Programació
Els llegums són aliments sostenibles per la baixa petjada de carboni. El conreu d’aquests vegetals ajuda a fixar nitrogen a la terra i, per tant, no requereixen fertilitzants d’aquest element químic. Es recomana menjar-ne almenys 4 cops la setmana, ja que aporten nutrients beneficiosos per a la salut com fibra, vitamines, minerals, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni. També són importants per a la salut cardiovascular, prevenen alguns tipus de càncer i la diabetis tipus 2, ajuden a tenir sensació de sacietat i eviten obesitats.
Amb l’objectiu de conscienciar la població sobre els beneficis nutricionals que aporta el consum de llegums, la regidoria de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, en col·laboració amb l’associació Slow Food i el Gremi d’Hostaleria de Sitges, se sumen a la commemoració del Dia Internacional dels Llegums declarat per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 10 de febrer.
Cuiners del món
Entre les activitats programades hi ha una jornada de cuina entorn els llegums on es trobaran cuiners i cuineres de diferents nacionalitats. Serà el 19 de febrer a les 18 hores a l’Institut Joan Ramon Benaprès. Professionals procedents de l’Uruguai, Japó, Senegal, Ucraïna, Marroc, França, Mèxic i Xile que resideixen o treballen a la comarca del Garraf, cuinaran una recepta tradicional del seu país d’origen amb el llegum com a principal protagonista. La jornada, adreçada únicament a mitjans de comunicació, es podrà veure posteriorment a les xarxes socials de promotors i organitzadors.
Jornades dels llegums als restuarants
En paral·lel, entre el 19 de febrer i el 3 de març, 15 restaurants de Sitges participaran en les Primeres Jornades dels Llegums als restaurants de Sitges, recomanant un o més plats de les cartes amb aquest ingredient com a protagonista.
Receptari digital
També s’editarà un llibre digital amb les receptes que es podrà descarregar gratuïtament en aquets web.
El moviment Slow Food
El moviment Slow Food engloba comunitats de cuiners de tots els països. Es tracta d’una aliança de cuineres i cuiners que es comprometen a utilitzar ingredients locals i de bona qualitat, produïts per pagesos, pastors, pescadors, ramaders, xarcuters, flequers i artesans que conserven tècniques i coneixements tradicionals, treballant amb respecte pel medi ambient, el paisatge i el benestar animal. Organitzen activitats com el desafiament que tenen ara en marxa, “Planting the future”, i amb el que es vol fomentar un canvi alimentari entre la població a través de podcasts, receptes i consells per protegir la salut, els animals i el planeta.