Sitges enforteix el compromís amb la lluita contra les violències masclistes
L’Ajuntament de Sitges es conjura un any més per lluitar contra les violències masclistes en el marc de l’acte institucional del 25N. Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de les violències masclistes, que se celebra aquest dilluns, la regidoria de Drets Civils ha organitzat al Cap de la Vila una jornada reivindicativa, que recorda la importància d’actuar i implicar-se en la construcció d’una societat més igualitària entre homes i dones.
L’alcaldessa Aurora Carbonell, ha destacat que “un any més reiterem el nostre lema: No volem cap altra dona assassinada. NI UNA MÉS! Malauradament aquesta commemoració continua sent necessària davant l’augment de nombre de víctimes i és una xacra que volem erradicar. Per això, les administracions públiques, entitats socials i societat civil hem de fer pinya perquè encara tenim molt camí per recórrer. Som conscients que les polítiques i les accions que s’impulsen no són suficients. Hem de canviar la base i per aconseguir-ho necessitem posar l’atenció en l’educació de les noves generacions per evitar que reprodueixin models patriarcals”.
El regidor de Drets Civils, Xavi Ripoll, ha remarcat que “la violència contra les dones és una xacra social que requereix una resposta col·lectiva contundent. Com a Ajuntament de Sitges, continuem treballant des de la proximitat i amb compromís, però cal que tota la societat s’hi impliqui”. En aquesta context, Xavi Ripoll ha afegit que “les dades que tenim al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Sitges són prou contundents: L’any 2022 un 85% de les dones ateses ho va ser per casos relacionats amb violència masclista. L’any 2023 aquest percentatge va ser d’un 90%, i aquest 2024, les dades que tenim fins a l’actualitat ens parlen d’un 92%. Per tant, estem davant un increment constant d’unes dades que reflecteixen històries reals, de dones valentes que han fet un pas endavant per trencar el silenci i cercar ajuda”.
La lectura del Manifest ha centrat l’acte institucional, en què s’ha remarcat que “un any més, volem expressar el nostre compromís ferm amb la lluita feminista i denunciar totes les formes de violència masclista que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho”. A més, el Manifest també assenyala que “enguany volem posar èmfasi en el fet que les violències masclistes a l’espai públic —incloent-hi també els equipaments, els comerços o els transports— són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i són una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada”. Esther Carbonell i Sílvia Sánchez, representants de l'Espai de Dones de l'associació Locomotora 21; Mireia Paretas de la regidoria Drets Civils i Xavi Ripoll, regidor de Drets Civils, han llegit el manifest.
L’acte institucional ha finalitzat amb un minut de silenci en record de les víctimes. En paral·lel, com a gest simbòlic i per intentar donar més visibilitat a la realitat de les dades, també s’han col·locat diferents elements per recordar les 82 dones assassinades des del gener d’aquest any a l’estat espanyol, segons l’informe que publica feminicidios.net. En el mateix emplaçament, hi ha un espai per escriure missatges i mostrar el compromís amb la lluita feminista o denunciar totes les formes de violència masclista. Alhora, al Cap de la Vila també funciona durant el matí un Punt Lila per informar sobre els serveis municipals i comarcals d’atenció a les dones.
Al voltant del 25N, la regidoria de Drets Socials impulsa una programació especial per posar al centre de debat la necessitat de visibilitzar i reconèixer les violències masclistes com una qüestió estructural que atempta contra els drets humans. La programació es pot consultar a la pàgina web municipal.