El Consell municipal de Medi Ambient es reuneix per actualitzar l’estat de les actuacions municipals en aquest àmbit
El Consell municipal de medi ambient s’ha reunit aquest dimecres, amb la participació de responsables tècnics i polítics de l’Ajuntament i diversos actors i entitats vinculades i interessades en el medi ambient a Sitges. La regidoria d’Acció ambiental i Transició ecològica ha donat resposta a diverses inquietuds plantejades per entitats mediambientalistes.
Pel que fa a les obres del Passeig Marítim de Les Botigues de Sitges i l’adequació de l’espai litoral de l’entorn, s’ha explicat que les obres estan adjudicades, però pendent d’inici d’uns treballs que duraran 12 mesos, aproximadament. En l’àmbit de la naturalització de la riera de Ribes i la seva desembocadura, s’ha posat sobre la taula que la redacció del projecte es fa aquest 2024 i s’està intentant que l’empresa redactora sorgeixi d’una col·laboració entre l’Ajuntament i l’Associació Catalana de Municipis. Amb tot, vinculat a aquest espai i el seu entorn immediat, la regidoria d’Acció ambiental ha fet saber que l’Ajuntament vetlla per la bona gestió i execució dels programes inclosos en els fons Next Generation UE ja rebuts per l’administració municipal.
L’òrgan també ha servit per visualitzar que la posada en funcionament de la Taula del Verd Urbà analitza la creació de refugis climàtics verds i el seu arbrat corresponent. També s’ha recordat que la situació de sequera només permet el reg de supervivència dels arbres plantats fa menys de 2 anys. També en l’àmbit de la sequera, l’Ajuntament ha posat de relleu les tramitacions administratives que s’estan fent per poder disposar de la planta regeneradora d’aigües. Un altre efecte de la sequera, com són els arbres morts, han estat motiu d’anàlisi al consell i l’Ajuntament ha exposat que és evident el risc d’incendi que suposen i per això s’ha demanat a la Gerència de la Diputació de Barcelona, La Direcció de la Secció de Boscos i el Servei Territorial de Carreteres de la Generalitat de Catalunya, la retirada dels pins secs que afectin la C-31. L’Ajuntament ja ha enviat requeriment als particulars propietaris de zones amb risc d’incendi per a que facin les actuacions de prevenció pertinents. De forma paral·lela, ha demanat la intervenció tant a la Diputació com a la Generalitat per a que actuïn sobre l’arbrat de zones de risc alt d’incendis, com marquen els requisits dels Plans d’incendis normatius.
La regidora d’Acció ambiental i Transició ecològica, Carme Gasulla Blanco, ha manifestat que “volem donar total transparència a les nostres accions i que tothom qui hi estigui interessat pugui saber què està fent l’Ajuntament al voltant del Medi Ambient i la Sostenibilitat” i afegeix que “el debat que es produeix en àmbits concrets com les taules de participació sobre la gestió del litoral és públic a través del portal de participació de l’Ajuntament”.
El cas de la Taula de gestió del litoral és un exemple d’aquesta línia de treball, ja que es pot seguir i participar-hi, de forma permanent, a través del portal de participació municipal. La mateixa regidora Carme Gasulla ha exposat que “volem entomar els grans reptes que té Sitges, com és el cas de la gestió de la sorra, i fer-ho escoltant a tothom i amb voluntat de consens”. La regidora Gasulla recorda que “hem informat de les sessions de la Taula del Litoral al Consell de Medi Ambient i el mateix Consell ha convingut que seria positiu potenciar la participació d’entitats vinculades a aquest àmbit”.
El Consell també ha pogut conèixer, de primera mà, les actuacions fetes per la Regidoria d’Acció Ambiental i Transició Energètica des de juny de 2023 i les accions previstes per aquest 2024. En aquest sentit, destaquen les actuacions en prevenció d’incendis forestals, la gestió de fauna salvatge (des dels porcs senglars al corriol petit que nidifica a la platja de Les Botigues de Sitges), la gestió del litoral (Jornada Bioeconòmic, creació de la Taula del Litoral per a la gestió de la sorra de les platges de Sitges i l’estudi de la dinàmica de la platja Sant Sebastià), l’educació ambiental (neteja de vegetació invasora a la Marina d’Aiguadolç i programa 5050 i càlcul de petjada de carboni).
De cara al futur immediat en Sostenibilitat, s’ha exposat la situació del projecte de Zona de Baixes Emissions, la voluntat d’instal·lar plaques solars al pavelló i a l’Escola Maria Ossó, el funcionament de la primera Comunitat energètica de Sitges, la posada en marxa dels 11 punts de carregadors de vehicles elèctrics, el canvi progressiu a llum LED dels equipaments municipals i l’aprovació d’ordenances per afavorir la instal·lació d’autoconsum i l’eficiència energètica.
Finalment, s’ha repassat l’estat d’execució del Pla de Sostenibilitat del Garraf i s’ha posat en valor l’adaptació al canvi climàtic a través d’actuacions concretes com la creació de parcs i refugis climàtics, la posada en marxa de la taula del verd urbà, l’adaptació d’un parterre al Passeig marítim i la instal·lació d’un aparcabicicletes a l’estació.