Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Medi ambient

Prevenció d'incendis

DSC_0728.jpg

 

Campanyes de prevenció d'incendis forestals

Les campanyes per a la prevenció d'incendis dels espais naturals s'inicien abans de l'estiu. En el cas del Parc de Garraf, gestionat per la Diputació de Barcelona, el dispositiu format per vigilants, guaites, telefonistes i coordinadors.

Amb l'inici de la campanya s'incrementa la vigilància a la zona durant el període de major risc mitjançant tasques de vigilància i guaita, així com a través de tasques informatives i de persuasió als visitants i usuaris sobre possibles negligències.

Més enllà del dispositiu humà, el Parc de Garraf compta amb punts de guaita, unitats de vigilància mòbil, control telefònic i heliport per als helicòpters dels Bombers de la Generalitat als quals la Diputació de Barcelona els facilita l'acollida.

Paral·lelament, la Generalitat de Catalunya prohibeix encendre foc en terreny forestal fins el proper 15 d'octubre i alerta que l'estiu pot esdevenir complicat malgrat les pluges d'aquesta primavera.

Les causes principals d'incendis forestals dels últims 10 anys són les negligències que representen un 40%, la intencionalitat un 22 % seguit dels accidents i les causes naturals que suposen un 13% respectivament. L'esforç en la investigació de les causes ha comportat que només al voltant de l'11% dels incendis siguin de causa desconeguda.

 

Pla d'autoprotecció de les urbanitzacions

Els PAU són plans d'autoprotecció amb els que es doten les urbanitzacions per fer front a possibles episodis d'incendi. Aquests plans descriuen les actuacions de prevenció i emergència segons les característiques geogràfiques i urbanes de les mateixes.

 

Neteja forestal

L'Ajuntament de Sitges i les associacions de veïns realitzen periòdicament el manteniment de les franges de seguretat de prevenció de foc forestal de les urbanitzacions.

Les franges de seguretat tenen per objectiu generar un espai buit de matolls i restes vegetals, de 25 de metres d’amplada al llarg del perímetre de les urbanitzacions que connecten amb el bosc, perquè en cas de foc aquest no arribi als habitatges.

Paral·lelament, l'ajuntament requereix periòdicament a propietaris del municipi el manteniment de parcel·les i solars particulars de diverses urbanitzacions.

 

Consells de Protecció Civil en cas d'incendi

 

Al bosc o a camp obert

 • Allunyeu-vos en direcció oposada al foc
 • Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum
 • Eviteu els pendents i les valls estretes i no us refugieu dins de pous ni coves perquè l’oxigen es pot acabar ràpidament
 • Si sou vora el mar o un riu, acosteu-vos a l’aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins

 

En nucli habitat

 • Truqueu al 112 i en tot cas, seguiu les indicacions de les autoritats
 • Entreu a casa amb tota la família i els animals domèstics. Cal que us mantingueu agrupats
 • Retireu qualsevol objecte combustible al voltant de la casa
 • Tanqueu les portes, les finestres i les claus de pas del gas, el gasoil i altres combustibles
 • Tapeu qualsevol obertura per evitar els fums i els gasos de l’incendi i localitzeu els extintors
 • Ompliu d’aigua la banyera i les piques, i remulleu de manera abundant les zones amenaçades per les flames
 • Conserveu la calma. Dins de l’habitatge estareu segurs