Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Drets socials, ciutadania i igualtat
Facebook Twitter

Sitges referma el compromís per lluitar contra les violències masclistes

Segons dades del SIAD a Sitges, s’han atès 76 dones, de les quals el 84,2% són per situacions de violència masclista. Amb motiu de la commemoració del 25N, l’Ajuntament de Sitges organitza un acte institucional el 25 de novembre a les 12 h a la plaça de l’Ajuntament. També es programarà el 29 de novembre un taller de sensibilització i reflexió entorn les cures i usos dels temps.

L’Ajuntament de Sitges renova com cada 25 de novembre el seu compromís amb la lluita per eliminar les violències masclistes. El lema de la campanya d’aquest any és ‘25N: 64 Dones assassinades. Ni una més’ per fer visible de manera punyent i colpidora que aquest 2023 s’ha superat el nombre de dones assassinades.

Per eradicar les violències masclistes, la regidoria de Drets Civils impulsa una campanya per sensibilitzar sobre la importància d’implicar tota la societat i apel·la a la responsabilitat col·lectiva amb l’objectiu també de posar el comptador dels feminicidis a zero.

La campanya del 25N a Sitges posa un èmfasi especial en la importància de la prevenció i difon els recursos per a l’abordatge de les violències masclistes (serveis d’atenció i assessorament). Les persones víctimes de situacions de violència masclista disposen del telèfon d’atenció gratuïta 900 900 120 que atén les 24 hores del dia de forma confidencial, no deixa rastre, disposa de 124 idiomes i d’un ampli ventall de professionals, advocades, i psicòlogues que poden contactar amb serveis d’emergència, en cas que sigui necessari.

A Sitges, l’Ajuntament disposa d’un servei específic al SIAD, que forma part de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones que pateixen violència masclista. Aquest és un servei gratuït que ofereix:

 • Servei d’informació i acollida: recursos per a dones amb atenció personalitzada
 • Servei de suport psicològic: orientació diagnòstica i acompanyament d’acord amb les necessitats.
 • Servei d’assessoria jurídica gratuïta en dret civil i penal.
 • Tallers, conferències i xerrades.

 

Segons dades del SIAD fins al 14 de novembre de 2023, s’han atès 76 dones, de les quals el 84,2% són per situacions de violència masclista. Tot i que el SIAD és un servei adreçat a l’atenció en tots els àmbits relacionats amb la vida de les dones, el 80,5% de les dones ateses al 2022 des d’aquest servei han estat per situació de violència masclista.

Enguany s’han interposat 18 denúncies de violència masclista (en l’àmbit de la parella o l’exparella),  de les quals 7 s’ha emès una ordre d’allunyament. Amb tot, el nombre de casos ha disminuït respecte l’any passat ja que representen menys del 40%.

La mitjana d’edat de les dones ateses està entre els 30 i els 55 anys. La prevalença de la violència en l’àmbit de la parella o exparella és  majoritària. La tipologia de violència més atesa al SIAD és la violència psicològica i la violència física.

Per combatre aquetes violències es treballa en polítiques públiques que posin al centre les necessitats de les dones, adolescents i infants en situació de violència masclista.

Des de l’inici d’aquest any han mort a l’estat espanyol 64 dones per violència de gènere, segons l’informe elaborat per Feminicidio.net. 

 

Què són les violències masclistes?

Les violències masclistes són una vulneració dels Drets Humans que es duen a terme mitjançant la violència exercida contra les dones per mitjans físics econòmics o psicològics (incloses les amenaces, intimidacions i les coaccions). La violència masclista es pot exercir de manera puntual o reiterada i té una afectació diària i quotidiana en la vida de moltes persones, ja siguin les mateixes supervivents o el seu entorn afectiu. Existeixen diferents tipus de violència: psicològica, física, sexual i també vicària, digital i obstètrica.

 

Programació

L’acte central de la commemoració del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, tindrà lloc el mateix 25 de novembre, a les 12 hores,  a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura del manifest.

També s’ha programat del 20 al 30 de novembre l’exposició bibliogràfica ‘Les dones diem prou’ a la Biblioteca Josep Roig i Raventós, que recopila documents per a totes les edats que es poden agafar en préstec amb el carnet de les biblioteques.

La programació continuarà el 29 de novembre amb un taller gratuït i obert a tota la ciutadania sobre la Sensibilització i reflexió entorn les cures i els usos usos del temps, organitzada per Drets Civils, que tindrà lloc a la sala polivalent del SIS (plaça Catalunya) de 17.30 a 19 hores.

 

TELÈFONS I VIES D’ATENCIÓ A LES DONES 

 

 • Servei d’Informació i Atenció a les Dones de Sitges (SIAD) 
  • Adreça: C/ Samuel Barrachina núm. 3 
  • Horari: De dilluns a divendres de 9 a 15 h
  • Telèfon: 93 811 31 80 
  • E-mail: igualtat@sitges.cat 
    

 • 112 Emergències 

 

 • Telèfon gratuït 900 900 120  (Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d'emergència, si és necessari). 

 • 016 (24 h informació i assessorament jurídic) 

 

 • 601 001 122 Línia d’atenció 24/365 dies. Disposa de professionals, assessorament jurídic i psicològic. 

Arxius Adjunts