Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Darrers discursos

Darrers discursos institucionals de l'Alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell

Bon dia,

Benvinguts a tots i a totes a la Diada Nacional de Catalunya.

Un nou 11 de setembre ens aplega en aquesta plaça de l’ajuntament per a celebrar la nostra Diada, una diada que és de tos els catalans i les catalanes; vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin o pensin el que pensin. Avui, tot Catalunya celebra aquesta festa perquè ens identifica com a poble, com a gent que comparteix una cultura i unes tradicions i com a persones que volem viure en harmonia i en llibertat. És per aquesta raó que el Parlament de Catalunya l'any 1980 va declarar institucionalment la Diada de l'Onze de Setembre com a festa nacional de Catalunya.

Cal recordar què és el que celebrem l’ 11 de setembre, celebrem el setge que va patir Barcelona durant 14 mesos en la guerra de Successió de 1714. Tot i que significa un dolorós moment històric per la pèrdua de les llibertats nacionals, l’onze de setembre també significa una actitud reivindicativa i de resistència davant de l’opressió i la repressió de tot un poble, alhora també és molt rellevant que aquest dia suposa l’esperança d’un total recobrament nacional. En aquell 11 de setembre de 1714, davant les tropes del duc de Berwick, van patir la mort molts homes i dones que lluitaven per la llibertat del poble català. Homes i dones que ho van donar tot, fins i tot la vida, per defensar Catalunya i les nostres institucions..... a ells i a elles també dediquem aquest dia.

Aquests anhels d’alliberament nacional segueixen vius avui en dia en una gran part del poble català i cal respectar sempre, a aquells que no pensen el mateix però que sens dubte volen viure en una societat justa i democràtica. En la defensa d’aquests valors ens hi trobarem tots i totes.
També ens hi trobarem de ben segur, tots i totes, per defensar una justícia justa i igualitària per a tothom i és per això que en un dia com avui cal recordar que tenim mig govern legítim a la presó i l’altre mig a l’exili. Els presos polítics porten 2 anys en una presó preventiva que no té cap justificació i que sens dubte, hi ha molta gent, independentista o no, que creu que tenir a aquestes persones engarjolades és absolutament injust. És per aquest motiu que una gran part de la població catalana demanem l’absolució dels processats al Tribunal Suprem.

No ens cansarem mai de demanar per la via pacífica i de reivindicació la llibertat per les persones perseguides, encausades, represaliades, silenciades i agredides. I alhora no defallirem en reclamar el ple retorn de les nostre institucions. El poble català segueix viu malgrat la repressió i la dolorosa història que anem arrossegant, però som gent ferma, valenta i perseverant i continuarem lluitant per la nostra llengua, per la nostra història i per les nostres institucions. La voluntat de ser i seguir sent continua.

També des dels municipis hem de treballar per tenir una societat més justa, una societat diversa on ningú se senti estrany, on es respecti la llibertat d’expressió, on la població participi activament de les decisions i on els carrers i les institucions siguin la demostració de la pluralitat que tenim com a poble.

I d’això els sitgetans i les sitgetanes en sabem força perquè som un poble obert i acollidor on convivim gent vinguda d’arreu que parla diferents llengües però que tenim un denominador comú, l’amor per el nostre poble.

Us animo a continuar defensant els nostres drets nacionals i les nostres llibertats des d’allà on sigui, al carrer, als ajuntaments, al Parlament de Catalunya o a Europa.

I us animo també a participar aquesta tarda de la manifestació que se celebrarà a Barcelona on de manera pacífica i festiva reivindicarem un any més l’assoliment d’una República Catalana. També us animo a acabar aquesta Diada ballant una sardana al Cap de la Vila.

Sitgetans, sitgetanes... que l’estimació per la nostra terra i per la nostra gent i que aquest anhel de llibertat i de reivindicació que inspiren la Diada Nacional, ens ajudi a fer realitat els nostres desitjos per una Catalunya lliure!

Visca Sitges i Visca Catalunya!

 

 

 

 

Sitgetanes i sitgetans,

A les portes d’un nou 11 de setembre, vivim immersos en un context complex. Els dies passen amb part del govern legítim a la presó o a l’exili i ens acosten a un veredicte judicial que pot significar un cop dur per als valors que sustenten la nostra societat: la democràcia, la llibertat, el respecte a la diversitat. Aquests valors compartits, aquests drets guanyats, estan amenaçats i, per contra, s’imposa la repressió i la negativa al diàleg.

Avui fa gairebé dos anys vam decidir que calia protegir i, alhora, reivindicar, la nostra dignitat com a poble. L’1 d’octubre vam unir-nos –als barris, als pobles i a les ciutats– entorn d’aquests valors que ens identifiquen i que teixeixen la nostra convivència. L’1 d’octubre vam mostrar al món la nostra ànsia de llibertat, i ho vam fer com sempre ho hem fet, pacíficament i cívica.

Avui (també) fa gairebé 700 dies que en Jordi Cuixart i en Jordi Sànchez van entrar a presó. Després d’ells, van ser empresonats els membres del govern legítim: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L’onada repressiva va dur a l’exili a Carles Puigdemont, Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Marta Rovira i Anna Gabriel.

Per això, a les portes d’una nova Diada de Catalunya, cal fer una crida a la mobilització pacífica, diversa i en defensa dels valors democràtics. Per tots ells i elles i per seguir defensant els nostres drets, aquest 11 de setembre hem de tornar a sortir al carrer, units, amb convicció i amb fermesa.

Visca Sitges i visca Catalunya!

