Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Salut pública

Sitges se suma a una campanya per fer visible l’impacte de la proteïna en les persones amb PKU

La campanya “Toxic Ads”, organitzada per la Fundació PKU, pretén conscienciar la població sobre els efectes d’aquesta malaltia en les persones afectades, amb la instal·lació de cartells fets amb proteïnes altament perilloses pels malalts. La PKU o Fenilcetonuria és una malaltia rara provocada per una alteració congènita del metabolisme. Les persones que la pateixen no metabolitzen bé les proteïnes, i han de controlar contínuament els seus nivells per no patir les seves conseqüències, com discapacitats intel·lectuals i de desenvolupament.

Amb motiu del Dia Mundial de la Fenilcetonúria, Sitges s’adhereix a la campanya que ha llençat la fundació de la PKU. Sota el tema ‘Toxic Ads’ es vol fer visible l’impacte de les proteïnes en la salut de les persones afectades per PKU, i les seqüeles que poden patir si no controlen els seus nivells de proteïna en sang a diari.  

“Aquest anunci pot acabar amb moltes vides”. Aquesta és la frase central dels cartells de la campanya que han estat impresos amb proteïnes de tinta de calamar, d’ou i de carn i dels quals se n’han fet 20 exemplars. A Sitges es podran veure alguns d’aquests cartells al Mercat Municipal i es penjaran adaptacions en suports externs de la vila.

Les proteïnes són substàncies molt nocives pels malalts de PKU, i poden arribar a provocar discapacitats intel·lectuals i de desenvolupament en les persones afectades. L’objectiu d’aquesta iniciativa impactant és conscienciar la població de la lluita dels malalts dia rere dia, i demanar una actualització del protocol sanitari actual, que estableix que els pacients vagin a l’hospital una vegada a la setmana per lliurar una mostra de sang que determina els seus nivells de proteïna.

Davant aquesta situació, l'Hospital Sant Joan de Déu i la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el suport de la Fundació PKU i altres trastorns metabòlics hereditaris, han desenvolupat el prototip d'un biosensor capaç d'oferir un mesurament diari dels nivells de la proteïna. Aquest sistema de monitoratge milloraria significament el control dels pacients i la malaltia, però es necessiten recursos econòmics per desenvolupar el biosensor amb major celeritat i que pugui arribar als domicilis dels malalts. Aquest és un altre dels objectius de la campanya Toxic Ads, intentar involucrar  a més persones en el desenvolupament del biosensor, tant particulars com institucions i empreses privades.

 

El suport de Sitges a la PKU

Aquesta alteració congènita del metabolisme i que afecta al sistema nerviós central és una malaltia rara, i la pateixen a Espanya 1 d'entre 12.000 i 14.000 persones. Una d’aquestes persones és la Candela, una nena de Sitges. Els seus pares, integrants de la Fundació PKU, organitzen anualment a la vila la cursa solidària “Corre per ells”, amb l’objectiu de tenir major visibilitat i els suports necessaris per destinar-los a investigació i al desenvolupament del biosensor.

Els diners recaptats amb la cursa d’enguany, que va tenir lloc el passat 26 de maig, es destinen a l’hospital Sant Joan de Déu, centre de referència d’aquesta malaltia. A més del desenvolupament del biosensor, la investigació també se centra en poder fer un diagnòstic precoç de la PKU, mitjançant el cribratge neonatal per poder iniciar en els primers dies de vida un tractament adequat per evitar els alts nivells de fenilalanina. Una dieta adequada des del primer moment afavoriria un pronòstic bo amb un desenvolupament completament normal pel pacient.