Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Drets socials, ciutadania i igualtat
Facebook Twitter

Sitges commemora el 8M amb el lema ‘Naixem diverses. Creixem juntes’

La programació del Dia Internacional de les Dones inclou activitats per a dones de totes les edats, en els àmbits de la cultura, la cura o la defensa personal. L’acte institucional tindrà lloc a les 19 hores a la plaça de l’Ajuntament. Durant l’acte, es llegirà el manifest del 8M i serà el punt d’inici d’una passejada reivindicativa pels carrers del centre.

Sitges se suma als actes commemoratius del 8M, Dia Internacional de les Dones. Amb el lema ‘Naixem diverses. Creixem juntes’, la campanya d’aquest any posa el focus en els feminismes interseccionals, aquells que comprenen que l’experiència de les dones és diversa i ve determinada per diferents eixos d’opressió o privilegi com la classe social, la raça, l’edat, la identitat sexual i de gènere, o les altres capacitats. La regidora de Drets Socials Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, explica que “és d’aquí que sorgeix el lema ‘Naixem diverses. Creixem juntes’, perquè tot i la diversitat d’experiències i vivències, el feminisme és l’eina que permet a les donar avançar conjuntament, respectant l’espai de cadascuna”.

La programació inclou propostes centrades en la cultura, la cura o la defensa personal i es vehicula a partir de l’acte institucional, previst el mateix dimecres 8 de març, a les 19 hores, a la plaça de l’Ajuntament. Durant l’acte diferents dones llegiran el manifest de la jornada i, un cop finalitzada la lectura, s’iniciarà una passejada reivindicativa pels carrers de la vila, a proposta de l’Assemblea feminista No em Toquis la Tecla. Prèviament a l’acte institucional, la mateixa assemblea promou un taller de pancartes obert a tothom.

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, recorda que “hem de continuar lluitant i reivindicant un espai en una societat que ens ha marginat històricament. Les activitats del 8M estan pensades per empoderar-nos i donar visibilitat al lloc que ens pertoca i que se’ns ha negat per una societat basada en el patriarcat i en la qual se’ns mostra habitualment en un paper secundari”.

La programació del 8M inclou activitats adreçades a la gent gran amb un recital de poesia i música en viu a la residència Sitges Park, una activitat de sensibilització adreçada a les treballadores i usuàries de la Fundació Ave Maria o una audició ambiental de música de dones compositores al Museu de Maricel.

Per al Dia Internacional de les Dones s’impartirà també un taller de defensa personal passiva, en el qual s’oferiran consells d’autoprotecció i prevenció, proporcionalitat i legalitat, així com conceptes bàsics i treball de defensa personal. El taller, a l’Espai Jove, s’adreça a noies de 12 a 35 anys, encara que l’activitat es realitza de forma mixta tots els dimecres de març.

Una altra de les cites del 8M és l’emissió en directe del programa ‘Amb veu de dona’, de la Cadena SER, des de la Biblioteca Santiago Rusiñol, que parlarà de polítiques feministes en clau local i dels diversos lideratges femenins que existeixen en un sector tan estès a Sitges com el turisme. El programa tractarà també altres temes com la recuperació de la memòria històrica de les dones o la revisió del patrimoni artístic en clau de gènere, posant l’accent a diverses propostes engegades per l’Ajuntament de Sitges.

 

Programació del 8M a Sitges

 

DE L’1 A L’11 DE MARÇ 

Dóna’m Poder

Tria a cegues un llibre lila...N’hi ha sobre feminisme, novel·les amb protagonistes inoblidables, biografies de dones, contes i llibres per a nens i nenes, tots en clau de dona, feminista i poderosa. A la sala general i a la sala infantil de les Biblioteques de Sitges trobareu llibres embolicats amb paper lila. Agafa’ls en préstec, deixa’t sorprendre, i recorda que llegir ens fa lliures i ens empodera!  Per préstec cal portar carnet de biblioteca o aplicació al telèfon. En horari d’obertura de les biblioteques.

Adreçat a tots els públics.