Bon dia a tothom i sigueu molt benvinguts en aquest Saló de Plens... una salutació també a tots aquells que us trobeu a baix mirant-nos a través de la pantalla i a les persones que ens escolteu a través de Ràdio Maricel i a les que ens seguiu per Internet.

Començaré donant les gràcies, a l’alcalde sortint, Miquel Forns, i al govern amb el qual hem compartit aquests últims 4 anys. Moltes gràcies companys i companyes.

Miquel, ha estat un plaer treballar amb tu, has estat una persona digna, generosa i sobretot de consens. M’emporto moments compartits molt bons, moments també difícils però mai hem perdut el sentit de l’humor. Gràcies per l’aprenentage al teu costat.

Gràcies també a tots els treballadors i treballadores de l’ajuntament de Sitges del quals he après molt i amb els quals seguirem treballant colze a colze.

Ara encetem un nou Mandat i som conscients que ens trobem en uns moments difícils i complicats pel nostre país i que actualment ens trobem en un període repressiu on no tots els càrrecs electes, escollits lliurament per la ciutadania, podran prendre possessió del seu càrrec .

Tal com diu com diu en Raül Romeva, mà estesa, mirada llarga i verb serè i sobretot quan es tracta del benefici de Sitges. Ara comença un Mandat amb 9 forces en aquest nou Consistori, més forces que mai i per tant el diàleg, el consens i la negociació seran els pilars bàsics d’aquest plenari.

Així doncs, tant jo mateixa com els companys i les companyes de govern ens posem des de ja a disposició de totes les forces representades en aquest Consistori, així com a disposició també de tots els sitgetans i les sitgetanes.

Una nova etapa, en què es presenten grans reptes de futur, projectes que van des de l’habitatge, les polítiques socials, el desenvolupament de nous equipaments, la sostenibilitat i la cura del medi ambient o la participació ciutadana. Aquestes polítiques estaran liderades pel nou govern.

Un govern amb voluntat transformadora que supera les dinàmiques d’alternança entre partits i que inclou forces que han demostrat un tarannà diferent per iniciar un nou període polític.

Un nou període on posarem Sitges al centre de tot, amb una mirada social, ecologista i feminista, i on ens comprometem a treballar amb la màxima transparència i a fer partícip a la ciutadania amb la presa de decisions.

Aquest serà, també, un govern rotundament convençut en la lluita per la igualtat i, per mi especialment, és un gran honor i un orgull ser nomenada la primera alcaldessa de Sitges. Una responsabilitat que afronto amb fortalesa i que no només ha de ser un orgull per a totes les dones sinó que també un mirall per les futures generacions que han de sentir-se fortes i empoderades. Ara és el moment de les dones i aquest consistori n’és un exemple amb 9 dones de 21. Però hem de continuar...

Vull agrair als regidores i les regidores que formaran part d’aquest nou govern, pel seu compromís, la seva generositat i la seva voluntat de servei públic. També agrair als militants i simpatitzants de les formacions que integren aquest nou govern; Esquerra Republicana, Sitges Grup Independent i Guanyem Sitges, gràcies per confiar en aquest nou projecte que avui iniciem.

També agrair a tots vostès, els 21 regidors que formaran part d’aquest nou consistori i dels seus equips corresponents. En aquestes passades eleccions, les 13 candidatures que es van presentar i les 9 aquí representades som la prova de la pluralitat de Sitges i això ha de ser motiu d’enriquiment d’idees, projectes i de treball comú pel bé de Sitges.

Els grans acords per la Vila han de ser la tònica general del proper mandat perquè això és el que ha demanat la ciutadania amb la diversitat de formacions aquí representades.

Vull agrair també a tota la gent d’Esquerra Republicana de Sitges. Un partit que al llarg de la història ha viscut moments durs on no hem perdut, en cap moment, els nostres ideals de país i de poble i amb la plena convicció que un Sitges millor era possible. Us agraeixo de tot cor tot el que heu fet cadascú de vosaltres, els que hi som ara i els que ens han precedit perquè avui una dona d’esquerres, republicana i independentista estigui aquí asseguda.

Això ha estat una feina col·lectiva i així seguirà sent. I també un agraïment molt especial al Jaume, la Carme i l’Eduard per compartir aquesta i mil batalles més !

Un agraïment també per a tota aquella gent que m’ha donat suport sempre, a les meves amigues de l’ànima perquè sempre hi són i perquè sé que puc comptar amb elles en qualsevol moment.

I per acabar els agraïments, a la part més important de la meva vida, la meva família. Al meu company i amic, en Miquel, pel seu suport constant i per ser-hi sempre, i als meus dos fills, en Pau i la Maria, per ser unes persones fantàstiques que cada dia aprenc d’ells. A la meva mare, per ser un referent de dona. Ella sap que l’estimo moltíssim (i que avui estem pensant segurament en la mateixa persona) i els meus germans que sempre puc comptar amb ells. I evidentment tots els meus nebots, els meus tiets i les meves cosines. Som una gran família!!

Per acabar, vull dirigir-me a tots els sitgetans i sitgetanes. L’estima que sentim tots i totes per Sitges ha de ser el motor per treballar plegats pel Sitges del present i del futur. Em comprometo a treballar amb dignitat, amb honradesa i generositat per a tothom, som un poble divers on el  respecte a la diferència ens fa grans com a poble i com a persones. Els valors republicans de llibertat, igualtat i fraternitat seran la base de les nostres polítiques i el progrés social i la radicalitat democràtica serà la nostra bandera perquè entenem que ara és allò que la ciutadania demana més que mai.

Visca Catalunya i Visca Sitges

 

Sitges, 15 de juny de 2019