Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Promoció econòmica

Sitges acomiada amb èxit el Carnaval 2013

La Comissió fa balanç positiu d’un Carnaval en el que no hi hagut incidències destacades i que un cop més ha projectat Sitges a nivell nacional i internacional amb la presència de nombrosos mitjans de comunicació.

Sitges ha posat el punt i final al Carnaval 2013. Han estat set dies d'actes intensos que han servit per celebrar un any més la festa més participativa i multitudinària de l'any a Sitges. Milers de persones han tornat a gaudir de les dues grans cites del Carnaval, la Rua de la Disbauxa i la Rua de l'Extermini, que van recórrer diumenge i dimarts els carrers principals del municipi per oferir l'espectacle del que és considerat “un dels 10 millors carnavals del món”.

L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ha remarcat que “Sitges ha tornat a deixar el llistó ben alt amb una gran festa que ha estat exemple de civisme, respecte i el saber fer”.  Sitges té dos cops l'any dos esdeveniments que posicionen el municipi a nivell internacional, el Festival de Cinema i el Carnaval que “un cop més ha tornat a projectar la vila a nivell nacional i internacional i sense actors ni actrius, sinó de la mà de les entitats i els sitgetans que a través de les colles ho han fet possible”. Països com Argentina, Polònia, Rússia, Japó o França s'han fet ressò del Carnaval de Sitges, a més de nombrosos mitjans de comunicació nacionals i internacionals, el que representa una gran eina de promoció del municipi.

La consolidació de l'avançament horari de les rues i la tornada al Cap de la Vila de les colles com a punt culminant del recorregut han marcat un Carnaval de nivell que ha estat protagonitzat per la imaginació de les colles i l'esforç de les entitats. El regidor de Tradicions i Festes,  Magí Almirall, ha afirmat que “tot i la reducció del pressupost que hem hagut d'aplicar per segon any consecutiu, la cinquantena de colles que han sortit enguany han tornat a presentar disfresses de qualitat, fent que el Carnaval de Sitges sigui, un any més, un dels millors carnavals del món”. El regidor també ha posat en valor l'avançament horari que “ens ha permès gaudir d'un carnaval molt més familiar pel que fa a la presència de públic als carrers de Sitges”.

La tasca de preparació del Carnaval comença amb mesos d'antel•lació. El President de la Comissió del Carnaval, Isaac Bielsa, ha explicat que “organitzar un esdeveniment d'aquestes magnituds no és fàcil i és important tenir en compte que sense l'esforç de totes les entitats i persones que formen el Carnaval, això no seria possible”.

El Carnaval 2013 ha deixat multitud d'imatges plenes de color, fantasia i llum. Entre els motius de les disfresses, es va poder veure la tradicional fantasia molt característica del Carnaval sitgetà, personatges de contes clàssics, indis i també va haver-hi lloc per la sàtira. I és que el Carnaval de Sitges combina el “fardo” amb la lluentor de la ploma i l'elegància. En total la festa ha comptat amb la participació de més de 2.500 persones disfressades i una cinquantena de carrosses agrupades a les entitats Societat Recreativa El Retiro, el Casino Prado Suburense, el Grup dels Independents del Carnaval i el Club Natació.

El Carnaval sitgetà compta cada any amb uns protagonistes excepcionals, els més petits. Un total de 600 nens i nenes van sortir diumenge i dimarts a les Rues Infantils que van omplir els carrers del municipi d'un públic molt familiar. Entre les disfresses, hi van haver-hi petits animalets, la tradicional fantasia, genets muntats en uns cavalls ben especials o barrufets, entre molts altres motius carnavalers.

Dispositiu de Seguretat i de Mobilitat

El Carnaval ha transcorregut amb normalitat. A l'espera de fer el tancament definitiu de totes les xifres del dispositiu, el regidor de Governació, Jorge Carretero, ha destacat que “tot i que hi ha hagut moltes actuacions part dels cossos de seguretat no s'ha hagut de lamentar cap incidència remarcable”.

El dispositiu de seguretat del Carnaval ha mobilitzat més d'un miler d'efectius entre els cossos de seguretat i sanitaris. Per atendre les urgències mèdiques, es va instal•lar un punt de servei sanitari d'urgència al Club de Mar i un centre de suport mèdic al Parc de Can Bóta.

Pel que fa a la mobilitat, Renfe i el servei nocturn d'autobusos comarcal van desplegar un ampli dispositiu per poder donar cobertura a les milers de persones que utilitzen el transport públic les nits de dissabte, diumenge i dimarts. Renfe va oferir fins Dimecres de Cendra més de 45.000 places addicionals als trens de Rodalies de Catalunya en 35 trens de doble composició.

Rua de la Victòria

Sa Majestat Carnestoltes, Panxampla, va tornar ahir dimecres a les tenebres. La seva comitiva, formada pels personatges dolents de contes i pel•lícules, el va acompanyar en el darrer adéu tant del personatge com del Carnaval de Sitges 2013. També hi van ser presents la Reina del Carnaval, Júlia Collado; la Reina Infantil, Isabel Gómez, i totes les ploraneres vestides de dol que es van voler sumar al comiat del Carnestoltes.

La colla Panxampla's, encarregada de l'organització del personatge, va escenificar un comiat que començava al Cap de la Vila amb la Rua de la Victòria. Una desfilada alegre que va recórrer els carrers Parellades, Bonaire i el Passeig de la Ribera, fins a la Fragata on va llegir el testament. Panxampla va parlar sobre el que no li havia agradat d'aquest Carnaval, sense oblidar citar responsables de la festa, als que va deixar en herència alguns dels objectes i personatges que l'havien acompanyat.

Un cop el Carnestoltes va dir adéu, un nou personatge va aparèixer a Sitges: la senyora Quaresma qui va llegir el Manifest de la Verdura per posar fi a la setmana d'excessos i pecats del Carnaval.

Les entitats van cloure el Carnaval ahir a la nit dimecres de la mateix manera que el van començar, amb les tradicionals xatonades de cloenda per agrair la tasca de totes les persones que fan possible el Carnaval de Sitges. Aquest proper dissabte ho farà el Grup dels Independents del Carnaval.