Biblioteques de Sitges: Santiago Rusiñol i Josep Roig i Raventòs, en horari d’obertura de les biblioteques.

 

DE L’ 1 AL 14 DE MARÇ  

Exposició bibliogràfica “Dones”

Exposició bibliogràfica a l’aparador de la biblioteca escrits per dones i sobre feminisme que es podran agafar en préstec amb el carnet de biblioteques.

Biblioteca Roig i Raventós

Adreçat a tots els públics.

En horari d’obertura de la biblioteca.

 

DIVENDRES 3 DE MARÇ 

Hora del Conte: Contes de Nenes Valentes

Recull de contes on les protagonistes manifesten la necessitat de ser escoltades i tractades igual com els seus companys. A càrrec de la Sara Genovart.

Activitat recomanada per a infants a partir de 3 anys. Es prega puntualitat.

Biblioteca Roig i Raventós, a les 17.30 hores

 

DIUMENGE 5 DE MARÇ

Visita guiada: ‘Una Mirada feminista al Museu del Cau Ferrat’

Activitat en català. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al web https://museusdesitges.cat/ca

Adreçat a tots els públics.

Museu Cau Ferrat, a les 12 hores

 

DEL 7 AL 30 DE MARÇ

Mostra Sitgetanes Singulars

Dediquem les vitrines de l’entrada de la biblioteca a destacar l’important paper de les dones de Sitges. La mostra de llibres, articles de premsa i escrits diversos posa l’accent en el paper destacat de sitgetanes singulars al llarg del segle XX i XXI. Artistes, escriptores, il·lustradores, actrius, bibliotecàries, etc..., dones que van tenir un rellevant espai en la nostra societat.

Adreçat a tots els públics.

Biblioteca Santiago Rusiñol, en horari d’obertura de la biblioteca.

 

DIMECRES 8 DE MARÇ

Programa ‘En veu de Dona’

Biblioteca Santiago Rusiñol, a les 10 hores

 

Missa i recital

Recital de poesia amb música en viu (violí) per a totes les persones residents a Sitges Park.

Sitges Park, a les 11 hores

 

Dones amb tots els drets

Activitat de sensibilització al jardí del campus de la Fundació Ave Maria, mostrant una imatge d’unió de les dones del campus en forma de cor, reivindicant la defensa dels drets de totes. Activitat adreçada a treballadores i usuàries de la Fundació Ave Maria.

Jardí campus Fundació Ave Maria, a les 11 hores

 

Audició ambiental de música de dones compositores

Amb l’entrada als museus, durant tot el dia 8, es podrà gaudir de música ambiental creada per dones compositores. Adreçat a tots els públics.

Mirador del Museu de Maricel, de les 10 a les 17 hores

 

Taller de defensa personal

Es treballarà la defensa personal passiva (consells d’autoprotecció i prevenció, proporcionalitat i legalitat, conceptes bàsics i treball de defensa personal). Adreçat a noies de 12 a 35 anys. Aquesta activitat es fa de manera mixta tots els dimecres de març, però el dia 8 s’adreça exclusivament a dones.

Espai Jove, de les 17 a les 19 hores

 

Vaga feminista

Durant tot el dia, a l’Ateneu s’organitzaran per substituir les dones en la feina de cures. També durant tot el dia exposició feminista pel poble. Organitza: Assemblea Feminista No em Toquis la Tecla.

Ateneu (carrer d’en Pau Barrabeig, 16), tot el dia

 

Taller de pancartes

Abans de l’acte institucional, l’Assemblea Feminista No em Toquis la Tecla farà un taller de pancartes obert a tothom.

Plaça de l’Ajuntament, a les 18 hores

 

Acte institucional

Després de la creació del primer Lyceum Club, Lectura Manifest. En acabar l’acte institucional l’Assemblea Feminista No em Toquis la Tecla proposa una passejada reivindicativa.

