Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Discurs amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya 2019

Bon dia,

Benvinguts a tots i a totes a la Diada Nacional de Catalunya.

Un nou 11 de setembre ens aplega en aquesta plaça de l’ajuntament per a celebrar la nostra Diada, una diada que és de tos els catalans i les catalanes; vinguin d’on vinguin, parlin la llengua que parlin o pensin el que pensin. Avui, tot Catalunya celebra aquesta festa perquè ens identifica com a poble, com a gent que comparteix una cultura i unes tradicions i com a persones que volem viure en harmonia i en llibertat. És per aquesta raó que el Parlament de Catalunya l'any 1980 va declarar institucionalment la Diada de l'Onze de Setembre com a festa nacional de Catalunya.

Cal recordar què és el que celebrem l’ 11 de setembre, celebrem el setge que va patir Barcelona durant 14 mesos en la guerra de Successió de 1714. Tot i que significa un dolorós moment històric per la pèrdua de les llibertats nacionals, l’onze de setembre també significa una actitud reivindicativa i de resistència davant de l’opressió i la repressió de tot un poble, alhora també és molt rellevant que aquest dia suposa l’esperança d’un total recobrament nacional. En aquell 11 de setembre de 1714, davant les tropes del duc de Berwick, van patir la mort molts homes i dones que lluitaven per la llibertat del poble català. Homes i dones que ho van donar tot, fins i tot la vida, per defensar Catalunya i les nostres institucions..... a ells i a elles també dediquem aquest dia.

Aquests anhels d’alliberament nacional segueixen vius avui en dia en una gran part del poble català i cal respectar sempre, a aquells que no pensen el mateix però que sens dubte volen viure en una societat justa i democràtica. En la defensa d’aquests valors ens hi trobarem tots i totes.
També ens hi trobarem de ben segur, tots i totes, per defensar una justícia justa i igualitària per a tothom i és per això que en un dia com avui cal recordar que tenim mig govern legítim a la presó i l’altre mig a l’exili. Els presos polítics porten 2 anys en una presó preventiva que no té cap justificació i que sens dubte, hi ha molta gent, independentista o no, que creu que tenir a aquestes persones engarjolades és absolutament injust. És per aquest motiu que una gran part de la població catalana demanem l’absolució dels processats al Tribunal Suprem.

No ens cansarem mai de demanar per la via pacífica i de reivindicació la llibertat per les persones perseguides, encausades, represaliades, silenciades i agredides. I alhora no defallirem en reclamar el ple retorn de les nostre institucions. El poble català segueix viu malgrat la repressió i la dolorosa història que anem arrossegant, però som gent ferma, valenta i perseverant i continuarem lluitant per la nostra llengua, per la nostra història i per les nostres institucions. La voluntat de ser i seguir sent continua.

També des dels municipis hem de treballar per tenir una societat més justa, una societat diversa on ningú se senti estrany, on es respecti la llibertat d’expressió, on la població participi activament de les decisions i on els carrers i les institucions siguin la demostració de la pluralitat que tenim com a poble.

I d’això els sitgetans i les sitgetanes en sabem força perquè som un poble obert i acollidor on convivim gent vinguda d’arreu que parla diferents llengües però que tenim un denominador comú, l’amor per el nostre poble.

Us animo a continuar defensant els nostres drets nacionals i les nostres llibertats des d’allà on sigui, al carrer, als ajuntaments, al Parlament de Catalunya o a Europa.

I us animo també a participar aquesta tarda de la manifestació que se celebrarà a Barcelona on de manera pacífica i festiva reivindicarem un any més l’assoliment d’una República Catalana. També us animo a acabar aquesta Diada ballant una sardana al Cap de la Vila.

Sitgetans, sitgetanes... que l’estimació per la nostra terra i per la nostra gent i que aquest anhel de llibertat i de reivindicació que inspiren la Diada Nacional, ens ajudi a fer realitat els nostres desitjos per una Catalunya lliure!

Visca Sitges i Visca Catalunya!