Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Drets socials, ciutadania i igualtat
Facebook Twitter

Sitges celebra el Dia de l’Orgull LGTBIQ+ el 28J

L’exposició, ‘‘Gattapardiana’. Canvis que ho transformen tot: 28J l’Orgull d’una vila’, centra els actes de la commemoració amb un repàs històric de silenci i repressió, però també d’alliberament.

Sitges celebra el 28J Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb una programació que, més enllà de la vessant pedagògica, s’alça com un treball d’investigació que repassa la història del col·lectiu a la vila i que convida a fer un recorregut dins d’un camí on repressió, reivindicació, resistència i fites aconseguides formen part del mateix paisatge.

L’acte central de la commemoració del 28J, promogut per les regidories de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura, serà l’exposició ‘Gattapardiana: l’Orgull d’una vila’. Ubicada a Can Falç de Mar, la mostra proposa al públic un exercici memorístic; un viatge del passat al present, que vol ser el bressol de futures investigacions i treballs de memòria històrica al voltant del lligam entre Sitges i el col·lectiu LGTBIQ+. La comissària de la mostra, Bàrbara Scuderi, ha explicat que “‘Gattarpardiana’ és l’altra cara del ‘Gattopardo’, que ho canviava tot per a no canviar res. Aquí la transformació travessa una història que arrenca del silenci i de la repressió, passa per l’alliberament i el boom turístic, torna a la foscor de la discriminació i l’estigma, per a finalment esdevenir Orgull”.

La mostra resumeix un llegat amb protagonistes visibles i invisibles, amb episodis d’atracció, d’un temps que va de la tolerància a la diversitat afectiva, sexual i de gènere, però que compta també amb escenaris foscos. Per a Bàrbara Scuderi, “no hi ha un abans, sinó un enrere, en el qual s’apleguen persones i fets que representen la imatge, el mite o els silencis d’una mateixa història, de la que es podran visualitzar fragments d’una realitat sovint menyspreada, per desconeguda, i viscuda no sense tensions ni controvèrsies”. El recorregut per ‘Gattapardiana’ convida també a la reflexió entre els punts de trobada i les diferències entre les diverses experiències i realitats del col·lectiu.

‘Gattapardiana’ neix també amb la voluntat de recollir vivències o experiències relacionades amb la lluita LGTBIQ+ a Sitges, oferint al públic l’oportunitat d’afegir testimonis, imatges i històries que no surten encara en cap llibre, a través d’un codi QR que dirigeix a un Google Forms, en què les persones interessades poden escriure la seva experiència. La voluntat és completar i consolidar l'arxiu LGTBIQ+ local, avui dia limitat, amb altres materials gràfics i documentals, que les persones o associacions locals vulguin aportar de forma digital.

La inauguració de ‘Gattapardiana’ serà el mateix 28 de juny, a les 18 hores, i constarà de la lectura del manifest institucional de l’Orgull LGTBI. La mostra es pot visitar fins el 31 de juliol a Can Falç de Mar, i s’oferiran visites guiades gratuïtes, els divendres 2, 16 i 30 de juliol, a les 19 hores, prèvia inscripció a sitgesorgullosa@gmail.com.

Dins la programació promoguda per les regidories de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura, s’inclou també la xerrada ‘Travelo! Un recorregut històric per la transsexualitat i el transvestisme’. A càrrec de Sofia Bengotxea, la conferència tractarà sobre homes i dones que no han volgut viure dins del gènere que d'elles s'esperava. ‘Travelo!’ planteja un recorregut per la història de la transsexualitat i el transvestisme a Catalunya mostrant com, malgrat la discriminació i l'odi de la societat cap a qui vivia fora de la norma, construïen les seves identitats. Paral·lelament, es promourà a través de les xarxes socials la campanya ‘Sitges Orgullosa’ (#sitgesorgullosa), que recupera el passat per reivindicar-lo com a part fonamental del present i buscar, al mateix temps, la visibilització d’altres realitats que conformen el col·lectiu, més enllà de la imatge fins ara existent, habitualment associada a l’home gai.

La commemoració del 28J es complementa amb altres propostes i iniciatives impulsades per diferents entitats.

 

PROGRAMACIÓ DEL 28J

DISSABTE 26 DE JUNY

Sitges Rainbow Tour

Visita guiada: Llocs emblemàtics on han passat artistes que han deixat la petjada a Sitges del segle XX que amb una mirada diferent explica per què Sitges s’ha convertit en el paradís gai de la Mediterrània. Es clou la visita amb una copa de cava.