Plaça de l’Ajuntament, a les 19 hores

 

DIVENDRES 10 DE MARÇ  

Presentació del llibre ‘Quan les dones havien de pintar flors. El modernisme a Catalunya’

Presentació a càrrec de l’autora Consol Oltra Esteve

Museu Maricel, a les 18 hores

 

Teatre: ‘El club oblidat, Barcelona Lyceum Club’, de la Cia. Les Fugitives

Després de la creació del primer Lyceum Club femení de Londres fundat el 1904, els clubs femenins s’escampen per les principals ciutats europees. A Madrid hi arriba el 1926 i a Barcelona el 1931. Dotze cadires (una per cada una de les fundadores de l’entitat) presideixen l’escena. Les actrius, amb l’ajuda de projeccions, no només ens narren la història d’una associació cultural, sinó la història d’una època compulsa i capdavantera on les dones van jugar un paper molt important. Ball, música en directe, poesia i teatre s’entrellacen per formar una peça documental que viatja del 1931 fins a la Guerra Civil.

Casino Prado, a les 20.30 hores

 

DISSABTE 11 DE MARÇ 

Concert Coral Levare

La Coral Levare va néixer el 2012 a Sitges, sota la direcció de Meritxell Tarragó

Activitat gratuïta. Aforament limitat.

Saló d’Or. Palau Maricel, a les 12 hores

 

Taller d’Infeccions de transmissió sexual i reducció de riscos per dones

Taller d’informació per la prevenció de les infeccions de transmissió sexual entre dones, barreres de làtex per un sexe segur i sense infeccions. Què són les ITS? Quines són les que afecten majoritàriament a les dones LBT+. Com es transmeten i quins són els seus símptomes (només les que afecten més a les dones). Aquesta activitat compta amb el suport del Ministeri de Sanitat i amb la col·laboració de l’Assemblea Feminista No em toquis la Tecla.

Cal reservar al web https://colorssitgeslink.org/CA/event/taller-its-en-mujeres-lbt

Organitza Colors Sitges Link. Adreçat a les dones en general, en especial les LBT.

Ateneu Popular, de les 11.30 a les 13 hores

 

DIUMENGE 12 DE MARÇ 

Ruta Cultural descobrint el Sitges Feminista

Ruta cultural femenina i feminista pels carrers de Sitges, per descobrir les autores i escriptores que han viscut i han tingut una relació estreta amb Sitges. Aquesta ruta es farà en català i en anglès.

Cal reservar al web de Colors https://colorssitgeslink.org/event/ruta-descubriendo-el-sitges-feminista

Organitza Colors Sitges Link. Adreçat a les dones en general, en especial les LBT.

Sortida de Carretera de les Costes, 32, a les 11.30 hores (català) i a les 16 hores (anglès)

 

Visita guiada ‘Una Mirada feminista al Museu del Cau Ferrat’

Activitat en castellà. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia al web https://museusdesitges.cat/ca

Adreçat a tots els públics.

Museu Cau Ferrat, a les 12 hores

 

DIMECRES 15 DE MARÇ 

Tertúlia literària: Dones Valentes

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones l'Elena Cejas ens parlarà de dones escriptores potents, decidides i amb passió per la seva vocació, la d'escriure i també destacarà personatges femenins amb personalitat i força creats tant per escriptors com per escriptores.

Adreçat a públic adult

Biblioteca Roig i Raventós, a les 18.30 hores

 

DIVENDRES 17 DE MARÇ 

Hora del Conte: ‘L’Artur i la Clementina’

Un dia de primavera l'Artur i la Clementina, dues tortuguetes molt joves, es van conèixer i van decidir anar a viure juntes...Però de seguida l'Artur decideix com ha de viure la Clementina. Qué farà ella? A càrrec de l’Anna Gracia de la companyia Els Bitxos.

Activitat recomanada per a infants a partir de 3 anys. Es prega puntualitat.

Biblioteca Roig i Raventós, a les 17.30 hores

 

DIMECRES 29 D’ABRIL 

Conversa / Dones / Música

Conversa-tertúlia amb dones vinculades professionalment a la música a la Vila amb l’objectiu de recollir opinions i informació sobre el paper de la dona sitgetana en relació a la música al llarg de la història recent.

Activitat adreçada a públic adult.

Grup d’Estudis Sitgetans, a les 19 hores