Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Habitatge

L’Ajuntament publica el llistat provisional de persones participants a l’adjudicació d’Habitatge de Protecció Oficial

447 inscripcions compleixen els requisits de la convocatòria i continuen el procés d’adjudicació dels primers 43 habitatges de la primera promoció d’HPO. La Regidoria d’Habitatge preveu que el lliurament de claus a les persones beneficiàries sigui a partir del mes de maig. Les persones o unitats de convivència inscrites a partir del 19 de febrer, inclòs, i aquelles a qui no s’adjudiqui cap habitatge podran optar a la segona promoció d’HPO, prevista a finals d’aquest any, amb 62 habitatges més.

L’Ajuntament de Sitges ha publicat el llistat provisional de persones participants que opten, inicialment, al procés d’adjudicació d’un dels pisos de la primera promoció d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO), ubicada a La Plana, a la zona més propera a Can Pei. Dels 43 habitatges que s’adjudiquen aquest primer semestre de 2022, 34 es destinen al règim general i es reserven 6 per a ingressos baixos, 2 a persones amb mobilitat reduïda i 1 habitatge, exclòs del procés d’adjudicació, que serà gestionat directament per Serveis Socials per a casos de vulnerabilitat. L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, destaca “el treball i la gestió municipal que permetrà adjudicar els primers habitatges d’HPO que, a més d’oferir-se a un preu just, amb traster i aparcament, inclouen reserves per a ingressos baixos i incorporen mesures de sostenibilitat i estalvi energètic per reduir també el cost dels subministraments”. 

L’Oficina Local de l’Habitatge (OLH) ha elaborat 4 llistes en total, de les quals, 2 corresponen al règim general, en funció de si l’habitatge és de 2 o de 3 habitacions; una tercera llista per a ingressos baixos i la darrera per als pisos adaptats. “Les famílies beneficiàries dels habitatges podran entrar a viure-hi a partir del mes de maig”, recorda regidora d’Habitatge, Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó.

El procés d’adjudicació continua ara amb l’obertura del període d’al·legacions, fins el 4 d’abril, inclòs. Un cop resoltes, l’Ajuntament publicarà les llistes definitives i determinarà la data del sorteig, davant Notari i per a cadascuna de les llistes.

Les inscripcions vigents que demanen Sitges com a lloc de residència al Registre de Sol·licitants d’HPO són 1.333. D’aquestes, amb l’aplicació dels requisits generals de padró, antic resident, titularitat d’habitatge d’HPO o propietat d’habitatge, han resultat 824 inscripcions. Un cop aplicats la resta de requisits establerts d’ingressos mínims i màxims, 447 continuen el procés d’adjudicació (174 a règim general 2 habitacions, 68 a règim general 3 habitacions, 196 reserva ingressos baixos, i 9 reserva habitatges adaptats). Per a Júlia Vigó, “aquest és un pas endavant notori perquè Sitges no tenia cap habitatge de titularitat municipal. Només en aquest mandat hem aconseguit engegar 3 promocions d’HPO amb 175 habitatges a preu just, amb reserves especials per a persones amb menys ingressos, que d’altra manera no tindrien opció a ser beneficiàries”. Les xifres són provisionals fins a la publicació de les llistes definitives un cop resoltes les al·legacions.

 

Reserva especial per a persones i famílies amb ingressos baixos

L’HPO determina un preu just del lloguer, però no estableix la necessitat de fer reserves especials ni oferir un lloguer social. No obstant això, l’Ajuntament ha reservat 6 dels 43 habitatges a famílies amb ingressos baixos, criteri que se s’aplicarà també a les altres dues promocions en desenvolupament. Addicionalment, l’Ajuntament gestiona directament 1 habitatge per promoció (3 en total), que s’afegeixen als 8 pisos en rehabilitació de les Cases dels Mestres, que s’adjudicaran amb criteris de vulnerabilitat social i econòmica pels Serveis Socials municipals.

Amb aquest parc d’habitatges de titularitat pública, l’objectiu de l’Ajuntament és diversificar la tipologia dels habitatges per atendre a particularitats socials diverses.  “Evidentment, no és la solució definitiva, però sí l’inici d’una tasca pública en matèria d’habitatge que no pot fer altra cosa que avançar i ampliar-se”, assegura Júlia Vigó.

Les dades extretes del RSHPOS són un indicador real de la demanda habitacional a Sitges i han servit a la Regidoria d’Habitatge tant per elaborar els llistats provisionals com per obtenir una radiografia de la necessitat d’HPO i d’habitatge social a Sitges, de la qual fins ara no es disposava. Júlia VIgó afegeix que per donar resposta a aquesta demanda “l’Ajuntament, a més de promoure HPO, impulsa altres polítiques d’habitatge per intentar repercutir en tanta població com sigui possible”. La també regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, es refereix a les ajudes al lloguer i a la rehabilitació arquitectònica i energètica dels edificis, la rehabilitació de les anomenades Cases dels Mestres o la campanya Reallotgem.cat que impulsa la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb les administracions locals.

 

Accés a la segona promoció de 62 Habitatges de Protecció Oficial

Les persones o unitats de convivència amb inscripció vigent al RSHPOS a partir del 19 de febrer, inclòs, i aquelles a qui no s’adjudiqui cap habitatge podran optar a la segona promoció d’HPO, prevista a finals d’aquest any, sempre i quan compleixin els requisits específics de la promoció, un cop aquests s’aprovin al Ple de la Corporació.

També està en desenvolupament, la tercera promoció d’HPO de 70 habitatges, al carrer Lola Anglada, que s’adjudicarà al llarg del 2023.

Els Habitatges de Protecció Oficial de Sitges són en règim de lloguer per a 7 anys, renovables en funció de si es continuen complint els requisits establerts a les bases.

 

Tota la informació sobre l’HPO a:

 https://www.sitges.cat/serveis/habitatge/habitatge-de-proteccio-oficial-a-sitges