Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Portal de Govern Obert

20/12/2023: Iniciativa per la pau “Aturem les guerres”

Sessió ordinària de 20 de desembre de 2023


L’Associació Sitges Solidari forma part de la plataforma Aturem les guerres www.aturemlesguerres.cat i el en el marc d’aquesta campanya ens mobilitzem perquè el nostre govern local es posicioni amb claredat davant la preocupant dinàmica de guerres, militarització i comerç d’armes que està creixent impunement al nostre país i a molts països del món, i que genera inferns, matances, migracions forçades, destrucció ecològica i perill real d’una guerra nuclear.

Per això,

Exposem:

1. Que les actuals guerres a Ucraïna, Sudan i a Israel i Gaza són un exemple més de com els governs de grans potències militars no són capaços de resoldre les seves diferències amb diàleg o negociació, allistant la població com a carn de canó i enganyant-los invocant el dret a la legítima defensa per començar hostilitats o per protegir-se’n, en nom d’agressions presents o de greuges passats, amagant interessos de domini o de negoci. Es massacra així amb armes produïdes i venudes per països com el nostre, que es troben lluny de la guerra. Concretament, Espanya segueix sent el 9è país que més armes exporta al món: produeix i exporta el 2,5% de les armes del món, part de les quals en guerres especialment acarnissades com la d’Aràbia Saudí i dels Emirats Àrabs Units contra el Iemen als quals, segons el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Espanya ha enviat il·legalment en els últims 6 anys 1.618 milions d’euros en armament i material bèl·lic.

2. Que els governs nacionals s’han mostrat incapaços i sense cap voluntat de posar fre a la creixent carrera armamentista. Podem veure, per exemple, com la despesa militar mundial de 2022 ha assolit de nou un màxim històric: 2,113 bilions de dòlars ($2.113.000.000.000), dels quals el 80% pertanyen a la OTAN i els seus aliats. També vam quedar atònits després de l’augment forçat de despesa militar als pressupostos, davant les exigències de l’OTAN, malgrat les profundes necessitats socials i ecològiques que travessen els països. Els pressupostos generals de l’Estat Espanyol per al 2023 presenten un pressupost militar total de 27.617,43 milions d’euros si comptem totes les partides (classes militars passives, Guàrdia Civil, I+D…), que suposen un 2,17% del seu PIB, superant així l’exigència de l’OTAN del 2%. Les proves nuclears realitzades tant per part de l’OTAN com per part de Rússia confirmen que la seva intenció no és rebaixar l’escalada sinó augmentar-la i no tenir por d’utilitzar l’arsenal nuclear que han anat produint a còpia de dècades (Rússia 7000 ogives nuclears i EEUU 6800, entre altres països).

3. Que hi ha múltiples i senzilles maneres de reinvertir aquests pressupostos cap a polítiques constructives, per combatre els causes estructurals de la violència: cap a la creació de llocs de treball dignes i útils, l’atenció dels més vulnerables de la societat, la protecció del medi ambient… La desigualtat sempre crea més violència. També ens trobem en un moment límit en què la comunitat científica ens alerta de l’emergència climàtica pel model insostenible de consum i de contaminació, i no es poden posposar més els pressupostos i esforços per promocionar formes netes i sostenibles d’energia i maneres de consumir que no depredin els recursos del planeta.

4. Que l’article 1 de la Carta de les Nacions Unides urgeix a «Mantenir la pau i la seguretat internacionals» de manera que s’asseguri «per mitjans pacífics». Fidels a aquest ideal, i després de 57 anys d’acords i de violacions de la Carta, hem après que les guerres no són un mitjà legítim per dirimir conflictes, i que per concretar aquest article 1 hem d’apostar per sistemes de defensa legítima no ofensius –que no puguin ser una amenaça per a ningú– i efectius –no és una defensa aquella que provoca més morts i destrucció que les que pretén evitar–, per desterrar, així, l’aplicació anacrònica de la llei del més fort i del més cruel.

5. Que, davant la incapacitat dels governs nacionals a respondre amb una mínima ètica i intel·ligència a aquest moment tant delicat que vivim, i davant del silenci institucional global que ens fa còmplices d’aquesta escalada armamentista, com a ciutadans no ens podem quedar quiets ni callats. En coherència amb aquestes consideracions, com a primer pas, hem de contribuir a reduir dràsticament la cursa d’armament i la despesa en defensa militar, per començar a invertir en sistemes de seguretat humana i defensa civil no violenta, prenent l’experiència de resistències no violenta (Dinamarca front ocupació nazi 1940, Txecoslovàquia front ocupació soviètica, 1968) i d’estudis seriosos com els de Gene Sharp.

Per tot això, demanem un posicionament públic d’aquest nostre govern local per aturar les guerres amb la discussió i aprovació d’aquesta moció.

1. Sol·licitar al Govern del Reino de España l’inici d’un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana, de defensa no ofensiva i de defensa civil no violenta.

2. Mentre aquesta reconversió no es produeixi, sol·licitar al Govern de la Generalitat de Catalunya un estudi de viabilitat i posada en marxa d’un sistema de defensa civil no violenta i d’un cos civil de pau, tal com l’Institut Català Internacional per la Pau ha recollit en algunes de les seves publicacions. https://lluitanoviolenta.cat/projecte-defensa-noviolenta

3. Simultàniament a aquestes peticions, que el Govern municipal doni suport a la iniciativa ciutadana de crear una agrupació d’Autodefensa No violenta perquè qui ho desitgi pugui preparar-se a la protecció i defensa civil davant tota mena d’emergències i catàstrofes, presents i futures.

4. En cas de no ser-ne membres, que el govern municipal s’adhereixi a la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, i promogui aquest plantejament de concreció de la cultura de pau cap a sistemes de defensa noviolents per construir-la. https://wp.granollers.cat/alcaldesperlapau/

5. Fer una auditoria sobre quines activitats polítiques, culturals, socials i econòmiques es realitzen en el municipi que poden estar contribuint a la cultura de guerra, com p. ex., ser clients de la “banca armada”, i acordar un pla per anar-les reconvertint. I, en canvi, donar suport a les iniciatives a favor de la pau. https://www.bancaarmada.org/ca/

6. En concret sobre els països en guerra actualment, Rússia-Ucraïna, Sudan i Israel-Gaza:
· Acollir i donar suport a les persones que exerceixen el seu dret a l’objecció de consciència i deserció, especialment les que són perseguides a Rússia, Ucraïna i Bielorússia.
· Insistir i donar suport a totes les iniciatives diplomàtiques que portin a un alto al foc immediat, com a primer pas per un acord just que doni seguretat i estabilitat a totes les poblacions de les zones.
· Demanar que s’obrin corredors humanitaris i que es respecti el dret internacional no atacant la població civil, respectant escoles i hospitals i les instal·lacions de les Nacions Unides, en el cas de la recent guerra Israel-Gaza.

7. Comunicar fefaentment a la població del municipi aquesta moció i convidar-la a ferla efectiva en la mesura de les seves possibilitats.

 

Aprovada