Aquesta pàgina pertany a
La memòria de les cases.
Fes clic aquí per a més informació »

Carme Montornés Serra

Sitges 1942-1993

“La Montor” com l’anomenaven els companys de la Cubana és una actriu sitgetana que des de molt joveneta ja va sentir l’amor per al teatre.

Grandiosa persona, fantàstica actriu i immillorable companya. Així la defineixen a l’entrada del seu web.

De ben joveneta ja sentí l’amor pel teatre i estudià a l’Institut del Teatre de Barcelona, formant part d’una de les seves primeres promocions junt amb Carles Canut i Joan Pera entre d’altres.

Els seus primers passos teatrals van ser, com molts d’altres actors i actrius, en el teatre amateur. Va fer “Els Pastorets”, El pintor de Miracles (1961) entre moltes d’altres.

L’any 1968 formava part del grup “Teatre Experimental Prado” I l’any 1975 del “Gall groc”. L’any 1980 es va fundar “la Cubana” que tres anys més tard (1983) esdevé una companyia teatral professional. I la Carme Montornés en forma part des de l’inici.

L’actriu Carme Montornés s’emmarca en un període cabdal de la renovació de l’escena catalana. Una vida d’actriu que recorda la “Cubana” en el seu web i que esplícitament rememorà el seu director Jordi Milan el setembre de 1993 quan “ La Cubana” va rebre el premi “els millors de la casa” de TV3 per la sèrie “Teresina, SA” que dedicà el guardó a la Carme ja hospitalitzada. Moria l’11 de setembre.

Carme Montornés Serra

Sitges 1942-1993

“La Montor” com l’anomenaven els companys de la Cubana és una actriu sitgetana que des de molt joveneta ja va sentir l’amor per al teatre.

Grandiosa persona, fantàstica actriu i immillorable companya. Així la defineixen a l’entrada del seu web.

Els seus pares, Agustí Montornés Pino i Carmen Serra Raduà, van venir d’Ascó i a Sitges. El pare va dedicar-se a la construcció. A Sitges van néixer les seves dues filles, La Carme i la Fina. Quan tenia dos anys la família es traslladà a Córdoba de l’Argentina, però l’enyor de la seva vila natal va fer que tornessin a “casa” on la família s’establí definitivament. Les dues germanes anaren a l’escola Esteban Barrachina, coneguda popularment com “l’escola la Vila”.

La Carme es va casar amb Joaquín Domínguez Carrasco, un mestre d’Aracena amb plaça a Huelva on es desplaçà el matrimoni i allí va néixer Joaquim, el primer dels seus dos fills. El segon fill, Roger, va néixer quatre anys després, ja a Catalunya. Prèviament, Joaquín va obtenir plaça a Castelldefels i després s’incorporà al Miquel Utrillo on exercí la seva professió fins a la seva mort l’any 1989. En Joaquin va col·laborar en L’Eco de Sitges. El matrimoni amb els dos fills visqué al carrer Illa de Cuba núm. 10.

Fotografia cedida per la família Domínguez Montornés

De ben joveneta ja sentí l’amor pel teatre, el seu pare era reticent a què la Carme anés a l’institut del teatre, però la seva tenacitat va fer que vencés l’oposició inicial i l’any 1967 va obtenir la titulació d’art dramàtic en aquest centre, formant part d’una de les seves primeres promocions junt amb Carles Canut i Joan Pera entre d’altres.

També estudià dibuix per correspodència i treballà en diverses botigues del poble i alguna de Barcelona. I d’infermera amb el dentista José Antonio Martínez Sardà.

Fotografies cedides per la família Domínguez Montornés

El pintor de miracles. 1961, 12 març
"Fermina Goñi"
Les Teresines
1992, pregó Festa Major
"Maria de las Mercedes Rondeño"
Record Guinness, amb Mont Plans