Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Drets socials, ciutadania i igualtat
Facebook Twitter

Sitges commemora el 25N contra les violències masclistes

L’acte institucional i la lectura del manifest, avui a les 19 hores, a la plaça de l’Ajuntament, centren les accions en la lluita contra aquesta xacra social en el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones.

‘Cada dia!’ és el lema amb el que Sitges es posiciona contra les violències masclistes en la commemoració del 25N. L’acte institucional i la lectura del manifest, a la plaça de l’Ajuntament, centren avui els actes impulsats des del Servei de Drets Civils de l’Ajuntament de Sitges per fer visible el seu posicionament contra aquesta xacra social. Ona Almirall, Júlia Vidal, Glòria Bustos, Lorena Lucas i Mireia Paretas, dones sitgetanes vinculades als àmbits de la comunicació, la salut i el treball social i d’atenció a les dones, llegiran el manifest en el Dia Internacional per a l’eliminació de  la violència vers les dones.

Les violències masclistes són una vulneració dels Drets Humans que es duen a terme mitjançant la violència exercida contra les dones. La violència masclista es pot exercir de manera puntual o reiterada i té una afectació diària i quotidiana en la vida de moltes persones, ja siguin les mateixes supervivents o el seu entorn afectiu. Per aquesta raó, el lema de la campanya, ‘Cada dia’, afegeix les reivindicacions ‘No callem. No som còmplices. Aturem les violències masclistes’, i posa noms i cognoms a les dades oficials de dones assassinades aquest 2021. Cinc menors han estat assassinats pels seus progenitors durant el 2021 (42 des del 2013) i 40 dones han estat víctimes mortals per feminicidis a l’Estat Espanyol i Catalunya, en el que va d’any, segons l’estadística de Víctimes Mortals per Violència de Gènere, de la delegació del Govern contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat.

La campanya del 25N a Sitges descriu també les violències existents i menys conegudes com la violència vicària, l’obstètrica, la digital o l’econòmica; i difon els serveis d’atenció i assessorament. Les dones i persones víctimes de situacions de violència masclista disposen del telèfon d’atenció 900 900 120. Es tracta d’un servei d’atenció 24 hores, gratuït i confidencial, en 124 idiomes, que disposa de professionals, advocades, i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, en cas que sigui necessari.

 

Serveis per a les víctimes de violència masclista a Sitges

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ofereix informació, orientació, assessorament i acompanyament a les dones en els diferents àmbits de la seva vida (laboral, personal, social o familiar, entre altres). L’oferta del servei inclou informacií i acollida per a dones amb atenció personalitzada, suport psicològic gratuït i servei d’assessoria jurídica també gratuït, a més de tallers i xerrades relacionades amb el gènere.

El SIAD forma part de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones que pateixen violència masclista, un conjunt coordinat de recursos i serveis públics gratuïts per a l’atenció, l’assistència, la protecció, la recuperació i la reparació de les dones que han patit o pateixen violència masclista en l’àmbit territorial de Catalunya.

Les dones víctimes de violència masclista disposen les 24 hores del dia del telèfon 016. Aquest número no apareix a la factura, tot i que cal esborrar-lo perquè no consti al llistat de trucades del telèfon. Al 016 s’ofereix informació i assessorament jurídic en matèria de violència de gènere.

Altres telèfons d’interès són el 112 d’emergències i el 938110016 de la Policia Local de Sitges, i el del SIAD el 938113180. Les persones interessades poden també contactar amb el SIAD al correu electrònic igualtat@sitges.cat.

 

Altres propostes per reivindicar el 25N

 

25 DE NOVEMBRE

Mural d’homenatge a Les papallones

Celebració i donar a conèixer la història que hi ha al darrere del 25N. Mural que representa la cara d’una dona amb una llarga cabellera on es penjaran papallones que fan referència a la història del 25N i simbolitzen dones lliures, fortes i resistents. Organitza: Espai Jove de Sitges.

Espai Jove, de 16 a 20 h

 

Trobada de dones

Trobada per compartir les experiències. Anàlisi sobre què és violència de gènere. Com la detectem, tipus... Organitza: No em toquis la Tecla.

Ateneu de Sitges (carrer Pau Barrabeig, 16), a les 19.30 h

 

FINS AL 30 DE NOVEMBRE

Exposició ‘Les dones diem prou’

Exposició de documents relacionats amb la violència envers les dones que es podran agafar en préstec amb el carnet de la biblioteca

Biblioteca Josep Roig i Raventós, dimarts i dimecres de 10 a 14 h, i de dilluns a divendres de 15.30 a 20 h