Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Residus i neteja viària

S’instal·len sis nous contenidors per a roba per millorar la separació i el tractament d’aquest residu

Actualment, els contenidors de rebuig tenen un 11% de pes de fracció tèxtil, cosa que es reduirà amb l’ús correcte dels contenidors específics per aquests materials.

L’Ajuntament de Sitges instal·la sis nous contenidors, avui divendres, dedicats específicament a recollir roba. A banda dels 19 contenidors ja existents, se’n posaran de nous al carrer d’Artur Carbonell, 22; Camí dels Capellans, 56; carrer de Vidal i Barraquer, 20 (davant poliesportiu Pins Vens); carretera de les Costes, 59; Passeig de l’espígol (Quint Mar) i al carrer del Morro curt (Garraf II). Amb aquest increment, Sitges  tindrà un total de 25 contenidors gestionats per una empresa d’inserció laboral, acostant-se al rati marcat pels signants del Pacte per a la moda circular, que és d’1 contenidor de recollida de roba per cada 1.000- 1.500 habitants.

La regidora de Serveis urbans, Cristina Guiu Navarro, explica que “l’Ajuntament vol reforçar l’aposta per la reducció dels residus i el seu correcte tractament” i afegeix que “posem aquests sis contenidors per a que la ciutadania tingui més eines per millorar en la separació d’aquests residus tèxtils i que no vagin a parar al contenidor del rebuig”.

La mesura pretén contribuir a l’objectiu de reduir els residus que es porten a l’abocador a un màxim del 10% abans de 2035 (tal com marca l’objectiu indicat al Reial Decret  646/2020, pel qual es regula l'eliminació de residus en abocadors). Al 2022, al voltant d’un 60% dels residus totals generats a Sitges anaven a parar a l’abocador d’Hostalets de Pierola.

Actualment, als contenidors de rebuig de Sitges hi ha un 11% del pes que és fracció tèxtil. Per tant, la seva separació correcta ha de contribuir a la reducció dels residus que van a parar a l’abocador.

La fracció tèxtil als contenidors

La fracció de residus tèxtil el formen aquelles peces de roba, calçat, llençols, estovalles, bosses, draps, accessoris, etc., que es deixen d’utilitzar perquè s’han fet malbé, s’han quedat petites, o han passat de moda. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, la fracció tèxtil representa aproximadament el 4% en pes dels residus municipals, de la qual al 2021 només es recollia selectivament l’11% del tèxtil generat, mentre que l’objectiu que marca l’Estratègia per a la prevenció i gestió dels Residus tèxtils de Catalunya 2020-2025 és arribar al 25% - 30%.