Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

Gestió de l'aigua

Aigua.JPG

 

Perquè cal estalviar aigua?

L'aigua dolça és un recurs escàs, alhora que essencial per a la vida i al funcionament del nostre planeta. Malgrat la immensa quantitat d'aigua que existeix al món, els éssers humans només en podem utilitzar una proporció molt reduïda. Les tres quartes parts de la terra estan cobertes per aigua però només el 3% és dolça i no tota és accessible. I només un 1% de l'aigua del planeta és dolça i està al nostre abast.

L'aigua està desigualment repartida. La meitat de la població no té accés a aigua potable.

L'aigua és un recurs renovable. Es pot recuperar si està en bones condicions. Per això convé tenir-ne una cura especial i fer-la servir de la millor manera possible.

 

Sitges estalvia aigua

Cinc consells per estalviar aigua:

A casa:           

  1. Tancar la dutxa mentre us ensaboneu i l'aixeta mentre us renteu les mans
  2. Tirar de la cadena del wàter només quan sigui necessari
  3. Utilitzar aparells amb etiqueta ecològica
  4. Utilitzar la rentadora i el rentavaixelles quan estiguin plens
  5. Reparar les aixetes que gotegin

Al jardí:

  1. Plantar arbustos i plantes autòctones
  2. Deixar créixer la gespa més alta
  3. Utilitzar l'escombra en lloc de la mànega per a netejar els patis o terrasses
  4. Ajustar correctament els aspersors i concentrar el reg en zones verdes
  5. Regar a primera hora del matí o al vespre

 

Campanya "Sitges estalvia aigua"

Per garantir la disponibilitat del recurs hídric i preservar el medi ambient, Sitges inicia una campanya d'estalvi d'aigua domèstica, coincidint amb el Dia Mundial de l'Aigua el 22 de març. La campanya pretén potenciar l'estalvi i racionalitzar els hàbits de consum d'un recurs cada cop més escàs.

Prop de 50 municipis de Catalunya s'han adherit a la campanya, coordinada per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua.

 

Xerrades per conscienciar als ciutadans

La campanya donarà el tret de sortida amb diferents activitats a les escoles de Sitges. El mes de juny s'oferirà una xerrada que servirà per conscienciar la ciutadania sobre la importància de substituir el sistema d'aforament pel de comptador, un sistema més ecològic on es paga per la quantitat d'aigua consumida.

Durant la xerrada es lliurarà una guia amb consells pràctics per estalviar aigua a casa i 350 quits que inclouen un mecanisme d'aigua, dos airejadors reductors, un reductor de cabal d' aigua de dutxa i una clau de neteja i muntatge.

Cal tenir en compte que aquests instruments són els més útils per estalviar aigua a la llar, ja que permeten disminuir el cabal que surt de l'aixeta. El mecanisme permet estalviar fins a un 50% d'aigua. El lliurament d'aquests equips implicarà un seguiment del consum, en molts casos, per poder quantificar l'estalvi real a cada llar i/o facilitar mesures i recomanacions d'estalvi a cada habitatge, com els sistemes més eficients de reg per a jardins.

 

Exposició "Nova Cultura de l'Aigua"

La campanya finalitzarà amb l'exposició Nova Cultura de l'Aigua, una mostra itinerant que arribarà a Sitges al juliol a l'Edifici Miramar. L'Exposició pretén conscienciar sobre la fragilitat de l'aigua i l'ús responsable que cal fer-ne.