han fet seguint els protocols sanitaris establerts a causa de la pandèmia i també amb controls de salut periòdics als participants del projecte.

El professor David de Izaguirre ha impartit les classes juntament amb les col·laboracions d’enòlegs, viticultors, restauradors , promotors o productores. Entre els professionals han realitzat classes el cuiner de La Salseta i president de Slow Food del Garraf i Penedès, Valentí Mongay, i el sommelier i coautor de Sapiens del Vi, de la Bullipèdia, Bruno Tanino, entre d’altres.

Els joves participants han seguit la part teòrica del curs a les instal·lacions del Corral de la Vila-seu del CIM- i la part pràctica de la formació s’ha dut a terme a la vinya que el celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges té a Aiguadolç i a la vinya del mateix recinte de l’Hospital, on ha pogut practicar diferents tècniques de poda dels ceps.

Al llarg del curs, els alumnes han descobert les diferents malvasies del Celler de l’Hospital amb l’objectiu de conèixer el  procés d’elaboració i el valor afegit que aporten a la tradició i el manteniment del llegat Llopis.

 

Programa Garraf Singular

Aquest curs d’horta i vinya sostenible s’ofereix en el marc del Programa Garraf Singular  juntament amb el curs de pesca artesanal i el manteniment de vaixells i, alhora el curs d’ajudant de cuina i forneria. L’objectiu d’aquest programa  és cercar nous nínxols per a la inserció laboral dels joves, juntament amb les necessitats de formació dels sectors més relacionats amb el sector turístic. 

El programa, que va començar al setembre del 2020 i finalitzarà al juliol d’aquest any, està dirigit als joves de 16 a 29 anys, i engloba també l’orientació laboral, la formació, les pràctiques i la cerca de treball.

L’oferta formativa s’emmarca en el projecte comarcal Garraf Singular 2020-2021, promoguda per l’Ajuntament de Sitges, l’Institut Municipal d’Educació i Treball (IMET) de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Associació Entrem-hi, ISEI (Pro-Activa Serveis Aquàtics, SL), i Jalluca, SL (ROCROI), amb el suport del Consell Comarcal del Garraf, en representació dels ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella. El projecte està subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d’Ocupació Juvenil i per fonts de la Conferencia Sectorial de Empleo y Asuntos Laborales.

 

Galeria d'Imatges