Adreçat a públic jove i adult. Tota classe de persones interessades en la memòria de Sitges. Organitza: Colors Sitges Link. Entrades a la web: gaysitgeslink.org.

Estació de Renfe, de les 11 a les 13 hores

 

DEL 24 DE JUNY A L’1 DE JULIOL

Endimaris Sitges. Primera mostra de cinema LGTBIQ+

La mostra presentarà un recull de films la majoria inèdits i d’estrena on també hi haurà un espai de debat i reflexió posterior a cada projecció al Cinema Prado de Sitges.

 

DIJOUS 24 DE JUNY

20 h Sessió Inaugural Corten!

 

DIVENDRES, 25 DE JUNY

18 h Now you are a Woman (VOSE)

20 h Lola (Elamedia films) (VOSE)

 

DISSABTE 26 DE JUNY

18 h Sessió CineAsia ‘Suk- Suk’ (VOSE)

20 h Sessió especial: Supernova (VOSE)

 

DIUMENGE 27 DE JUNY

12:30 h Sessió especial ¡Corten! Sessió especial + Dinar Summer Rainbow Party amb presència i actuacions de La Prohibida.

18 h Cine Forum Endimaris: Poppy Field (VOSE)

20:30 h Musicals LGTBIQ+ Kinky Boots (VOSE)

 

DILLUNS 28 DE JUNY

20 h Sessió especial 10 anys Colors Sitges Link. Stonewall (VOSE)

 

DIMARTS 29 DE JUNY

18 h Sessió especial: 100 years in the Gay History of Sitges

20:30 h Cinefòrum Endimaris: Tinta Bruta (VOSE) 

 

DIMECRES 30 DE JUNY

18 h Grimsey (VOSE)

20 h Musicals Everybody’s Talking About Jamie (VOSE)

 

DIJOUS 1 DE JULIOL

20 h Sessió de Cloenda: ‘Cicada’ (VOSE) 

Més informació compra d'entrades a: www.mostraendimarissitges.com, i a la taquilla del cinema Prado, de divendres a dilluns de 17 h a 21 h aprox) i els dies de la Mostra. Organitzen en col·laboració Cine Club Sitges i Colors Sitges Link

 

DEL 28 DE JUNY AL 31 DE JULIOL

Exposició ‘Gattapardiana: l’Orgull d’una vila’

Entrada gratuïta. Visites guiades gratuïtes, els divendres 2, 16 i 30 de juliol, a les 19 hores. Amb aforament limitat, cal inscripció prèvia a sitgesorgullosa@gmail.com. Organitzen regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura de l’Ajuntament de Sitges.

Horari de l’exposició: De dimarts a divendres, de les 18 a les 20 hores

Dissabtes, diumenges i festius, de les 11 a les 14 hores i de les 18 a les 20 hores

Can Falç de Mar (Passeig de la Ribera amb C/de la Carreta).

 

DILLUNS 28 DE JUNY

'Tots nosaltres' 

Activitat infantil a càrrec de la companyia Fes-t'ho com vulguis, qui porta diversos contes a escena per parlar de tota la diversitat de famílies que existeixen. Activitat inclosa en la programació  de La Pregonera, impulsada per la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sitges. Entrades a culturasitges.cat

Centre d'Interpretació de la Malvasia (CIM), a les 19 hores

 

DIJOUS 15 DE JULIOL

Xerrada ‘Travelo! Un recorregut històric per la transsexualitat i el transvestisme’

En tots es temps hi han hagut homes i dones que no han volgut viure dins del gènere que d'elles s'esperava. ‘Travelo!’ ofereix un recorregut per la història de la transsexualitat i el transvestisme a Catalunya mostrant com, malgrat la discriminació i l'odi de la societat cap a qui vivia fora de la norma, construïen les seves identitats, a càrrec de Sofia Bengotxea. Aforament limitat, cal inscripció prèvia a sai@sitges.cat. Gratuït. Organitzen regidoria de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, i Cultura de l’Ajuntament de Sitges.

Can Falç de Mar, a les 18 hores

 

FINS EL 28 DE JUNY

Exposició bibliogràfica LGTB

Continua l’exposició bibliogràfica de llibres i DVDs de temàtica LGTBI que es podran agafar en préstec amb el carnet de la biblioteca.

Organitza: Biblioteca Josep Roig i Raventós.

Biblioteca Josep  Roig i Raventós, en horari de biblioteca