Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

Gestió de l'aigua

Aigua.JPG

 

> Avís per sequera - Generalitat de Catalunya

 

L’Ajuntament de Sitges ha presentat el seu Pla contra la sequera a Sitges, que ha estat estimat de forma favorable per la Generalitat de Catalunya.

El Pla especial contra la sequera (PES) és l’eina que gestiona l’actual situació d’escassedat d’aigua a Catalunya, ja que ens trobem en situació d’alerta decretada pel govern de la Generalitat de Catalunya atenent als recursos hídrics del país.

Mesures d'estalvi

 1. Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
 2. Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
 3. Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
 4. Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora).
 5. Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d’esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigües de pluja recollides de les teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
 6. Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
 7. Es prohibeix l'ompliment total de piscines amb aigua potable sota cap concepte. Això afecta qualsevol tipus d'instal.lació (pública, privada, esportives o lúdica) i apliquen a tots els orígens de l'aigua (potable, pous o altres captacions, camions cisterna, etc).
 8. Només es pot fer ompliment parcial de piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua; i en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany d’infants (un cop muntada i plena, no es pot desmuntar/muntar i tornar a omplir).
 9. S’estableix un dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.
 10. Les platges no tindran aigua a les dutxes ni als rentapeus mentre hi hagi sequera

 

Perquè cal estalviar aigua?

L'aigua dolça és un recurs escàs, alhora que essencial per a la vida i al funcionament del nostre planeta. Malgrat la immensa quantitat d'aigua que existeix al món, els éssers humans només en podem utilitzar una proporció molt reduïda. Les tres quartes parts de la terra estan cobertes per aigua però només el 3% és dolça i no tota és accessible. I només un 1% de l'aigua del planeta és dolça i està al nostre abast.

L'aigua està desigualment repartida. La meitat de la població no té accés a aigua potable.

L'aigua és un recurs renovable. Es pot recuperar si està en bones condicions. Per això convé tenir-ne una cura especial i fer-la servir de la millor manera possible.

 

Consells d'estalvi a la llar

Cinc consells per estalviar aigua:

A casa:           

 1. Tancar la dutxa mentre us ensaboneu i l'aixeta mentre us renteu les mans
 2. Tirar de la cadena del wàter només quan sigui necessari
 3. Utilitzar aparells amb etiqueta ecològica
 4. Utilitzar la rentadora i el rentavaixelles quan estiguin plens
 5. Reparar les aixetes que gotegin

Al jardí:

 1. Plantar arbustos i plantes autòctones
 2. Deixar créixer la gespa més alta
 3. Utilitzar l'escombra en lloc de la mànega per a netejar els patis o terrasses
 4. Ajustar correctament els aspersors i concentrar el reg en zones verdes
 5. Regar a primera hora del matí o al vespre