Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Informació sobre al·lèrgens

Els establiments alimentaris (bars i restaurants, forns de pa i pastisseries, rostisseries i d’altres comerços de venda al detall) que venguin productes sense envasar o els envasin en el lloc de venda han de proporcionar als clients tota la informació sobre les al·lèrgies i intoleràncies que puguin causar els productes que posin a la seva disposició. Se’ls informarà de les substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies de la llista presents en els aliments. (Reial decret 126/2015). 

La informació es pot facilitar: 

  • Detallant per escrit els al·lergògens que conté cada producte de manera clara i a prop de l’aliment (cartells, etiquetes, pissarres, cartes, etc). 
  • Col·locant cartells a la zona on es venguin els aliments que informin de la manera d’obtenir aquesta informació, ja sigui mitjançant documentació que el consumidor pugui consultar o que pugui lliurar-se al consumidor, o bé oralment pel personal de l’establiment.

Es permet informar oralment, sempre que la informació: 

  • Pugui ser subministrada fàcilment abans de finalitzar l'acte de compra, ja sigui per part del personal de l'establiment o a través de mitjans alternatius que no comportin un cost addicional per al consumidor. 
  • Estigui recollida en suport de paper o electrònic a l’establiment i sigui fàcilment accessible, tant pel personal de l’establiment com per les autoritats de control i els consumidors que la sol·licitin. 

Llista de substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies i la presència dels quals s’ha de comunicar es troba descrita a l’Annex II del Reglament 1169/2011, i és la següent:

  • Cereals que continguin gluten: blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les varietats híbrides que tinguin i productes derivats.
  • Crustacis i productes a base de crustacis
  • Ous i productes a base d’ous
  • Peix i productes a base de peix
  • Cacauets i productes a base de cacauets
  • Soja i productes a base de soja
  • Llet i derivats (inclosa la lactosa)
  • Fruita seca de clofolla: ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous de Brasil, festucs, macadàmies, nous d’Austràlia i productes derivats.
  • Api i productes derivats
  • Mostassa i productes derivats
  • Grans de sèsam i productes a base de grans de sèsam
  • Anhídrid sulfurós i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/L expressat com SO2
  • Tramussos i productes a base de tramussos
  • Mol·luscs i productes a base de mol·luscs.

Cal tenir em compte que els establiments i el seu personal han de conèixer els ingredients dels seus productes i que aquesta informació ha de constar per escrit o en suport electrònic.

Per altra banda, les persones consumidores tenen la responsabilitat de sol·licitar aquesta informació al personal de l’establiment.

 

Enllaços d’interès:

Guia breu d’informació alimentària:

https://acsa.gencat.cat/web/.content/_Publicacions/Material_per_a_al_lergics_i_intolerant/guia_alimentaria.pdf