Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Drets socials, ciutadania i igualtat
Facebook Twitter

L’Ajuntament de Sitges continua l’impuls d’un pla d’acció transversal per abordar el sensellarisme

La Policia Local i el servei de neteja del consistori han realitzat aquest dimecres una actuació conjunta per desallotjar les persones instal·lades al Racó de la Calma i netejar la zona.

La regidoria de Drets Socials, juntament amb la regidoria de Governació de l’Ajuntament de Sitges, continuen el treball transversal per abordar el sensellarisme. L’aplicació d’aquest pla d’acció és a llarg termini i inclou un projecte d’atenció i d’acompanyament a les persones que viuen al carrer, gestionat per una entitat social, que fa el seguiment d’aquest col·lectiu. Aquest equip, especialitzat en sensellarisme, està integrat per treballadors socials i educadors socials i realitzen una tasca per acompanyar a fer-se el DNI, anar al metge o als serveis socials.

L’objectiu és intentar que tinguin les necessitats bàsiques cobertes. En aquest marc també es posen al seu abast serveis bàsics com un menjador social (per a les persones que van derivades de Serveis Socials) i un servei de dutxes (els dilluns, dimecres i divendres de 9 a 11 h al Poliesportiu de Pins Vens). Juntament amb aquests serveis, aquest col·lectiu de persones en risc d’exclusió social també disposa d’assessorament jurídic o relacionat amb la salut mental.

Alhora, també es treballa la convivència entre les persones en risc d’exclusió social i el veïnat amb accions relacionades amb la higiene a la via pública. En aquesta línia, la Policia Local i el servei de neteja de l’Ajuntament de Sitges han realitzat aquest dimecres un treball conjunt per desallotjar l’espai de material i de persones, al Racó de la Calma i, netejar la zona. Aquesta actuació també forma part de la col·laboració amb els Museus de Sitges per preservar un espai que és patrimonial. L’actuació al Racó de la Calma, en la qual la policia feia tasques de vigilància, també s’havia fet en anteriors ocasions en aquesta zona, així com també, en altres espais de la vila com la plaça Indústria, la plaça del Pou Vedre o l’Oasis.    

Actualment, Sitges té comptabilitzades 19 persones sense sostre. Per evitar aquesta situació, des dels serveis socials municipals s’ofereix ajuda a aquest col·lectiu, així com també es fa durant els episodis de fred màxim, tot i que molts rebutgen pernoctar en espais municipals.

El sensellarisme inclou tant les persones sense sostre que viuen al carrer com també les persones que no disposen de les mínimes condicions d’habitatge que permeten viure amb dignitat com les que conviuen amb un grup i comparteixen una sola habitació o estan en un habitatge ocupat, entre d’altres.  

Des de l’Ajuntament es promou el procés de recuperació. En aquesta línia es van crear  7 places a la Fira-Mercat d’Artesania per al col·lectiu de persones vulnerables.

Galeria d'Imatges